Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Semănatul grâului: vremea schimbă tehnologia

Publicat: 25 octombrie 2019 - 12:59
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pe întreg teritoriul agricol din zona Moldovei, în cea de-a doua parte a lunii septembrie a.c., rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm a prezentat valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică sau extremă. În condiţiile agro-meteorologice din intervalul de timp cuprins între ultima decadă a lunii septembrie şi prima decadă a lunii octombrie 2019, când mediile valorilor termice s-au situat peste cele specifice perioadei, iar mediile pluviometrice au prezentat o tendinţă de deficit, lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea înfiinţării culturilor de toamnă în epoca optimă s-au desfăşurat cu multă dificultate.

Având în vedere aceste caracteristici agro-meteorolgice, cel puţin în zona Moldovei, fermierii înţeleg că rigorile tehnice şi tehnologice pentru reuşita culturii de grâu trebuie actualizate şi din nou caută să aplice soluţiile cele mai potrivite, spre a contracara efectele secetei şi spre a crea, încă din momentul semănatului, premise cât se poate de promiţătoare pentru producţia anului 2020.
De mare folos sunt observaţiile tehnice şi sfaturile celor care, în precedenţii ani de producţie, în condiţii agrometeorologice similare celor din toamna 2019, au reuşit să coordoneze activitatea astfel încât dificultăţile întâmpinate încă din timpul înfiinţării culturii să nu lase urme negative majore în nivelul şi în calitatea recoltelor de grâu.

Vasile IacobClick pe poza pentru galerie!Arătura de toamnă - da sau ba?

În ultimii cinci-şase ani, la TCE 3 Brazi-Neamţ, au fost producţii de grâu de peste 8 tone/ha. Anul agricol 2018-2019, având în cultură 1.200 ha cu grâu, l-au închis cu 6,9 tone la hectar. O producţie considerată bună în raport cu provocările climatice manifestate încă din toamna 2018, în special seceta. ”Iată că, în zona noastră, condiţiile climatice din toamna 2019 sunt similare cu cele de anul trecut. În context, o primă mare subliniere este aceea că fermierii trebuie să socotească şi să se pregătească pentru ceea ce poate fi mai rău în producţia următorului an agricol. Un aspect foarte important pe care l-aş recomanda este acela de a nu efectua arătură pentru cultura grâului. În condiţiile schimbărilor climatice semnalate în ultimul deceniu, noi am decis încă de atunci să folosim un disc Jocker Horsch, pentru o trecere sau două, în funcţie de cum iese pregătirea terenului. Dacă se face arătură, cu siguranţă vor fi scoşi bolovani şi nu se mai reuşeşte o lucrare de semănat acceptabilă din punct de vedere tehnologic”, menţiona Vasile Iacob, director tehnic TCE 3 Brazi, judeţul Neamţ.

Influenţa tehnicii asupra reuşitei culturii
Cât priveşte reuşita lucrării de înfiinţare a culturii de grâu, în ultimii ani s-au observat influenţe majore ale tehnicii utilizate în câmp, cu efecte semnificative inclusiv asupra preţului de cost per kilogramul de recoltă. ”Cine beneficiază de o tehnică performantă şi corespunzătoare, cu siguranţă va pregăti foarte bine terenul, adică acesta va fi foarte bine mărunţit, ceea ce înseamnă că în urma trecerii discului, bolovanii vor avea dimensiuni chiar mai mici de 5 cm. Însă, atenţie, în urma trecerii cu discul, terenul nu trebuie să iasă nici sub formă de pulbere sau praf, deoarece, dacă grâul nu răsare în toamnă, vor fi probleme la răsărire în iarnă sau în primăvară. Dacă terenul este foarte bine pregătit, este adevărat că înclusiv cu semănătorile obişnuite de astăzi se poate realiza o lucrare de semănat de calitate. Dar, pentru mai mult succes şi pentru a spera şi la eficienţă a culturii prin reducerea pierderilor şi a consumului, noi am ales să folosim semănători tip Horsch Focus, cu care practic facem încă o lucrare, odată cu semănatul”, explica specialistul nemţean.

Sămânţă certificată, din prima înmulţire - C1
În nenumărate rânduri, specialiştii au afirmat că sămânţa, prin calitatea şi valoarea sa, reprezintă cel mai dinamic element de sporire a producţiei. Acest aspect este atent urmărit şi în cadrul TCE 3 Brazi, acolo unde alegerea potrivită a soiurilor de grâu asigură o mare parte a succesului în aplicarea tehnologiei de cultivare a grâului şi în obţinerea unor producţii performante din punct de vedere cantitativ şi calitativ. ”Ani în şir, am testat multe soiuri de grâu şi am reţinut în cultură doar soiurile cu adevărat performante. Concluzia mea este aceea că, la cultura de grâu, soiurile româneşti sunt cele mai bune. Dacă în cazul celorlalte soiuri, în urma testărilor, am observat faptul că există o variaţie a producţiilor de la an la an, la soiurile româneşti producţiile au fost relativ constante. Vorbesc despre soiuri precum Otilia, Glosa, Miranda, Boema, bine adaptate condiţiilor din ţara noastră”, consideră Vasile Iacob.
În fiecare an, procură de la Institutul de la Fundulea sămânţă bază pentru un total de 30 de hectare, câte o anumită suprafaţă din fiecare soi, spre a produce sămânţă C1. “Să ştiţi că este foarte important să semeni sămânţă certificată, obţinută din prima înmulţire după sămânţa bază. Dacă se foloseşte sămânţă din a N-a înmulţire, să se ştie că din start recolta va fi dijmuită într-o proporţie însemnată. De exemplu, în cazul folosirii la semănat a seminţei C1, sporul de producţie poate fi de minimum 6-700 kg/ha, faţă de situaţia utilizării seminţei C2. Noi am stabilit ca lege să folosim doar sămânţă certificată C1”, mărturisea inginerul Vasile Iacob.
Cât priveşte stabilirea momentului semănatului, se ţine cont atât de ceea ce relevă literatura de specialitate (pentru zona de nord-est, semănatul până la data de 20 octombrie), cât şi de unele modificări climatice importante, precum şi de planta premergătoare, în acest ultim caz cu atenţie sporită asupra cantităţii de azot administrată culturii de grâu în sezonul răcoros.
În cadrul TCE 3 Brazi - Neamţ, în structura de culturi, cu cele aproximativ 1.200 de hectare ocupate, dintr-un total de aproximativ 5.000 de hectare aflate în exploatare, grâul se situează pe locul al doilea, după porumb, amplasat pe aproximativ 1.800 de hectare.

Vasile Iacob_b
Vasile Iacob: “Am peste 40 de ani de activitate în agricultură şi, în timp, am lucrat cu multe tipuri de tractoare, maşini şi utilaje agricole. Am putut observa în condiţii reale transformările fundamentale ale ecuaţiei grâului sub influenţa tehnicii utilizate pe fiecare etapă de lucru”.

 

ALTE RIGORI TEHNOLOGICE ACTUALIZATE
La fel ca şi în cazul altor culturi vegetale, şi la grâu este foarte importantă alegerea corectă atât a normei de sămânţă folosită la semănat, cât şi a formulei de fertilizare. ”În 2018, am avut o densitate de 450-500 boabe germinabile la metrul pătrat. Anul acesta, dacă vor fi precipitaţii suficiente, ne-am hotărât să testăm şi o însămânţare cu o normă mai mică, de 400 de boabe germinabile la metrul pătrat. Dar recomandarea mea pentru colegii cu suprafeţe mai mici aflate în exploatare este de a utiliza o normă de sămânţă de 500-550 boabe germinabile la metrul pătrat, deoarece trebuie luate în calcul şi condiţiile atmosferice, care nu sunt tocmai bune.
Cât priveşte fertilizarea, aplicăm 200 kg de îngrăşământ complex/ha, odată cu semănatul. Rezultatele s-au regăsit în nivelul bun al recoltelor, în raport cu evoluţia vremii”, sublinia Vasile Iacob.

 


Articol publicat în revista Ferma nr. 17/244 (ediţia 1-14 octombrie 2019)

Vizualizat: 93 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?