Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Semnal de alarmă: E criză de specialişti în medicina plantelor

Publicat: 21 decembrie 2021 - 12:12
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

În contextul Pactului Verde European este nevoie ca de aer de specialişti foarte bine pregătiţi în domeniul protecţiei plantelor. Ba chiar de o categorie nouă de profesionişti: medicii plantelor.

Preşedintele Societăţii Elene de Fitiatrie din Grecia, profesorul Eleftherios (Eris) C. Tjamos, propune revoluţionarea învăţământului superior pentru a rezolva criza specialiştilor în domeniul protecţiei plantelor. Acesta recomandă ca aceste universităţi să fie similare cu cele de medicina umană sau veterinară iar absolvenţii universităţii de fitiatrie să aibă specializarea echivalentă cu cea a medicilor veterinari! În prezent, disciplinele de protecţia plantelor se regăsesc în programa facultăţilor de agricultură, horticultură sau biotehnologii.

 

Risc de foamete


Eleftherios (Eris) C. Tjamos a tras un mare semnal de alarmă referitor la lipsa specialiştilor în fitopatologie, virusologie, nematologie, entomologie şi alte domenii esenţiale ale protecţiei plantelor, existând riscul acutizării problemelor generate de agenţii de dăunare ai culturilor agricole, cu creşterea riscului apariţiei foametei în cele mai vulnerabile zone ale globului.

Profesorul a adus ca exemplu universităţi din Germania care au introdus „Fito-Medicina”, o specializare de patru ani, în care studenţii vor fi pregătiţi pentru toate aspectele care ţin de acest domeniu vital al agriculturii mondiale. Programe similare sunt demarate şi în Italia, Franţa, dar şi în SUA (Universitatea din Florida).

 

Medici ai plantelor formaţi în universităţi

 

În contextul practicării unei agriculturi din ce în ce mai moderne, dar şi al scumpirii inputurilor, Eleftherios (Eris) C. Tjamos a susţinut încă o dată necesitatea creării unei Universităţi de Fitiatrie care să funcţioneze independent de Universităţile de Știinţe Agronomice şi care să formezemedici ai plantelor. Aceste noi universităţi ar trebui să educe studenţii, pe parcursul a cinci ani, în domeniul ştiinţelor agricole, să ofere educaţie extensivă în domeniul fitiatriei, precum şi a tuturor ştiinţelor conexe cu fitiatria.

 

Diagnostice corecte şi recomandări pertinente


Specialiştii în fitiatrie ar putea să lucreze în producţie pentru protejarea culturilor de câmp sau a celor în spaţii protejate, în universităţi de profil sau institute de cercetare, organizaţii publice sau private ale sectorului agricol. Se doreşte ca în viitorul apropiat să existe specialişti foarte bine pregătiţi în domeniul protecţiei plantelor care să pună un diagnostic corect, mai ales în cazurile în care există similarităţi foarte mari între organismele de dăunare sau ale simptomelor atacului. Aplicaţiile de pe telefoanele mobile care au rolul de a facilita identificarea agenţilor de dăunare nu sunt eficiente întotdeauna, în acest caz fiind nevoie de expertiza unui specialist foarte bine pregătit. După ce diagnosticul a fost pus, specialiştii în fitiatrie trebuie să asigure consultanţă fermierilor în vederea alegerii celor mai bune metode de combatere a agenţilor de dăunare.

medici de plante_b 

Clinici ale plantelor


În final, expertul a făcut referire la gravitatea situaţiei generată de scăderea numărului de specialişti în acest domeniu, în timp ce provocările devin din ce în ce mai mari pentru fermierii din lumea întreagă, din cauza intensificării atacului agenţilor de dăunare, apariţiei speciilor invazive, toate acestea fiind favorizate de schimbările climatice. Profesorul a dat exemple de clinici ale plantelor, multe dintre ele apărute în ţările din Africa sau Asia, unde fermierii pot să vină cu plante atacate în vederea stabilirii unui diagnostic corect. În acelaşi timp, clinicile plantelor servesc şi ca centre de consultanţă pentru fermieri.

 

Anul Internaţional al Protecţiei Plantelor


Anul 2020 a fost declarat de către FAO, Anul Internaţional al Protecţiei Plantelor, fiind plănuite mai multe manifestări ştiinţifice şi dezbateri tematice. Din păcate, pandemia a dat aceste planuri peste cap, aceste manifestări fie s-au anulat, fie s-au reprogramat.

Scopul declarat al FAO este de a reduce pierderile de recoltă cauzate de atacul agenţilor de dăunare, având în vedere faptul că în 2050 populaţia globului va depăşi 9 miliarde de locuitori, iar pentru hrănirea acestora, agricultura va trebui să producă cu 60% mai mult decât în prezent, folosind mai puţine resurse.

Invers proporţional cu scăderea accentuată a numărului de specialişti, problemele cauzate de boli, dăunători sau buruieni vor continua să crească. Însă pentru formarea specialiştilor este nevoie de mult timp, de mulţi profesori şi mai ales de foarte mulţi bani.

 

AGRONOMIE VS. FITIATRIE


În domeniul agronomiei, cunoştinţele de bază ar trebui să fie din ariile pomiculturii, viticulturii, legumiculturii, floriculturii, plantelor ornamentale, cerealelor, plantelor tehnice, fertilizării, ştiinţelor solului, ecologiei, arhitecturii peisagistice, în timp ce în domeniul fitiatriei, viitorii studenţi ar trebui să fie instruiţi în domeniile fitopatologiei, entomologiei, virusologiei, buruienilor, identificării agenţilor de dăunare, fiziologiei, biochimiei, biotehnologiei, ecotoxicologiei, etc.

 

un articol de

EMIL GEORGESCU

INCDA Fundulea

Vizualizat: 1240 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Maria Monica PORCA
|
01. 06, 2022. Thursday 11:20

DA, asa este! foarte important subiectul pentru sanatatea plantelor, securitatea si siguranta alimentara ! si nu numai!

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?