Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Semănat în sol bine afânat

Publicat: 06 iulie 2018 - 13:05
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Afânarea solului este absolut necesară, dar în anumite limite. Nu este favorabil culturii plantelor nici terenul foarte afânat, dar nici cel bătătorit.

O apreciere corectă a gradului de afânare a solului se realizează prin:
• Determinarea porozităţii solului (variază în funcţie de gradul de afânare). Se consideră că solul are o afânare favorabilă culturii plantelor atunci când porozitatea totală este de 48-60%, din care 30-36% porozitate capilară şi 18-24% porozitate necapilară (de aeraţie).
• Măsurarea densităţii aparente (Da) a solului. După arătură, când solul este foarte afânat, “Da” are valori de 0,8-1 g/cmc, iar pe solul aşezat, 1-1,4 g/cmc, acesta din urmă fiind cel mai prielnic culturilor agricole. “Da” are valori de peste 1,5-1,6 g/cmc pe solurile tasate-compactate. Pentru culturile rădăcinoase “Da” trebuie să fie 0,90-1,2 g/cmc, iar pentru restul culturilor, 1,20-1,40 g/cmc.
• Prin determinarea vitezei de infiltrare a apei în sol, care este influenţată, în mod direct, de gradul de afânare a solului, sub denumirea generică de permeabilitatea solului. Pătrunderea apei în solul nesaturat se numeşte infiltraţie, iar în solul saturat - filtraţie. Coeficientul de filtraţie (K) reprezintă cantitatea de apă (mm) care pătrunde în sol în timp de o oră. K pe solul nisipos are valori mai mari de 35 mm/oră, iar pe solul argilos, sub 0,2 mm/oră.

Afânarea solului_b

Dacă solul este prea afânat...
... apa se infiltrează prea repede, sub influenţa gravitaţiei, la adâncimi de peste 1,5-2 m, depăşind nivelul în care cresc rădăcinile plantelor şi antrenând, totodată, elementele nutritive uşor solubile (nitriţi, nitraţi) care provoacă poluarea apelor freatice. În acest mod se sărăceşte stratul arabil în substanţele necesare plantelor. În solul prea afânat, aerul circulă uşor şi antrenează vaporii de apă, care sunt eliminaţi în atmosferă provocând mari pierderi de apă prin evaporare la suprafaţă.
Aerisirea intensă provoacă mineralizarea materiei organice şi a humusului din sol, rezultând elemente nutritive peste valorile de consum ale plantelor şi sărăcind solul în humus, iar surplusul de elemente nutritive se pierde prin levigare şi volatilizare. O astfel de situaţie se întâlneşte pe solurile uşoare şi imediat după executarea lucrărilor adânci ale solului.
După arătură, solul îşi măreşte volumul cu 25-50%, iar porozitatea capilară scade de la 26% la 12% şi cea de aeraţie creşte de la de la 11% la 42%. Când spaţiul lacunar al solului creşte de la 30% la 50%, permeabilitatea se măreşte de 5-7 ori, provocând pierderi de apă în adâncime.
Permeabilitatea este socotită insuficientă când apa se infiltrează cu mai puţin de 3 mm/oră şi este bună la valori de 7-10 mm/oră. La peste 10 mm/oră, permeabilitatea este prea mare.

Afânarea solului_b

Dacă solul este tasat-compactat...
... apa pătrunde greu şi se scurge la suprafaţă, bălteşte, se evaporă iar solurile respective vor fi slab aprovizionate cu apă. Pe asemenea terenuri, capilaritatea se găseşte până la suprafaţa solului şi puţina apă existentă se ridică prin capilare şi se pierde prin evaporare. Pe terenurile tasate-compactate, creşterea rădăcinilor şi activitatea microbiologică din sol sunt stânjenite.
Eliminarea CO2 din sol şi când concentraţia sa depăşeşte 1-2%, el devine toxic. De asemenea, oxigenarea solului se realizează greu, stingherind procesele de oxidare generatoare de energie pentru activitatea sistemului radicular. Când nivelul de oxigen scade la 5%, oxidările se reduc, iar la 1% ele se opresc.
Pe astfel de terenuri trebuie îndepărtate toate straturile impermeabile care se găsesc la diferite adâncimi: la 25-30 cm (hardpan) se distruge cu plugul prevăzut cu scormonitori; la 40 cm, se poate distruge cu cizelul, iar la 60-70 cm, folosim scarificatorul.
Pentru îmbunătăţirea acestor soluri, sunt necesare îngrăşăminte organice, asolamente care conţin sola cu graminee şi leguminoase perene şi care contribuie la refacerea structurii solului şi la afânare.
Porumbul crescut pe astfel de terenuri a avut sistemul radicular mai mic cu 41%, o suprafaţă foliară mai scăzută de la 5504 cmp/plantă, la 2804 cmp/plantă, iar înălţimea s-a redus de la 171 cm la 140 cm. Proporţional a scăzut şi producţia.

Gradul optim de afânare
Afânare optimă înseamnă un sol aşezat, cu ”Da” 1-1,4 g/cmc şi porozitatea menţionată anterior), iar permeabilitatea de 7-10 mm/h. Un astfel de teren se zvântă primăvara cu 7-10 zile mai devreme, fiind deosebit de favorabil în special culturilor însămânţate în urgenţa I. Procesul de nitrificare se desfăşoară foarte bine la “Da” 1,11-1,15 g/cmc, iar creşterea rădăcinilor la “Da” 1,07-1,40 g/cmc.
Patul germinativ se consideră bine pregătit atunci când la nivelul de încorporare a seminţei solul este mai aşezat, cu “Da” 1,30 g/cmc - pat tare (vechii agronomi spuneau că sămânţa trebuie pusă pe un pat tare şi acoperită cu o plapumă moale), cu posibilităţi de aport capilar al apei la seminţe, iar deasupra solul este mai afânat, având “Da” 1,10 g/cmc (plapumă moale), care facilitează pătrunderea aerului şi a căldurii la seminţe şi asigură străbaterea mai uşoară a stratului de sol de către plantele germinate.
Regimul aerohidric, termic şi de nutriţie al unui sol afânat trebuie să fie şi el în optim. Apoi, apa pătrunde uşor în sol, nu se scurge la suprafaţă, nu bălteşte şi spaţiul lacunar este ocupat 1/3 cu aer şi 2/3 cu apă. Rădăcinile cresc nestingherite iar activitatea microbiologică din sol se desfăşoară în condiţii optime. Aceste condiţii se întâlnesc pe un sol cu structură glomerulară, cu conţinutul în humus de peste 4-5%, unde se aplică asolamente bine structurate, din care nu lipseşte sola cu ierburi perene. Mineralizarea humusului are loc treptat pe măsura nevoilor de consum ale plantelor.
Menţinerea acestor însuşiri ale solului se poate realiza prin lucrări mai puţine asupra terenului şi numai la gradul optim de umiditate, cu utilaje complexe de mare productivitate, a căror presiune asupra solului să nu depăşească 1 daN/cmp. Aici raportul humificare / mineralizare se menţine echilibrat prin adăugarea a cel puţin 10 t/ha de materie organică în fiecare an.


LUCRĂRILE MINIME ŞI SEMĂNATUL DIRECT
O bună parte din solurile noastre au un conţinut ridicat de argilă, fiind predispuse la tasare-compactare, motiv pentru care, măcar periodic, sunt necesare lucrări de afânare. Când conţinutul în argilă creşte de la 5% la 25%, permeabilitatea scade de trei ori. De asemenea, gradul de îmburuienare foarte ridicat impune măsuri integrate de combaterea buruienilor, dintre care nu lipsesc lucrările solului. Pe solurile mai uşoare, nisipo-lutoase, luto-nisipoase şi chiar luto-argiloase, în măsura în care gradul de îmburuienare se poate menţine sub pragul economic de dăunare (PED) şi se dispune de utilajele specifice, se poate trece la sistemul conservativ de lucrare a solului.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 6/211 (ediţia 1-14 aprilie 2018)

 

Vizualizat: 335 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?