Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

SFATUL SPECIALISTULUI. Recomandări pentru culturile aflate în stres hidric

Publicat: 31 mai 2022 - 18:23
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În ciuda codului galben de vreme urâtă însoţită de precipitaţii, anunţat de meteorologi, nu peste tot în ţară a plouat. Seceta pedologică s-a instalat în ultimii ani ca efect al schimbărilor climatice.

În judeţul Brăila, inginerul agronom Florin Migdan prezenta, la sfârşitul luni mai, o solă de porumb aflată într-un puternic stres hidric.

„În unele zone unde nu a plouat foarte mult de la începutul anului şi până acum, cultura de porumb începe să sufere de lipsa apei din sol: frunzele încep să se ascută, suprafaţa foliară nu mai este plată, deschisă la soare spre a realiza fotosinteza, ci s-au strâns, s-au aricit. Terenul este uscat rădăcinile plantelor stau în uscatură”, explică specialistul.

 SFATUL SPECIALISTULUI 2_b5 recomandări ale lui Florin Magdin pentru situaţiile de secetă

 

1. Realizaţi o praşilă mecanică - cu sau fără îngrăşământ - pentru că este echivalentă cu o ploaie de 20 - 30 litri/mp;

2. Pe terenurile amenajate la irigat, începeţi degrabă udarea porumbului, deoarece un aparat foliar stresat (cu frunzele ascuţite, întoarse) duce la scăderea producţiei;

3. NU este recomandată erbicidarea, (amestecul de erbicide) şi nici o intervenţie în câmp cu biostimulatori sau fertilizanţi foliari, deoarece ar face mai mult rău în perioada de stres hidric în care se află plantele; 

4. În caz iniment de intervenţie, nu amestecaţi graminicidul cu erbicidul pentru combaterea buruienilor cu frunza lată (rezultă fitotoxicitate);

5. NU amestecaţi erbicidul pentru combaterea buruienile dicotile cu vreun alt produs; se aplică singur.  

 

Grâu afectat de secetă

 

Potrivit lui Florin Migdan, în culturile de păioase aflate în stres hidric, de regulă, nu se recomandă niciun tratament fitosanitar până ce nu vin precipitaţiile, măcar 20-30 de litri pe mp.

După 4-5 zile după ploaie se poate aplica un fungicid. În niciun caz să nu se erbicideze, că e riscul să apară fenomenul de fitotoxicitate.

Dacă sunt condiţii de făinare, să se dea un singur fungicid având o singură substanţă activă.    

 

3 recomandări pentru solele de grâu/orz/triticale  

 

1.Erbicidul nu se aplică decât dacă sola este foarte îmburuienată şi a plouat recent cel puţin 20 - 30 l/mp (frunzele să nu fie ascuţite sau întoarse). În caz contrar, nu se va aplica niciun tratament!!

2. Nu se amestecă erbicid+fungicid+biostimulatori (rezultă fitotoxicitate);

3. În cazul invaziilor de muşte şi alţi dăunători, trebuie aplicat un insecticid de contact şi atât!

 

 

A consemnat

Marian MUŞAT

Vizualizat: 3875 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?