Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Securitate alimentară: 4 măsuri urgent de adoptat pentru fermieri

Publicat: 09 iunie 2020 - 09:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Măsurile propuse de Comisia Europeană pentru agricultură sunt binevenite, dar insuficiente şi greu de aplicat în cazul României. Ce aşteptări au fermierii?

Criza cauzată de Covid-19 a determinat CE să elaboreze un set de măsuri pentru agricultura statelor membre. Cu excepţia prelungirii termenului de depunere a cererilor de plată şi creşterea avansului de la 50 la 70%, propunerile de sprijin ale Comisiei se lovesc de incapacitatea României de a direcţiona bani şi facilităţi către sectorul agricol.
Deocamdată cel puţin, "sprijinul european nu este în măsură să salveze sectorul agroalimentar din România. Din acest motiv, se impune identificarea unor soluţii la nivel naţional", precizează reprezentanţii Clubului Fermierilor Români.

securitate alimentara_b

CE SOLUŢII PROPUN FERMIERII?

  1. Plata în avans din luna iulie a schemelor directe care în mod normal se plătesc în perioada 16 octombrie - 30 noiembrie Şi se efectuează din bugetul naţional, urmând a fi rambursate de Comisia Europeană în luna ianuarie a anului viitor. O astfel de măsură ar permite finanţarea rapidă a producătorilor agricoli evitând cheltuielile suplimentare cu obţinerea unor credite de finanţare a producţiei de către fermieri. Alte state europene pregătesc măsuri imediate pentru plata, începând cu luna iulie, a 70% din plăţile directe. Avansul poate fi transferat fermierilor sub forma unui împrumut garantat de stat, cu dobândă de 0%, prin adeverinţa emisă de APIA, încă din luna iulie, după terminarea controlului administrativ al cererilor de plată.
  2. Plata unor ajutoare de stat către producătorii cei mai afectaţi: adoptarea exceptării de la regulile ajutoarelor de stat de către Comisia Europeană permite acordarea până la 100.000 de euro pe fermă şi până la 800.000 de euro pe unitate de procesare.
  3. Sprijin pentru fermele afectate de secetă. România riscă să înregistreze cea mai slabă producţie agricolă din cauza secetei grave instalate încă din toamna trecută. Se pune sub semnul întrebării securitatea alimentară a României, care va afecta enorm bugetul de stat şi economia.
  4. Sistemele locale de irigaţii - instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru fermierii din sectorul producţiei primare de produse agricole, afectaţi de răspândirea virusului Covid-19 şi de lipsa acută sau fluctuaţia de precipitaţii.

ACCES RAPID LA FINANŢARE
Clubul Fermierilor Români solicită autorităţilor române să ia o decizie urgentă care să permită fermierilor accesul rapid la finanţare, pentru asigurarea stabilităţii şi continuităţii afacerilor în acest domeniu strategic.

un articol de
NICOLETA DRAGOMIR

Vizualizat: 1532 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?