Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Semne bune are începutul toamnei în cultura mare

Publicat: 05 septembrie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

După o vară fierbinte care a pârjolit 300 de mii de hectare de culturi agricole și multe alte sute de mii de hectare fiind distruse parțial de secetă, fenomen la care se adaugă și nenorocirile create de grindină și de inundații, trebuie să privim înainte cu speranță că va fi cândva mai bine. În această primă lună a toamnei, în cultura mare se suprapun lucrări legate de recoltarea unor foarte importante culturi, dar și de semănat pentru unele culturi cu recoltare în anul care vine.

Click pe poza pentru galerie!

Recoltarea florii-soarelui, soiei, cartofilor destinați consumului de toamnă-iarnă, hibrizilor extratimpurii și timpurii de porumb și a sfeclei pentru zahăr; semănatul rapiței pentru ulei, secarei și triticalelor; eliberarea terenului și efectuarea lucrărilor solului pentru grâu. Acestea sunt principalele activități de sezon în luna septembrie. 

 

Producții de toamnă cu pierderi minime la recoltare

• Recoltarea florii-soarelui, începută în unele zone încă de la sfârșitul lunii anterioare, trebuie grabnic încheiată pe măsură ce, în toate zonele, plantele ajung la maturitatea tehnologică, dat fiind pericolul mare de scuturare dacă se ajunge la postmaturare. Deși această importantă problemă a fost prezentată în numărul anterior al revistei și pare a fi cunoscută de toți cultivatorii, se fac multe greșeli care se soldează cu pierderi regretabile. Momentul intrării combinelor în lan la recoltare este când 75-80% din capitule sunt brunificate și umiditatea semințelor este de 14-15%, nu mai târziu. Reglarea combinelor trebuie făcută atent, în funcție de starea lanului.

La combinele mai noi, pentru a asigura batozarea completă, evitarea decojirii semințelor și a pierderilor de semințe, cât și a pierderilor mari care pot să apară în lanurile cu plante căzute sau rupte, reglarea sistemelor moderne de lucru este mult ușurată prin însăși construcția acestora.

În paralel cu recoltarea se face și curățirea și uscarea semințelor în vederea depozitării. Cu acest prilej se elimină și semințele decojite sau vătămate care trebuie să fie sub 2%, iar puritatea minimă de 90%.

• Recoltarea soiei este dificilă din cauza inserției joase a primelor păstăi. Pe terenurile care au fost bine nivelate înainte de semănat, iar în timpul lucrărilor mecanice de întreținere a culturii nu s-au produs denivelări ale solului, recoltarea este mult ușurată și procentul de pierderi este redus. Momentul optim de recoltat este când frunzele s-au îngălbenit și au căzut, păstăile s-au brunificat în procent de peste 70%, semințele au culoarea caracteristică și umiditatea lor este sub 16%. Înălțimea de tăiere a plantelor se va coborî cât mai jos posibil, la 4-6 cm. Viteza de înaintare a combinei nu trebuie să depășească 5 km/oră, distanța între bătător și contrabătător să fie de 20-25 mm la intrare și de 15-18 mm la ieșire, iar turația bătătorului - 400-600 rotații/minut. O combină bine reglată are pierderi sub 3%. Din totalul pierderilor care se înregistrează la recoltatul soiei, circa 90% provind prin scuturare, pierderi de tulpini tăiate și căzute, pierderi din cauza plantelor căzute și a tăierii prea înalte a tulpinilor.

• Recoltarea cartofilor destinați consumului de toamnă-iarnă. Dacă în luna august s-au recoltat cartofii de vară, din luna septembrie începe recoltarea cartofilor destinați consumului de toamnă iarnă. Când tufele s-au îngălbenit în proporție de circa 50%, se distrug vrejii. Recoltarea tuberculilor se face după 12-14 zile de la îndepărtarea vrejilor, când procesul de suberificare a tuberculilor s-a încheiat (atunci când coaja tuberculilor frecați în mână nu se mai exfoliază). Procedând astfel, se previne vătămarea în timpul recoltării și păstrarea este mult ușurată. Recoltarea cartofilor care urmează a fi păstrați timp îndelungat poate să înceapă numai după ce temperatura a scăzut sub 12-15oC. 

• Recoltarea hibrizilor extratimpurii și timpurii de porumb mecanizată în boabe începe când umiditatea acestora scade sub 25%. Recoltarea mecanizată în știuleți se declanșează când umiditatea boabelor ajunge la 30-32% și se încheie când aceasta este cuprinsă între 24 și 26%. Boabele recoltate trebuie imediat uscate până la umiditatea de 14%. Boabele proaspăt recoltate se pot păstra și prin folosirea unor preparate pe bază de acid propionic, care opresc dezvoltarea microorganismelor, încălzirea și deprecierea boabelor. Preparatele nu sunt toxice. Distribuția preparatului trebuie făcută cât mai uniform și imediat după recoltare, pentru a împiedica dezvoltarea mucegaiurilor, în caz contrar procesul de fermentație poate începe chiar după câteva ore. Raportul între recolta de boabe și recolta de tulei variază între 0,51 și 0,92, micșorându-se cu atât mai mult cu cât condițiile au fost mai puțin favorabile culturii porumbului.

• Recoltarea sfeclei pentru zahăr începe când rădăcinile au ajuns la greutatea maximă și au conținutul cel mai ridicat de zahăr, ceea ce corespunde calendaristic cu sfârșitul lunii septembrie. Momentul recoltării se recunoaște prin reducerea numărului de frunze, culoarea acestora este de un verde-deschis, iar ritmul de formare de noi frunze este lent. 

Fabricile de zahăr urmăresc în dinamică acumularea zahărului în rădăcini și, pe baza unui grafic, comunică cultivatorilor când să declanșeze recoltarea. Pentru a preveni pierderea turgescenței, zilnic se recoltează numai cantitățile care pot fi transportate imediat la fabricile de prelucrare.

 

Însămânțări pentru noul an agricol

• Semănatul rapiței pentru ulei. Perioada optimă de semănat este cuprinsă între 5 și 15 septembrie. În numărul anterior al revistei s-au prezentat cele mai importante aspecte privind această lucrare. Pentru cei care nu au reușit să parcurgă acel material, reamintim:

- hibrizii de rapiță sunt mai productivi, au maturizarea mai uniformă și multe alte avantaje: au capacitate de producție de 4-5 tone/ha, sunt rezistenți la factorii de stres, au un grad mare de ramificare, formează un număr mare de silicve/plantă, semințele sunt mari cu MMB a 1000 boabe între 5-9 g și au un conținut ridicat de ulei de circa 47-50%;

- la alegerea hibridului (soiului) aflați ritmul lui de creștere și rezistența la ger, la secetă și boli;

- folosiți la semănat numai sămânță tratată, acest tratament este cel mai puțin costisitor și cel mai ecologic;

- semănați numai în teren bine mărunțit și așezat;

- încheiați semănatul până la mijlocul lunii, pentru ca plantele să-și poată forma rozeta de frunze până la intrarea în iarnă;

- asigurați erbicidarea înainte de semănat sau după semănat înainte de răsărit, după caz, pentru combaterea samulastrei și a costreiului din semințe;

- fertilizarea înainte de semănat cu îngrășăminte complexe de tipul 1:2:2 asigură plante viguroase, rezistente la vitregiile iernii și pornirea în vegetație timpurie în primăvară.

• Semănatul secarei. Secara, cea mai puțin pretențioasă dintre cereale, planta care valorifică eficient solurile sărace, trebuie semănată între 15 și 25 septembrie în zona colinară și între 20 septembrie și primele zile din octombrie în zonele de câmpie. Spre deosebire de grâu și orz, secara înfrățește numai în toamnă, de aceea este obligatoriu semănatul devreme. Materialul semincer trebuie să aibă facultatea germinativă de cel puțin 85%, iar puritatea de 97%.

Densitatea la semănat este de 400 - 500 boabe germinabile/m2 și se realizează cu 140-160 kg/ha. Când MMB este redusă, va trebui să mărim cantitatea de sămânță cu circa 10%, deoarece la aceste plante înfrățirea va fi mai redusă și creșterea mai puțin viguroasă. Distanța între rânduri este de 12,5 cm, iar adâncimea de semănat 3-5 cm, deoarece are putere mai mică de străbatere.

• Semănatul triticalelor începe de la mijlocul lunii septembrie, cu o densitatea de semănat de 450-650 boabe germinabile/m2, revenind o cantitatea de sămânță de 230-280 kg/ha. Distanța între rânduri este de 12,5 cm, iar adâncimea de semănat 5-7 cm.

 

Eliberarea terenului și efectuarea lucrărilor solului pentru grâu

În paralel cu recoltarea culturilor se procedează la eliberarea terenului, pentru ca în cel mai scurt timp solul să poată fi pregătit pentru cultura grâului. În sistemul clasic se execută arătura de însămânțare la o adâncime de 18-22 cm, cu plugul în agregat cu grapa stelată. Acolo unde nu am avut atac de șoareci, ale căror galerii trebuie distruse prin arătură, și nici atac de boli și dăunători, care trebuie încorporați la adâncime în sol, se poate renunța la arătură, urmând ca solul să fie lucrat fără întoarcerea brazdei.

Pregătirea patului germinativ poate fi efectuată în următoarele variante, în funcție de situația din teren și de dotare:

 - utilizarea gruberului sau a tigerului la adâncimi superficiale, maxim 10 cm;

 - utilizarea unui cultivator mixt;

 - utilizarea unui disc ușor sau a unui disc greu pe solurile mai ușoare, amândouă asociate cu tăvălugi. Prin acest sistem de lucru se obține o viteză mare de prelucrare a solului, terenul rămâne mai nivelat și se face o importantă economie de carburanți. Metodele enumerate dau bune rezultate după plante premergătoare ca soia, sfecla, cartoful, dar este mai dificil sau chiar imposibil de efectuat după floarea-soarelui sau porumb, culturi după care rămân cantități mari de resturi vegetale.

 

 

 

ȘTIAȚI CĂ...

• În prezent, cu bune rezultate se cultivă soiurile de grâu Premium deoarece sunt productive, rezistente la factorii de stres, au perioadă lungă de vegetație și acumulează 16-18% proteină;

• Soiurile Premium sunt utilizate ca grâne amelioratoare pentru că sunt folosite în diferite amestecuri, îndeosebi cu grâne din categoria C, care au un conținut de proteină de 12-14%;

• Acest grup de soiuri sunt mai pretențioase la tehnologiile agricole.ADAMA: OLEG BRINZA ESTE NOUL MANAGER NAȚIONAL DE VÂNZĂRI PENTRU REPUBLICA MOLDOVA 


Începând cu 1 septembrie, Oleg Brinza deține funcția de Manager național de vânzări pentru Republica Moldova al Adama. Oleg și-a câștigat experiența profesională de 18 ani în diverse sectoare, inclusiv, în mod semnificativ, în consultanța agricolă. El a mai ocupat poziții de Director de achiziții și logistică, Manager în dezvoltarea energiei regenerabile din biomasă sau Specialist în agribusiness și promovarea produselor agricole.

"Calitatea și promptitudinea în deservirea clienților noștri este obiectivul de performanță cheie pe care mi l-am propus. Adama își instituționalizează și perenizează activitatea în Republica Moldova, venind mai aproape de distribuitorii și fermierii noștri. Un scop deosebit de important în viitoarea noastră activitate de promovare va fi să facem mai cunoscute tehnologiile «Advanced» ale companiei, deoarece ele îi ajută pe agricultori în eforturile lor de a deveni mai eficienți și competitivi", a declarat, cu ocazia numirii sale, Oleg Brinza.

Prin această recrutare, și nu numai, Adama dorește să își amelioreze vizibil capacitatea de introducere pe piață de noi soluții și produse cu înaltă valoare adăugată, cu un impact pozitiv mai puternic și mai rapid în fermele moldovenești. Scopul final este de a oferi soluții concrete și simple, în acord cu filozofia companiei axată pe "Obsesia pentru simplitate", care să ducă la îmbunătățirea recoltelor și a profitului agricultorilor moldoveni.

Adama Agricultural Solutions este una din companiile de top din industria de protecția plantelor, fiind cea mai mare firmă off-patent la nivel global. Cu un portofoliu vast și diversificat de produse de înaltă calitate, cei peste 4900 de angajați ai Adama ajung la fermierii din peste o sută de țări de pe întreg globul, furnizând soluții pentru controlul buruienilor, dăunătorilor și bolilor și pentru creșterea recoltelor. Republica Moldova face parte dintr-o unitate comercială care cuprinde și România, fiind condusă de directorul general Dimitrios Drisis, și cu sediul central în București. 

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.15(176) 1 - 15 septembrie 2016

Vizualizat: 626 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!