Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Securizați producțiile încă din faza de semănat

Publicat: 25 mai 2017 - 20:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

După o toamnă dificilă în care seceta, urmată de ploi excesive, a pus mari probleme fermierilor și a întârziat semănatul grâului până în luna noiembrie, a venit o iarnă cu destule surprize climatice și o primăvară cu alternanțe de zile cu temperaturi de vară și zile reci, de iarnă. La momentul publicării acestui articol (ultima decadă a lunii aprilie), asistăm la un episod de adevărată iarnă chiar în toiul primăveri. 

De aceea, în luna mai trebuie să îndreptăm tot ce se poate sub aspect tehnologic, ținând cont și de avertizarea meteorologilor că urmează o vară fierbinte și secetoasă, care va aduce probleme culturilor semănate. Totodată, trebuie să facem ultimele lucrări din campania de semănat a acestui an agricol.

Securizați producțiile încă din faza de semănat

Ultimele însămânțări de primăvară
• Încheierea semănatului la plantele cu temperatura minimă de germinare sub 10oC.
- Semănatul porumbului după epoca optimă, situație în care sunt mulți cultivatori, micșorează recolta cu 500-1500 kg/ha în zonele de câmpie și cu 200-1000 kg/ha în zona colinară, limitele menționate fiind mai mari în anii secetoși în culturile neirigate. Reamintim că necesarul de unități termice ale hibrizilor timpurii (grupa FAO 100-200) este de 801-1000oC și de 1001-1100oC la hibrizii din grupa FAO 200-300; la hibrizii mijlocii (grupa FAO 300-400) necesarul termic este de 1001-1200oC, iar la hibrizii târzii (grupa FAO 400-500) este de 1201-1350oC și ajunge la hibrizii foarte târzii (grupa FAO 550-600) la 1400oC. Acolo unde se întârzie mult data semănatului, pentru a evita situația ca în toamnă să nu ajungă la maturitate, se impune cultivarea de hibrizi timpurii. În condițiile de secetă prognozate, folosiți la semănat limita inferioară a densității, specifică hibridului.
- Soia și fasolea, având germinație epigeică, se seamănă la adâncime mică, deoarece au o putere slabă de străbatere a solului. Pentru a germina însă, aceste culturi necesită o cantitate mare de apă, egală cu 125% față de greutatea semințelor. Semănatul târziu și la adâncime mică în stratul de sol uscat determină răsăritul neuniform și înflorirea târzie a plantelor, tocmai în perioada cu temperaturi ridicate și cu umiditate relativă scăzută a aerului, ceea ce poate cauza diminuarea recoltelor cu 50 și chiar 70%.
• Semănatul plantelor termofile cu temperatura minimă de germinație mai mare de 11oC.
- Semănatul sorgului se face când temperatura solului la adâncimea de semănat (4-5 cm) este de 14-15oC. Devansarea semănatului, respectiv când în sol sunt doar 12oC, reduce numărul plantelor răsărite chiar la jumătate. Sorgul este plantă xerofită, numit și „cămila vegetală”, ale cărui recolte pot ajunge și la 10.000 kg/ha boabe. Hibrizii de sorg asigură recolte mai mari decât porumbul, în condiții de deficit de umiditate, frecvent în multe zone din țară, cu precădere în partea a doua a verii.
Compoziția chimică a boabelor de sorg este apropiată de cea a porumbului, la ambele specii conținutul de proteină este între 11 și 12%, cel de grăsimi de 3,7-4,7%, iar cel de amidon, de 72-75%. Pe lângă utilizarea în furajarea animalelor și alimentația oamenilor, boabele sunt folosite în industria spirtului, a berii etc.
În prezent se găsesc hibrizi rezistenți genetic la Fusarium. Zonele vizate pentru extinderea acestei culturi sunt sudul, sud-estul și sud-vestul țării. Tehnologia de cultivare este mai ieftină decât cea a porumbului, iar posibilitățile de valorificare a solurilor nisipoase și sărăturate sunt în avantajul sorgului. Distanța între rânduri este de 70 cm. Densitățile variază între 100.000 pl/ha pe terenuri nefertilizate și 300.000 pl/ha pe terenuri fertilizate la sorgul pentru boabe, între 40.000 și 60.000 pl/ha la sorgul pentru mături și între 70.000-80.000 pl/ha la sorgul zaharat.
- Semănatul meiului este o altă variantă pentru cei care nu reușesc să semene alte culturi până la sfârșitul lunii mai. Conținutul boabelor în proteină depășește 10%, conținutul de substanțe neazotate este de peste 60%, iar conținutul de grăsimi este mai mare de 3%. La aceaste avantaje sunt de menționat și cerințele reduse față de condițiile pedoclimatice și tehnologia de cultivare mai ieftină, elemente care explică prezența acestei specii pe circa 10 milioane de hectare în lume. Perioada de vegetație a soiurilor cultivate în țara noastră este de 60-70 zile. Semănatul se poate efectua la 12,5 cm sau 25 cm între rânduri, la adâncimea de 2-3 cm, cu 10-25 kg/ha de sămânță.
- Orezul, în țara noastră - situată în extrema nordică de cultură a acestei specii în Europa -, este cultivat încă din anul 1786, când s-a înființat prima orezărie la Topolea-Banloc (jud. Timiș). În anul 1989 România cultiva 62.000 ha, după care suprafața cultivată cu orez a regresat.
Semănatul se face când temperatura solului este de 10-12oC, iar temperatura apei are 15oC. Pentru a avea la recoltare circa 600 de panicule/mp, se seamănă 900-1000 semințe germinabile/mp, folosind 250-300 kg/ha de sămânță.
- Fasolița (Vigna sinensis) se cultivă pe nisipurile din Oltenia. Semănatul se face când temperatura solului are minim 12oC, la distanța între rânduri de 50-70 cm sau în benzi, la adâncimea de 5-8 cm, cu 60-70 kg/ha de sămânță.
- Arahidele se cultivă în țara noastră pe suprafețe restrânse, pe solurile nisipoase din stânga Jiului și în sudul țării, pe o fâșie de-a lungul Dunării. Semănatul se face când temperatura minimă în sol ajunge la 14-15oC, la distanța de 50-60 cm între rânduri și la 20 cm pe rând. Se vor folosi numai semințe din ultima recoltă. Când se seamănă semințe decojite, se folosesc 40-70 kg/ha, iar când se seamănă păstăi rupte, cantitatea necesară este de 100-120 kg/ha.

Combaterea buruienilor, bolilor și dăunătorilor
Erbicidarea postemergentă în acest an s-a declanșat mai târziu, calendaristic, față de anii anteriori, din cauza condițiilor climatice neobișnuite din prima parte a primăverii. La alegerea erbicidelor, se impune, pentru cei care au întârziat lucrarea, o atenție specială nu numai compoziției floristice a buruienilor din culturi, dar și fazei de vegetație a cerealelor, pentru a preveni efectele de fitotoxicitate care pot să apară la folosirea unor erbicide după formarea celui de-al doilea internod.
Atenție trebuie acordată numeroaselor boli, dintre care pentru grâu amintim: pătarea în ochi a bazei tulpinii, rizoctonioza, făinarea, pălirea parazitară a frunzelor, helmintosporioza, ruginile cerealelor, fuzarioza ș.a.
Dintre dăunători menționăm: gândacul ghebos, viermele roșu al paielor, gândacul bălos al ovăzului, afidele, muștele cerealelor ș.a.
La culturile de primăvară, odată cu controlul răsăririi plantelor se impune multă atenție și asupra depistării atacului de boli și dăunători. De reușita acestor lucrări, prin depistarea buruienilor, bolilor și dăunătorilor din fază inițială, și de combaterea lor cu substanțe recomandate, respectând dozele și momentul optim pentru efectuarea tratamentelor, depinde succesul întregii tehnologii.

Pregătirea spațiilor pentru depozitarea noii recolte
Dintre măsurile speciale fac parte lucrările de dezinfectare, dezinsectizare și deratizare. Depozitarea în magazii vechi necesită văruirea pereților, adăugând în soluție 3-7% sulfat de cupru pentru combaterea mucegaiurilor și spălarea dușumelelor cu soluție de sodă (15 kg sodă la 85 litri apă). Dezinsectizarea se poate face pe cale umedă, prin aerosoli și prin gazarea cu diferite substanțe autorizate. Deratizarea se face cu produse chimice aplicate sub formă de momeli, prin prăfuirea căilor de acces sau prin gazarea galeriilor, respectând toate regulile de protecția muncii.

 

 


ȘTIAȚI CĂ...
• NU se recomandă administrarea concomitentă a amendamentelor cu calciu și a îngrășămintelor care conțin amoniu pe solurile acide, deoarece produc reacții care determină pierderi de NH3;
• NU se recomandă aplicarea concomitentă a CaCO3 și a superfosfatului sau a fosforitelor, deoarece mediul alcalin determină insolubilizarea fosforului monocalcic, cu formare de fosfat tricalcic;
• În paralel cu aplicarea amendamentelor calcaroase se poate administra ureea, azotatul & sulfatul de potasiu și sarea potasică.

Baylab 2017
EVENIMENTUL ANULUI DEDICAT MICILOR OAMENI DE ȘTIINȚĂ
„Știință și bucurie la nivel național” este deviza Laboratorului de Științe Bayer, ediția 2017, proiect educațional ce se va desfășura în perioada 8-19 mai, în București, Constanța, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara.
Motivați de succesul celor trei ediții organizate la București, care au însumat nu mai puțin de 7.500 de vizitatori, organizatorii au transformat Laboratorul de Știință Bayer într-un proiect de anvergură națională. „Educația de calitate și încurajarea inovației sunt fundamentale pentru succesul pe termen lung al oricărei societăți, iar atunci când mai mulți actori din mediul privat și public își unesc forțele pentru un scop comun, rezultatele sunt impresionante. În 2017 reunim în jurul Laboratorului de Științe Bayer comunități de profesori și reprezentanți ai sectorului academic la nivel național, în completarea partenerilor tradiționali ai proiectului, în cel mai amplu format de până acum”, a declarat Ruxandra Pirojoc, Director de Comunicare Bayer România și Bulgaria.
Învățătorii și educatorii copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani își pot înscrie elevii pe site-ul Baylab România - www.baylab.bayer.ro, pentru a lua parte la cea mai antrenantă experiență educativă gratuită de până acum.
Bayer România invită cadrele didactice din învățământul primar să accepte provocarea pentru „Cea mai mare Lecție de științe”, ce se va desfășura în perioada 2-8 mai 2017 pe platforma www.baylab.bayer.ro, unde vor putea câștiga, prin tragere la sorți, un premiu instructiv și atractiv.

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 8 (191) din 1-14 mai 2017

Vizualizat: 683 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?