Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Secretul fermierilor cu rezultate excelente la rapiță în 2016

Publicat: 28 septembrie 2016 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Anul 2016 nu s-a arătat foarte prietenos cu fermierii. Grindina, inundațiile sau temperaturile ridicate care au generat presiune mare de boli sunt doar câteva dintre problemele cu care s-au confruntat cei ce cultivă rapiță. Dar sunt și fermieri care au avut succes. Unii au obținut chiar recolte-record la rapiță, de peste 6.000 kg/ha pe anumite parcele!

Click pe poza pentru galerie!

Combinația perfectă de cunoștințe, tehnologie aplicată cum trebuie, hibrizi de calitate și produse de top de la BASF face totul posibil. Sistemul de producție Clearfield® pentru rapiță este formula de succes pe care Ovidiu Siteavu, managerul Arasol, o aplică de patru ani în Teleorman. Siteavu a obținut 6.330 kg/ha pe anumite parcele, cu o producție medie de 4.600 de kilograme la hectar. Acum nici măcar nu se mai complică cu alte rețete. Va investi și la toamnă în formula câștigătoare pentru rapiță, hibrizi Clearfield® + erbicid Cleranda®. „Am folosit Cleranda® de la BASF pentru toate cele 198 de hectare cu rapiță Clearfield®. Îl utilizez de când a apărut. Prinde aproape toate buruienile și terenul rămâne curat”, spune Siteavu. Acesta are și un sfat pentru ceilalți agricultori: „Să testeze Cleranda® pe o anumită suprafață, dacă sunt nehotărâți. Se vor convinge singuri. Să folosească un lot martor și atunci vor vedea. Eu m-am convins de Cleranda® de când am început să îl folosesc”.

 

Cleranda® este un erbicid des folosit de către fermierii mari

Și în Olt, Liviu Antonescu a rămas impresionat de rezultatele Cleranda®. A aplicat erbicidul BASF pe 500 ha la rapița Clearfield®: „Am obținut pe unele sole 4.100 kg/ha. E al doilea an când folosim Cleranda®. Mai întâi am văzut ce rezultate a dat la un vecin. Nu se vedea rapița de buruieni, dar unde a dat cu Cleranda® era curățenie generală. Și la noi, după ce am dat cu erbicidul de la BASF, cultura a fost curată, miriștea e acum curată, nu vezi pic de buruiană. Le recomand fermierilor care știu că nu pot intra în primăvară la erbicidat să folosească Cleranda® încă din toamnă”, spune administratorul SC Adela SRL.

Formula de succes hibrizi Clearfield® + erbicid Cleranda® e folosită și de marii fermieri din vest. Ferma Emiliana West Rom administrează 12.000 ha, din care 1.000 sunt cultivate cu rapiță Clearfield®. Răzvan Mitric a folosit pentru prima dată Cleranda® în 2015. „Ne confruntăm cu o presiune mare a buruienilor, de aceea am și recurs la sistemul Clearfield®. Avem probleme cu rapița sălbatică, muștarul, turița sau Chenopodium. Sincer, suntem 100% satisfăcuți. Vom folosi Cleranda® și la anul, pe o suprafață mai mare. Rapița e mult mai curată, fără buruieni, cu probleme mult mai mici la recoltare și mult mai puține impurități”, spune Mitric.

 

Care e modul de acțiune al produsului Cleranda®

Cleranda® se folosește exclusiv pentru rapița de tip Clearfield®. Erbicidul are selectivitate excelentă și oferă oportunitatea unei producții mărite. Produsul BASF conține două substanțe active, cu moduri diferite de acțiune: metazaclor și imazamox. Erbicidul combate cu eficacitate buruienile din cultura de rapiță, inclusiv pe cele dificile precum muștarul sălbatic, Brassica napus, Sisymbrum officianle sau Raphanul raphanistrum. Printre buruienile combătute cu succes de Cleranda® se numără și: teișorul, știrul, ambrozia, traista ciobanului, loboda porcească, fumărița, cornacii, mușețelul sălbatic, mohorul sau meiul sălbatic, dar și samulastra de orz și grâu (aflată în stadii timpurii de dezvoltare). 

Cleranda® se aplică în postemergența timpurie, la momentul în care buruienile anuale dicotiledonate se află în stadiul de 2-4 frunze, iar cele monocotiledonate la 1-3 frunze, până la înfrățire. Cultura de rapiță trebuie să se afle în faza de cotiledoane dezvoltate, până la stadiul de a 8-a frunză. Recomandarea BASF este ca erbicidul Cleranda® să se aplice în amestec cu adjuvant Dash® HC, în doza omologată de 0,75-1 litru/ha.

 

Când e indicat erbicidul Cleranda®?

Ionuț Olteanu a cultivat 400 de hectare cu hibrizi de rapiță Clearfield® în Măgurele, Ilfov. A obținut o producție medie de 4.000 kg /ha. A început să folosească erbicidul Cleranda® și pentru solele noi, unde nu cunoaște rezerva de buruieni. „Când ai o problemă cu îmburuienarea sau ai sole noi, nu este doar bine, e chiar indicat să folosești Cleranda®. Cei care sunt nesiguri de acest produs, să testeze și se vor convinge singuri”, spune managerul SC Agromad Crops.

Gheorghe Giolea a obținut una dintre cele mai mari producții de rapiță Clearfield® din Ialomița, 4.800 kg/ha, folosind pentru prima dată erbicid Cleranda®. În toamnă va mări suprafața la 350 ha. Agricultorul a folosit Cleranda® pentru avantajul unei singure treceri, în postemergență. „E puțin mai scump, dar dai o singură dată și îți face treabă. Altfel, poți lua un erbicid mai ieftin, dai de două, trei ori și n-ai făcut nimic. Cleranda® își merită banii”, spune Giolea. 

Tot Cleranda® a fost și alegerea unuia dintre cei mai respectați agronomi din Călărași. Cu peste 50 de ani de experiență, Gheorghe Matei a rămas impresionat de performanțele produsului. „Combate bine buruienile, nu a stresat planta. Am cultivat în toamnă 115 ha cu rapiță Clearfield®, tratată cu Cleranda®. Am recoltat acum 4.200 kg/ha. În toamnă vom semăna peste 250 ha în sistem Clearfield®, jumătate din suprafața pe care punem rapiță. Avem destule buruieni-problemă, dar am văzut că rapița a rămas curată”, spune agronomul de la SC Gut SRL.

 

Ce spun fermierii din Moldova despre Cleranda®

Producții bune de rapiță Clearfield® s-au obținut și în Moldova. Mihai Doboș a cultivat în Bacău aproape 600 ha și a obținut medii de producție de 4,5 tone, cu vârfuri de aproape 5 t/ha. În schimb, la rapița convențională, media s-a situat la 3,3-3,5 tone la hectar. Doboș a folosit Cleranda® la sfatul unui inginer agronom. „Pentru noi, dacă luăm anul agricol 2015-2016, tehnologia Clearfield® e net superioară. Am aplicat în toamnă Cleranda®. După o vreme, i-am strâns pe colegi și vecini să vadă rezultatul dintr-o solă. Se vedea foarte clar diferența între zona în care s-a aplicat Cleranda® și martor. Nu am văzut asta la erbicidele convenționale”, spune managerul SC Comfert Agricultura. În următorii ani Doboș ia în calcul să crească suprafața cultivată cu rapiță Clearfield® la 1.650 ha. 

Rezultatele bune obținute de Doboș sunt confirmate și de producțiile altor fermieri din Moldova. Tot în Bacău a cultivat rapiță Clearfield® și Viorel Ilaș. Ferma SC Comis SRL, a obținut o producție medie de 4.350 kg/ha de pe 65 ha. Cea mai mare problemă a avut-o cu trei frați pătați. „Crește de aproape un metru, cât rapița. Dacă i-ai spune unui botanist, nu te-ar crede. Eu folosesc Cleranda® de 4 ani. Regret doar că mai aveam o solă pe care trebuia să stropesc cu Cleranda®, dar am uitat de ea. A trebuit să intervin apoi cu trei erbicidări”, mărturisește fermierul.

În Neamț, Cristian Apetri aproape a uitat de problemele pe care buruienile i le făceau în cultura de rapiță. A obținut și o producție medie, de 4 t/ha. Sfatul managerului Tehnoind pentru ceilalți fermieri e să testeze produsul, folosind și un lot martor și vor vedea că e mai rentabil să folosească Cleranda® în locul unui întreg cocktail de erbicide care nu dau rezultatele așteptate.

Cei mai mulți fermieri care au folosit formula de succes - hibrizi de rapiță Clearfield® și erbicid Cleranda®, vor ca în această toamnă să-și mărească suprafețele. Cu toții au obținut rezultate excelente la rapiță în 2016. În plus, pot profita de pachetul promoțional oferit de BASF: -10% față de prețul recomandat al produselor individuale pentru 5 pachete de erbicid Cleranda® și adjuvant Dash® HC + 7 litri de insecticid Fastac® Active. 

Folosind formula câștigătoare, hibrizi Clearfield® + erbicid Cleranda®, fermierii vor economisi bani și timp: aplicând o singură dată, în toamnă, vor scăpa de buruienile dificile și vor obține producții mari și de calitate.

 

Text și foto: BASF

www.basf.ro

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.16(177) 15 - 30 septembrie 2016

Vizualizat: 1186 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?