BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Sfecla de zahăr: 50 t/ha din start

Publicat: 16 aprilie 2021 - 18:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Producătorii de sfeclă de zahăr din Moldova caută cele mai potrivite soluții tehnologice pentru a înființa culturile în condiții optime și pentru a asigura un start cât mai bun noii producții.

”Reușita producției din acest an poate reprezenta șansa noastră de redresare”, preciza Ioan Puiu, președinte al Asociației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr Roman, județul Neamț. Ce recomandă fermierul?

 

Repere tehnologice la înființarea culturii

 sfecla de zahar 02 Canva_b

• Amplasarea culturii și calitatea patului germinativ. Trebuie rezervate suprafețe ce pot beneficia de un aport semnificativ de apă și după premergătoarele potrivite, respectiv leguminoase sau cereale. ”Actuala tehnică de lucru permite ca și dacă se amplasează după porumb să se realizeze un pat germinativ excelent. De calitatea patului germinativ și de aportul de apă depinde uniformitatea la răsărire. În condițiile realizării unei uniformități corespunzătoare a culturii, pe parcursul verii se pot stăpâni mult mai bine atacurile de buruieni, boli și dăunători”, sublinia fermierul. După seceta cumplită din anul trecut, fermierii au reușit să facă arături adânci. Din precipitații s-au strâns 300-400-450 litri/mp, adică o rezervă de apă pentru minimum două luni.
• Sămânța de calitate. ”Fiecare fermier primește hibrizii care se pretează cel mai bine la condițiile specifice din zona respectivă și la tehnologia aleasă”, ne asigura Ioan Puiu.
• Momentul semănatului. ”Cu cât semănăm mai devreme, cu atât mai bine. Sfecla tolerează temperaturile scăzute, după răsărire și, ca urmare, recomand ca, în funcție de zona de relief, imediat ce se poate intra în câmp, să se treacă la efectuarea fertilizării de bază și a semănatului”, adăuga Ioan Puiu.
Dacă în sudul Moldovei, respectiv Brăila, Galați și sudul județului Vaslui, semănatul se declanșează, de regulă, la sfârșitul lunii martie, în restul teritoriului înființarea culturii se realizează în luna aprilie, cu termen limită de semănat ultima decadă a acestei luni.
• Fertilizarea de bază se realizează cu îngrășăminte complexe, urmând ca pe vegetație să se intervină cu două-trei fertilizări faziale cu azot și cu microelemente, în special cu bor, pentru a calitatea producției.
• Norma de semințe este de 1,3-1,4 unități la hectar, ceea ce înseamnă aproximativ 130-140 mii de semințe/ha, cu scopul de a avea 80-100 mii de plante la recoltare. ”Fermierii care reușesc să aibă această densitate, în mod garantat vor obține o producție de peste 50 t/ha”, este convins Ioan Puiu.
Fermierii urmăresc să controleze cât mai bine nivelul cantitativ, dar și calitativ al viitoarei recolte, știut fiind faptul că, potrivit contractului încheiat între cultivatori și fabrica Agrana Roman, prețul sfeclei poate fluctua în proporție de până la 30%, în funcție de calitatea recoltei, respectiv de conținutul de zahăr al sfeclei predate.

Ioan Puiu ok 02_b

Dacă vom reuși să realizăm o suprafață mai mare de 14.000 ha, Agrana Roman va acorda un supliment de 1 euro/tona de sfeclă de zahăr predată, pentru fermierii care au producție de peste 40 tone/ha, prețul de bază convenit fiind mai mare decât cel de anul trecut, respectiv 26 euro/tonă
IOAN PUIU

un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Vizualizat: 693 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?