Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

SEMINŢELE unei noi CULTURI!

Publicat: 15 iunie 2018 - 23:28
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La Târgul ExpoAgroUtil de la Constanţa, Gheorghe Albu, cunoscut producător agricol dobrogean, a declarat public că „a sosit momentul ca noi să ne retragem şi să predăm ştafeta tinerilor!” Apoi a făcut un gest simbolic, prin care a scos în evidenţă schimbarea generaţiilor în agricultură: a prezentat un tânăr agronom ca simbol al noului val care îşi va asuma responsabilitatea viitorului.

M-a surprins declaraţia unuia dintre cei mai autorizaţi fermieri din România. Conu’ Albu şi-a ridicat un adevărat “domeniu” agricol format din 6.300 ha (în parte proprietate, în parte preluate cu contract de arendă), 200 ha de viţă-de-vie nobilă, replantată, cu o nouă şi modernă cramă la Viişoara, apoi 200 ha luciu de apă şi 5.000 de oi dintre cele mai valoroase rase. Chiar am fost surprins că Gheorghe Albu, fermierul care nu pare a fi ajuns la capătul puterilor, să-mi declare: „sincer vă spun: nu numai că vreau să predau ştafeta asta, că e normal s-o predăm tinerilor, dar cel mai grav este că AM OBOSIT!”. În luna iulie va împlini 63 de ani ori, la această vârstă, să afirmi că „am obosit!” pare oarecum ciudat... Cred că altele au fost motivele (sper să nu fi fost cele de sănătate!) care l-au determinat să facă pasul înapoi. De o lună, cei 12 ciobani pe care-i avea la oiţele sale dragi au plecat „în transhumanţă” în Anglia, spre o leafă mai bună! A fost o grea lovitură pentru Conu’ Albu. A anunţat că vrea să vândă animalele pe care s-a trudit să le amelioreze şi să le finiseze mai bine de un deceniu.

O dezamăgire a fost şi cea cu perdelele forestiere, când a luat... ţeapă! A plantat peste 1,2 milioane de salcâmi, a acoperit circa 200 ha, dar de trei ani salcâmul nu a mai fost agreat la plată. Motivul: specia e invazivă şi nu-i indigenă (???!!!). În schimb, paulownia este... indigenă?!

De-a lungul carierei, Gheorghe Albu s-a aflat pe cai mari. A condus direcţia agricolă constănţeană, apoi a ocupat poziţia de secretar de stat în MADR. Cunoaşte suficient de bine politica ministerială a domeniului.

Sigur că şi în agricultură este nevoie de schimbare, de tineri dedicaţi, de un suflu nou.
Generaţia lui Albu este cea care a făcut tranziţia spre economia de piaţă. Sigur, proces complex, marcat şi de spasme, greşeli, abuzuri şi chiar ticăloşii. La o simplă analiză, cei mai mulţi dintre marii fermieri provin din fosta agricultură de stat; au fost fie şefi de fermă, fie directori de unităţi (IAS, SMA, CAP), fie se aflau în fruntea instituţiilor agricole. Nu sunt mulţi, dar deţin împreună o bună parte din terenul arabil al ţăii, obţinând producţii mult mai mari decât media pe ţară. Aproape toţi, firesc şi natural, au predat din mers ştafeta copiilor, şi-au securizat viitorul şi afacerile agricole de familie.

Spuneam că este nevoie de schimbare. Este o lege obiectivă a evoluţiei. Ciclică.
După aproape trei decenii de la Revoluţie, în agricultura românească sunt tot mai pregnante dezechilibrele. Randamentul producţiei de cereale este cu mult sub media UE. Exploataţiile sunt fragmentate, cu un nivel redus de capitalizare. Mulţi dintre fermieri au o pregătire profesională minimală, nu tocmai corespunzătoare. În lipsa irigaţiilor, agricultura românească este vulnerabilă la secetă.

Apoi, e problema pământului! Academicianul Cristian Hera susţinea anul trecut un celebru discurs cu privire la o nouă ameninţare - ”înstrăinarea pământului românesc” în care atrăgea atenţia că “participăm la un imens experiment geopolitic!” Potrivit venerabilului om de ştiinţă, au loc achiziţii masive de terenuri pentru obţinerea hranei, dar nu pentru noi, ci pentru alte naţiuni.

Se multiplică ameninţările schimbărilor climatice asupra pământului românesc!
De aceea este nevoie, mai mult ca niciodată, de seminţele unei noi culturi!

Vizualizat: 472 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?