Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Semillas Fitó - International Field Day 2016

Publicat: 05 octombrie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Semillas Fitó este o afacere de familie cu sediul în Barcelona (Spania) și are o istorie ce începe în anul 1880. Compania este prezentă acum în peste 75 de state, pe toate continentele, are o cifră de afaceri de peste 80 de milioane euro și peste 500 de angajați. 

Click pe poza pentru galerie!

Specializat în producerea de semințe de legume, culturi de câmp și furajere și o experiență de peste 135 de ani, Semillas Fitó este acum o companie care domină regiunea mediteraneană. „Calitatea procesării și a produselor, profesionalismul și viziunea pe termen lung sunt forța care a condus Semillas Fitó în toți acești ani și noi sperăm și ne așteptăm să împărtășim aceste principii cu toți colaboratorii noștri”, ne-a declarat Luis Fernandez-Cervera, director de export pentru culturi de câmp Semillas Fitó.

Cu prilejul evenimentului internațional organizat recent de către Semillas Fitó, un grup de peste 30 de fermieri și distribuitori din România au vizitat sediul din Barcelona, baza de cercetare, producție și procesare din Las Casas de Barbens (Lerida, Spania), centrul de cercetare de la Cabrera de Mar și unitatea de producție semințe de legume din Llavaneres. Împreună cu grupul din România au fost și delegații din Bulgaria, Republica Moldova, Serbia și Ucraina iar în aceeași săptămână au mai fost prezente și delegații din alte state.

 

Las Casas de Barbens - cel mai mare centru logistic din sudul Europei

În anul 2015 a fost dat în folosință cel mai nou centru de procesare și producție din Las Casas de Barbens. Acesta este și cel mai mare centru logistic destinat semințelor din sudul Europei, cu o suprafață totală acoperită de depozitare de 250 mii metri cubi și 40 mii metri cubi hală cu temperatură și atmosferă controlată (extensibilă până la 60 mii metri cubi). Am fost impresionați de „vastitatea” halelor în care se desfășoară practic tot fluxul tehnolgic, de la preluarea semințelor vrac, sortare și selectare, condiționare, ambalare și până la depozitarea în spații cu temperatură și atmosferă controlată. Ce să mai spunem de curățenia, ordinea și seriozitatea cu care fiecare sac, fiecare palet și, în cele din urmă, practic fiecare sămânță/bob era monitorizat. De altfel, gazdele noastre ne-au explicat că sistemul de urmărire a trasabilității le permite să cunoască originea fiecărui lot de semințe. De asemenea, sunt urmărite cu atenție puritatea genetică și vigoarea germinativă.

Terenul de 135 ha al stațiunii de la Barbens este alocat programelor de selecție a hibrizilor de porumb și experiențelor care urmăresc influența sistemelor de irigații, rezistența la boli și factorii de stres, densitatea diferită la semănat etc. Câmpurile de cercetare și experimentale sunt destinate culturii porumbului, florii soarelui, sorgului, lucernei și altele.

La Berbens ne-au fost prezentate loturile experimentale pentru testarea rezistenței la stres hidric și unde sunt selectați hibrizii care încep să dezvolte toleranță de secetă. Parte a programelor de ameliorare, hibrizii aflați în precomercial sunt din nou testați înainte de a ajunge în vânzare!

DEFI Genetics, cu sediul în Delley (Elveția) este compania care continuă programele de producere a hibrizilor de porumb cu grupa de maturitate FAO 200-300. Această companie este deținută în proporție de 55% de către Semillas Fitó și alte 45 de procente sunt deținute de DSP Ltd. DSP este o companie multinațională fondată în 1994 și care se ocupă cu producerea și comercializarea de semințe.

 

Hibrizii de porumb

Dintre toți hibrizii de porumb prezentați în câmp, Claudia Sonda-Tîrca, reprezentant Semillas Fitó în România a ținut să remarce în mod deosebit evoluția bună a hibrizilor Bonfire, Manacor (FAO 200-300) Atlas, Ordino, Tauste (FAO 350-450) și Beret (FAO 500-600). Acești hibrizi sunt în producție și în România și se prezintă într-o stare de vegetație excelentă. Odată cu începerea recoltării se vor vedea și rezultatele de producție.

Bonfire - este un hibrid cu rezistență mare la boli, destinat producției de boabe de calitate. Hibridul are o vigoare mare la răsărire, dezvoltă plante sănătoase, cu o înălțime de cca. 2,7 m și știuleți uniformi cu 16 rânduri de boabe și 42 boabe pe rând.

Manacor - este unul dintre cei mai productivi hibrizi din grupa FAO 300, are o mare adaptabilitate la diferite tipuri de sol și poate avea o dublă utilizare: pentru boabe (bob dentat) și pentru siloz.

Atlas - este un hibrid cu un potențial ridicat de producție, vigoare mare de germianre și plante rezistente. {tiuletele are 16-18 rânduri și 44 de boabe pe rând, bob dentat.

Ordino - potențial mare de producție și viteză mare de pierdere a apei în boabe. Este un hibrid cu talie mare a plantei, aproape 3 metri, inserție joasă a știuletelui (1,09 m) și bobul dentat. 

Tauste - careacterizat ca „întotdeauna productiv”, hibridul răspunde bine la condiții diferite de cultură, are o talie de peste 3 metri, știulete cu 16 rânduri și 47 boabe/rând, bod dentat. 

Beret - este un hibrid tardiv, cu excelentă producție pentru siloz și o foarte bună rezistență la boli. Talia de peste 3,10 m, inserția știuletelui la 1,5 m, precum și masa vegetativă mare fac din acest hibrid un excelent porumb pentru siloz.

 

Plante furajere

Soiul de lucernă Victoria, produs de Semillas Fitó, are tulpina subțire, potențial mare de producție pentru masă foliară, digestibilitate ridicată și un conținut de proteină brută de 18,60% mediu/coasă, conform rezultatelor obținute și la noi în țară la Corabia, în județul Olt. Acest soi se pretează pentru semănat în toamnă sau primăvara, doza de sămânță recomandată fiind de 25-30 kg/ha. Victoria este rezistentă la boli, dăunători și stress hidric și termic și răspunde foarte bine la irigare. De asemenea, are o capacitate foarte bună de regenerare după coasă și o durată de exploatare asigurată de 5 ani și chiar mai mult. 

Pentru pajiștile și pășunile cultivate, dar și pentru supraînsămânțarea pășunilor naturale, Semillas Fitó recomandă utilizarea soiurilor de Lolium tetrapoid. În România sunt disponibile acum soiurile de Lolium Master (Lolium multiflorum - raigrasul italian) recomandat pentru pășunat și Trinova (raigrasul Westerwold), indicat pentru pășunat și coasă.

Semințele de gazon produse de Semillas Fitó sunt binecunoscute pentru calitatea lor, atât pentru uz comunal și peisagistic, cât și pentru terenurile de sport. Recunoașterea oficială vine și din partea marilor cluburi de fotbal. Stadioane celebre precum Camp Nou (Barcelona) și Santiago Bernabéu (Real Madrid) folosesc gazon produs din semințe Semillas Fitó.

Producătorul spaniol are și o îndelungată tradiție în producerea de semințe de legume. Varietățile de tomate, pepene și dovlecel sunt recunoscute în toată lumea.

 

 

SEMILLAS FITÓ - CERCETARE, INOVAȚIE, DEZVOLTARE

Semillas Fitó are filiale în Turcia, Mexic, India, Italia, Portugalia și Franța, stații de multiplicare pentru culturi de câmp în Barbens, Don Benito (Spania) și Delley (Elveția) și pentru legume în Spania (Cabrera de Mar, Almeria și Murcia), Turcia, Mexic, SUA și India, precum și stații de testare în Maroc, Iordania, Israel, China, Brazilia, Italia și Portugalia.

Peste 300 de varietăți Semillas Fitó sunt acum înregistrate în diferite registre naționale. Numai pentru porumb sunt anual peste 2.500 de câmpuri de cercetare și peste 2.000 de varietăți sunt testate anual. Dorința de inovare este demonstrată și de valoarea investițiilor în cercetare și dezvoltare, ce depășesc 15% din cifra de afaceri anuală.

Principalul centru de cercetare al Semillas Fitó se află la Cabrera de Mar (cca. 20 de km de Barcelona). În acest centru lucrează aproape 50 de cercetători în domeniul biotehnologiilor vegetale aplicate. Markerii moleculari furnizează informațiile necesare pentru programele de selecție iar culturile in vitro accelerează procesele de selecție și înmulțire în linii pure. În acest fel se face și selecția germoplasmei rezistente la boli. În acest centru, în afara laboratoarelor sunt 7 ha de sere destinate exclusiv cercetării în domeniul producerii de semințe de legume. 


 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.17(178) 1 - 15 octombrie 2016

 

Vizualizat: 1252 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!