Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Sfecla de zahăr, la bilanț

Publicat: 04 martie 2014 - 16:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Conform datelor operative furnizate de președintele Federației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, Ioan Gherman, în tabelele anexate se pot vedea rezultatele de producție obținute pe fabrici în 2013, comparativ cu noile cote de zahăr alocate fabricilor procesatoare

Click pe poza pentru galerie!

Dacă analizăm producția cea mai mare de zahăr pe fabrici, Agrana România se detașează semnificativ la producția totală, realizând mai mult decât dublu față de fiecare dintre celelalte trei fabrici. Fabrica de la Roman și-a depășit cota alocată cu 73,8%, deși randamentul se situează la media pe țară.

 

Agrana: evaluarea campaniei 2013

Pe lângă faptul că aria de cultură arondată Fabricii Agrana Roman s-a extins la zece județe, cultura sfeclei de zahăr s-a intensivizat în două din județele Moldovei (Iași și Neamț, care dețin peste 50% din producția totală). Județul Covasna susține îmbunătățirea mediei de randament, deși ca pondere ocupă doar 6% din suprafață.

În Top 10 fermieri ai Agrana la producția totală de zahăr se detașează câteva firme cu producții importante: AgroComplex Lunca Pașcani (Iași), cu peste 20.000 tone sfeclă netto de plată și 477 ha cultivate, Agricola Țigănași (Iași), cu 16.643 tone și 227,35 ha, FCM Beta Icusești (Neamț), cu 14.088 tone de sfeclă, recoltată de pe suprafața de 332,10 ha, Agri Farm SRL Bălănești  Neamț, cu 12.501 tone de sfeclă și 348,25 hectare cultivate.

În Top 10 producție de zahăr/ha regăsim mai mult de zece ferme care realizează peste zece tone de zahăr pe unitatea de suprafață. Patru ferme au depășit 12 tone de zahăr la hectar: două firme din județul Covasna (Raduly Gyula PF cu 13,97 tone/ha și Nagyolah Szilveszter PF Cernat cu 12,08 tone/ha), dar care, din păcate, cultivă suprafețe mici, până în 15 ha, apoi TCE 3 Brazi cu 12,41 tone de zahăr/ha și Agricola Țigănași, cu 12,12 tone de zahăr/ha.

Despre secretul de producție al acestor recolte și rezultatele anului 2013 din loturile demonstrative pe soiuri (hibrizi) de sfeclă vom scrie cu altă ocazie.

Bonusuri acordate de Agrana peste prețul de bază:

• 4 euro/tonă, dacă suprafața contractată în 2013 este cel puțin egală cu suprafața din 2012;
• 2,5 euro/tonă, dacă producția de zahăr obținută de fermier este de cel puțin 5,5 tone/ha;
• 2 euro/tonă, dacă încheierea contractului cu fermierul s-a semnat până la 31.12.2012;
• 0,9% pentru fiecare zecime de digestie care depășește 16%;
• 2 euro/tonă pentru fermierii care obțin cel puțin 35 tone/ha de sfeclă netto de plată;
• 0,5 euro/tonă pentru fermierii care afluiesc rădăcinile de sfeclă la drum accesibil, indiferent de condițiile meteorologice.

TABELUL 1: DATELE OPERATIVE PRIVIND PRODUCȚIILE (06.01.2014)

TABEL 1: DATE OPERATIVE PRODUCȚII 06.01.2014Click pe poza pentru galerie!

 

TABELUL 2: INDICATORI DE PRODUCȚIE PE FABRICI

TABEL 2: INDICATORI PRODUCȚIE FABRICI SFECLĂ ZAHĂR 2014Click pe poza pentru galerie!

 

SFECLA DE ZAHĂR CÂȘTIGĂ TEREN

GORJ. Pentru prima dată, cel puțin după ’89, în Gorj a fost înființată, în 2013 o cultură de sfeclă de zahăr. Suprafața de 5 ha s-a aflat la Godinești, investiția fiind a unei persoane din capitală, iar sfecla de zahăr produsă aici a fost prelucrată la fabrica de zahăr din Bod.

GALAȚI. Anul trecut, în județul Galați 15 fermieri au cultivat 584 hectare de sfeclă, contractată cu Agrana Roman. Față de anul 1995, când în județ s-au cultivat peste 3500 hectare, odată cu reforma zahărului din UE din anul 2007, în acel an nu s-a mai cultivat deloc, pentru ca în 2008 să se înregistreze 37 ha. În următorii doi ani, sfecla nu s-a semănat deloc, dar a revenit în cultură în 2011, pe 18 hectare, iar în 2012 suprafața ocupată cu sfeclă de zahăr a depășit 420 hectare.

Vizualizat: 1094 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?