Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

SFATUL SPECIALISTULUI. Recomandări pentru culturile aflate în stres hidric

Publicat: 31 mai 2022 - 18:23
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În ciuda codului galben de vreme urâtă însoţită de precipitaţii, anunţat de meteorologi, nu peste tot în ţară a plouat. Seceta pedologică s-a instalat în ultimii ani ca efect al schimbărilor climatice.

În judeţul Brăila, inginerul agronom Florin Migdan prezenta, la sfârşitul luni mai, o solă de porumb aflată într-un puternic stres hidric.

„În unele zone unde nu a plouat foarte mult de la începutul anului şi până acum, cultura de porumb începe să sufere de lipsa apei din sol: frunzele încep să se ascută, suprafaţa foliară nu mai este plată, deschisă la soare spre a realiza fotosinteza, ci s-au strâns, s-au aricit. Terenul este uscat rădăcinile plantelor stau în uscatură”, explică specialistul.

 SFATUL SPECIALISTULUI 2_b5 recomandări ale lui Florin Magdin pentru situaţiile de secetă

 

1. Realizaţi o praşilă mecanică - cu sau fără îngrăşământ - pentru că este echivalentă cu o ploaie de 20 - 30 litri/mp;

2. Pe terenurile amenajate la irigat, începeţi degrabă udarea porumbului, deoarece un aparat foliar stresat (cu frunzele ascuţite, întoarse) duce la scăderea producţiei;

3. NU este recomandată erbicidarea, (amestecul de erbicide) şi nici o intervenţie în câmp cu biostimulatori sau fertilizanţi foliari, deoarece ar face mai mult rău în perioada de stres hidric în care se află plantele; 

4. În caz iniment de intervenţie, nu amestecaţi graminicidul cu erbicidul pentru combaterea buruienilor cu frunza lată (rezultă fitotoxicitate);

5. NU amestecaţi erbicidul pentru combaterea buruienile dicotile cu vreun alt produs; se aplică singur.  

 

Grâu afectat de secetă

 

Potrivit lui Florin Migdan, în culturile de păioase aflate în stres hidric, de regulă, nu se recomandă niciun tratament fitosanitar până ce nu vin precipitaţiile, măcar 20-30 de litri pe mp.

După 4-5 zile după ploaie se poate aplica un fungicid. În niciun caz să nu se erbicideze, că e riscul să apară fenomenul de fitotoxicitate.

Dacă sunt condiţii de făinare, să se dea un singur fungicid având o singură substanţă activă.    

 

3 recomandări pentru solele de grâu/orz/triticale  

 

1.Erbicidul nu se aplică decât dacă sola este foarte îmburuienată şi a plouat recent cel puţin 20 - 30 l/mp (frunzele să nu fie ascuţite sau întoarse). În caz contrar, nu se va aplica niciun tratament!!

2. Nu se amestecă erbicid+fungicid+biostimulatori (rezultă fitotoxicitate);

3. În cazul invaziilor de muşte şi alţi dăunători, trebuie aplicat un insecticid de contact şi atât!

 

 

A consemnat

Marian MUŞAT

Vizualizat: 3661 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?