Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Securizaţi producţia de porumb în anii secetoşi!

Publicat: 24 februarie 2018 - 01:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Schimbările climatice din ultimii ani au determinat fermierii să se reorienteze în alegerea seminţei de porumb spre hibrizi care au capacitatea de a trece peste stresul secetei şi care le conferă o siguranţă în cultivarea acestei plante. Cum vă securizaţi producţia într-un an cu secetă severă? 

Seceta şi arşiţa sunt două fenomene distincte care afectează în mod diferit cultura de porumb, mai ales când ele acţionează în acelaşi timp.
• Seceta pedologică se manifestă prin lipsa precipitaţiilor o perioadă mai lungă de timp şi prin creşterea evapotranspiraţiei, fapt ce conduce la scăderea conţinutului de apă din sol sub capacitatea de câmp (sub 300 mc/ha), până sub nivelul punctului de ofilire, menţinându-se doar formele inaccesibile pentru plante.
• Arşiţa se manifestă prin scăderea umidităţii relative a aerului cu până la 20-40%, determinând o transpiraţie excesivă a plantelor, astfel apărând seceta atmosferică.

Fenofazele critice
Aceste două tipuri de secetă, separat sau împreună, provoacă ofilirea plantelor. S-a constatat că în patru zile de ofilire, chiar înainte de apariţia paniculului, producţia scade cu 10-20%. Procentul de pierdere la porumb este în funcţie de fenofaza în care se află planta în momentul instalării secetei.
• Cu cât seceta apare mai târziu, către maturitatea fiziologică, producţia va fi mai puţin afectată. Nici lipsa ploilor în perioada de până la 6 frunze la porumb nu este atât de periculoasă, planta folosind rezerva de apă din sol. Odată cu creşterea numărului de frunze, apa din sol se elimină prin evapotranspiraţie. Pierderile de producţie apar atunci când planta îşi răsuceşte frunzele de dimineaţa până seara, peste zece ore pe zi, existând riscul pieirii frunzelor.
• Dacă seceta se instalează la apariţia paniculului, se reduce dimensiunea ştiuletelui şi implicit scade numărul de boabe pe ştiulete. Dacă seceta persistă, producţia se poate reduce la jumătate.
• Perioada de emitere a stigmatelor (mătăsirea) este cea mai critică, seceta reducând în această fenofază dezvoltarea plantei, ritmul de creştere a mătăsii, mătasea apărând chiar după scuturarea polenului. Primele două săptămâni după polenizare prezintă cel mai mare risc de avortare.
• În faza de umplere a bobului, cea mai sensibilă perioadă este imediat după mătăsire, seceta scurtând timpul de umplere a bobului.
• Odată ajuns în faza de lapte-ceară, pierderile de producţie vor fi determinate doar de deficienţa de acumulare în bob a substanţelor de nutriţie.

Caracteristicile genetice - “artileria grea” a porumbului împotriva secetei
Cunoscând riscurile la care este expusă cultura de porumb în perioadă cu temperaturi extreme, cum am întâlnit şi în acest an, esenţial pentru cultivatorii de porumb este alegerea hibrizilor în funcţie de zona de cultură, de condiţiile specifice de sol şi de climă ale zonei. De asemenea, trebuie să se aibă în vedere şi locul unde au fost creaţi şi testaţi hibrizii pentru care se va opta şi gradul de adaptabilitate al acestora. În funcţie de previziunile climatice, trebuie cultivaţi doi sau chiar trei hibrizi de porumb cu perioade de vegetaţie diferite, pentru a avea o siguranţă în ceea ce priveşte seceta şi arşiţa şi pentru a asigura producţia.
O altă condiţie în alegerea hibridului de porumb potrivit o reprezintă suma unităţilor termice utile ale zonei în care va fi cultivat. De exemplu, pentru zona Banatului sunt recomandaţi hibrizi din grupele FAO 300, 400 şi 500, indicele SUTU (Suma Unităţilor Termice Utile) corespunzător acestor grupe fiind cuprins între 1340 şi 1450.

Biologia, fiziologia şi arhitectura plantei de porumb
O importanţă deosebită în perioadele critice cu secetă şi arşiţă din vară o au biologia, fiziologia şi arhitectura plantei de porumb. Temperatura joacă un rol important în creşterea rădăcinilor, numărul şi forma acestora. Pentru a avea o toleranţă ridicată la secetă şi la arşiţă, hibrizii de porumb trebuie să prezinte un sistem radicular foarte profund, cu o capacitate foarte bună de ramificare, care să exploreze cât mai bine volumul de sol. Desimea mai mică la semănat asigură plantei un spaţiu de nutriţie mai mare din care să îşi ia apa şi hrana.
Referitor la aparatul foliar la porumb, se cunoaşte faptul că perioada de vegetaţie a porumbului este puternic influenţată de temperatură. Numărul de frunze însă nu este afectat de acest factor, el constituie o însuşire specifică a hibridului. Menţinerea suprafeţei de asimilaţie a plantei cât mai mult timp este o condiţie foarte importantă. Genotipurile cu un aparat foliar bogat conţin o cantitate mai mare de substanţă organică decât cele cu suprafaţa foliară redusă.
Renumitul genetician şi ameliorator de porumb din SUA, Russel, contrazice ”teoria” potrivit căreia hibrizii cu o poziţie erectă a frunzelor sunt mai productivi datorită faptului că lumina poate pătrunde până la frunzele bazale, crescând astfel suprafaţa de fotosinteză. Cercetările lui Russel relevă faptul că nu se găsesc diferenţe între hibrizii cu frunze erecte sau orizontale, cu toate că a folosit în experimentare trei densităţi diferite la ambele variante.
Arhitectura sistemului foliar a hibrizilor de porumb este o particularitate care impune a face diferenţieri de densitate la hibrizii care aparţin aceleiaşi grupe de precocitate.

Secetă în Câmpia Banatului!
Referitor în mod special la zona Banat, seceta şi arşiţa din anul 2017 s-au instalat pe toata perioada verii comparativ cu alte zone ale ţării, înregistrându-se temperaturi record (de peste 40oC) şi în acest an.
În localitatea Lovrin, judeţul Timiş, în luna iulie, s-a înregistrat o medie a precipitaţiilor doar de 12,7 mm, comparativ cu media multianuală a lunii iulie (55,8 mm). În această luna are loc polenizarea şi fecundarea la porumb, urmată de umplerea bobului, iar în prima decadă a lunii august s-au înregistrat temperaturi de 40-43oC .
Cu toate că potenţialul solului este mare în această zonă, chiar dacă hibrizilor li se aplică o tehnologie corespunzătoare, acest lucru nu poate compensa lipsa apei şi stresul cauzat de seceta atmosferică, deficitul de apă fiind foarte mare. Ploile au lipsit tocmai în fenofazele în care porumbul avea mare nevoie de apă. În aceste condiţii de secetă prelungită, s-au remarcat, în mod deosebit, hibrizii adaptaţi zonei, care au rezistat condiţiilor severe de temperatură şi de umiditate din acest an, comportându-se mult mai bine decât alţi hibrizi care dau rezultate bune de producţie doar în condiţii climatice normale. Privind foto 1 şi 2, se poate face o comparaţie între un hibrid tolerant la secetă şi arşiţă şi un porumb sensibil.

Titus SUBA,
Dana SUBA,
Alina AGAPIE


RISCUL SECETEI ÎN LANUL DE PORUMB POATE FI LIMITAT
O soluţie pentru a nu expune cultura de porumb unor temperaturi foarte ridicate în perioadele critice (polenizare, umplerea bobului) ar fi semănatul timpuriu, plantele ajungând la maturitate înaintea acestei perioade. Această soluţie este însă riscantă şi nu dă rezultate întotdeauna, iar hibrizii trebuie să reziste temperaturilor scăzute din primăvară. Este recomandat ca, în condiţiile climatice actuale, semănatul să nu înceapă în ultima decadă a lunii martie, ci cu prima decadă a lunii aprilie, însă fără a depăşi a doua decadă a acestei luni, astfel porumbul scapă şi de atacul unei generaţii de Sfredelitorul Porumbului (Ostrinia nubilalis).
O altă soluţie o reprezintă alegerea unui hibrid cu o perioadă de vegetaţie mai scurtă.


HIBRIDUL “ANDREEA” DE LA LOVRIN
Andreea este un hibrid de porumb semitimpuriu, grupa FAO 350, creat la SCDA Lovrin şi omologat pentru zona de sud-est, sud şi vestul ţării, se încadrează la categoria Nivel mediu de producţie. Cultivat în zonele lui favorabile, cu o tehnologie corespunzătoare, însămânţat la adâncimea de 4-6 cm şi cu o desime de 50.000-55.000, Andreea asigură o producţie sigură în orice condiţii de secetă şi de arşiţă, fiind un hibrid stabil. Chiar dacă nu este un hibrid foarte nou, se poate observa clar fenomenul stay green (plantă verde la maturitate), ceea ce dovedeşte că în timp germoplasma locală a fost mult îmbunătăţită prin infuzie de material străin. Acest lucru explică şi adaptabilitatea foarte bună a hibridului în zonele pentru care a fost creat.
Unele caracteristici care îl recomandă ca hibrid rezistent în perioadele de secetă şi de arşiţă din zona Banatului, pe lângă adaptabilitate şi plasticitate ecologică, sunt: rezistenţa la temperaturile scăzute din primăvară, rădăcina puternic dezvoltată şi adânc înfiptă în sol; tulpină robustă, rezistentă, a cărei măduvă reţine apa acumulată în sol şi dezvoltă o puternică înrădăcinare; aparat foliar bogat (14 frunze), deşi planta nu are o talie înaltă; perioadă lungă de apariţie a stigmatelor; panicul cu multe ramificaţii, bogat în polen; ştiulete închis până la vârf, bine acoperit de pănuşe, care îl protejează de arşiţă.
Desimea de semănat trebuie asociată cu potenţialul de producţie al fiecărei microzone, pentru a se putea recupera investiţiile făcute cu achiziţionarea seminţei. În zonele cu fertilitate mai scăzută a solului, se va reduce norma de semănat/ha, pentru a limita pierderile de producţie.

Foto 1: Lan de porumb semănat cu un hibrid sensibil la secetă şi la arşiţă, în 2017

Lan de porumb semănat cu un hibrid sensibil la secetă şi la arşiţă, în 2017_b
Foto 2: Lan de porumb semănat cu hibridul Andreea, creat la SCDA Lovrin

 Lan de porumb semănat cu hibridul Andreea, creat la SCDA Lovrin_b

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 19/202 (editia 1-14 noiembrie)

 

Vizualizat: 4980 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?