Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

SEMĂNATUL RAPIŢEI, lucrarea momentului!

Publicat: 04 septembrie 2017 - 16:10
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

LUCRĂRI AGRICOLE DE TOAMNĂ! În ferma arădeanului Florin Deznan, la început de toamnă se însămânţează rapiţa. Lucrarea a fost declanşată după 25 august. 

„Mai avem puţin de lucru, programul cuprinde 120 ha de rapiţă, terenul a fost pregătit după cerealele păioase, s-a prelucrat în condiţii bune. În câmp sunt în activitate două semănători performante”, ne-a declarat Florin Deznan. Din motive ştiute numai de acesta, fermierul nu a introdus în cultură în primăvară floarea-soarelui şi nici porumb. A avut „în compensare” un lot demonstrativ de floare.

La cerealele păioase m-am încheiat cu o recoltă medie de 6 tone la hectar. Cultivasem o suprafaţă de 360 ha cu mai multe soiuri produse în străinătate. Am vândut bine; din punctul meu de vedere, sunt preţuri mai bune decât anul trecut. La rapiţă, însămânţată pe 110 ha, combinele au adunat în medie 2.700 kg/ha”, a precizat cultivatorul.

Privind retrospectiv, Florin Deznan a apreciat că anul agricol a fost unul destul de complicat pentru că în toamnă s-a însămânţat târziu grâul; nu a reuşit să răsară la timp şi nici nu a înfrăţit la timp. Până la urmă, au ieşit cantităţile mulţumitoare de grâu şi cu calitate de panificaţie. De fapt, tot grâul care se găseşte pe zona de vest este panificabil. Potrivit spuselor cultivatorului, la fel s-a întâmplat şi cu cultura de rapiţă: arăta destul de rău în primăvară, răsărirea a fost destul de dificilă. Dar până la urmă a recuperat în a doua parte a vegetaţiei.

Producţii mici de porumb
„Problema mare o să fie la floare şi la porumb, deoarece suprafeţe mari din cele însămânţate (care oricum sunt mai mici decât anul trecut) au prins temperaturile extreme şi lipsa de apă chiar în perioada de înflorire. Ca urmare, sunt suprafeţe destul de mari afectate. Hibrizii mai tardivi au scăpat, cei timpurii şi semitimpurii sunt destul de afectaţi de arşiţă şi de secetă. Părerea mea este că porumbul se va închide undeva la 5-6 tone în medie pe zona de vest, cel puţin aşa susţin fermierii cu care lucrez pe partea de inputuri, căci noi suntem şi traderi de cereale, ne-a declarat omul de afaceri arădean.

Pe larg despre evoluţia campaniei de recoltare şi semănat, în revista Ferma, ediţia 1-14 septembrie 2017!

Vizualizat: 695 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?