Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

SECETĂ şi ARŞIŢĂ?! Iată cum va fi VREMEA în IULIE 2017!

Publicat: 31 mai 2017 - 16:52
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Regimul termic mediu diurn al aerului în luna iulie 2017 va fi mai ridicat decât în mod obişnuit pe întreg teritoriul agricol al ţării, chiar deosebit de ridicat în zonele sudice, sud-estice şi vestice, anunţă ANM.

Se întrevăd cantităţi de apă deficitare, la nivelul întregii ţări. În cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare şi local apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole. Pe areale extinse din sud-estul, vestul, local în sudul şi estul ţării, conţinutul de apă din sol va înregistra valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă).

Caracteristici fenologice
În condiţiile agrometeorologice menţionate, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer situate peste pragurile biologice critice de rezistenţă ale plantelor (30...32°C) se va semnala fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a frunzelor la prăşitoare în orele de amiază, în special în sudul, estul, sud-estul şi vestul ţării. Totodată, pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului, local ritmurile de vegetaţie la speciile de câmp şi pomi-viticole vor fi în general normale. De asemenea, în zonele cu deficite de umiditate în sol, evoluţia fenologică la speciile de prăşitoare va fi încetinită, starea de vegetaţie a plantelor fiind medie şi slabă (deprecierea aparatului foliar prin îngălbenire/uscare).

La grâul de toamnă va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare în majoritatea regiunilor agricole, iar la culturile întârziate fenologic se va definitiva maturitatea deplină, extinzându-se suprafeţeele agricole în curs de recoltare.
Floarea-soarelui va parcurge înflorirea şi maturitatea ceară pe aproape întreg teritoriul agricol, cu o stare de vegetaţie pe ansamblu bună, respectiv medie şi slabă pe terenurile afectate de seceta pedologică.
Cultura de porumb va înregistra apariţia paniculului, înflorirea şi mătăsirea, precum şi maturitatea în lapte îndeosebi la hibrizii extratimpurii şi timpurii. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi slabă pe suprafeţele agricole cu deficite de apă în sol.
În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr se va afla la alungirea şi îngroşarea axei hipocotile, iar cartoful pentru consum la formarea şi creşterea tuberculilor, precum şi veştejirea vrejilor la soiurile de vara.
La pomii fructiferi se vor continua înfrunzirea, creşterea/coacerea rodului, dezvoltarea mugurelui terminal şi acumularea zaharurilor în fructe, precum şi recoltarea la cais, piersic, prun, măr, păr.
În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa de vie se vor semnala creşterea frunzelor/lăstarilor, iar la soiurile extratimpurii şi timpurii de masă, creşterea şi maturarea boabelor.
Condiţiile meteorologice menţionate vor permite desfăşurarea în condiţii bune a lucrărilor agricole de sezon, îndeosebi în zilele fără precipitaţii.

Calendarul lucrărilor agricole:
• Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la grâul de toamnă si fructele de sezon;
• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
• Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele agricole unde se menţin deficite de apă în sol;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere la speciile de câmp, pomii fructiferi şi viţa de vie, respectiv combaterea bolilor şi dăunătorilor, ferilizări, erbicidări, praşile manuale.
Sursa: ANM

Vizualizat: 4574 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?