Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Securitate alimentară: 4 măsuri urgent de adoptat pentru fermieri

Publicat: 09 iunie 2020 - 09:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Măsurile propuse de Comisia Europeană pentru agricultură sunt binevenite, dar insuficiente şi greu de aplicat în cazul României. Ce aşteptări au fermierii?

Criza cauzată de Covid-19 a determinat CE să elaboreze un set de măsuri pentru agricultura statelor membre. Cu excepţia prelungirii termenului de depunere a cererilor de plată şi creşterea avansului de la 50 la 70%, propunerile de sprijin ale Comisiei se lovesc de incapacitatea României de a direcţiona bani şi facilităţi către sectorul agricol.
Deocamdată cel puţin, "sprijinul european nu este în măsură să salveze sectorul agroalimentar din România. Din acest motiv, se impune identificarea unor soluţii la nivel naţional", precizează reprezentanţii Clubului Fermierilor Români.

securitate alimentara_b

CE SOLUŢII PROPUN FERMIERII?

  1. Plata în avans din luna iulie a schemelor directe care în mod normal se plătesc în perioada 16 octombrie - 30 noiembrie Şi se efectuează din bugetul naţional, urmând a fi rambursate de Comisia Europeană în luna ianuarie a anului viitor. O astfel de măsură ar permite finanţarea rapidă a producătorilor agricoli evitând cheltuielile suplimentare cu obţinerea unor credite de finanţare a producţiei de către fermieri. Alte state europene pregătesc măsuri imediate pentru plata, începând cu luna iulie, a 70% din plăţile directe. Avansul poate fi transferat fermierilor sub forma unui împrumut garantat de stat, cu dobândă de 0%, prin adeverinţa emisă de APIA, încă din luna iulie, după terminarea controlului administrativ al cererilor de plată.
  2. Plata unor ajutoare de stat către producătorii cei mai afectaţi: adoptarea exceptării de la regulile ajutoarelor de stat de către Comisia Europeană permite acordarea până la 100.000 de euro pe fermă şi până la 800.000 de euro pe unitate de procesare.
  3. Sprijin pentru fermele afectate de secetă. România riscă să înregistreze cea mai slabă producţie agricolă din cauza secetei grave instalate încă din toamna trecută. Se pune sub semnul întrebării securitatea alimentară a României, care va afecta enorm bugetul de stat şi economia.
  4. Sistemele locale de irigaţii - instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru fermierii din sectorul producţiei primare de produse agricole, afectaţi de răspândirea virusului Covid-19 şi de lipsa acută sau fluctuaţia de precipitaţii.

ACCES RAPID LA FINANŢARE
Clubul Fermierilor Români solicită autorităţilor române să ia o decizie urgentă care să permită fermierilor accesul rapid la finanţare, pentru asigurarea stabilităţii şi continuităţii afacerilor în acest domeniu strategic.

un articol de
NICOLETA DRAGOMIR

Vizualizat: 1480 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?