Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

SECETA SCADE PRODUCŢIA DE GRÂU LA HECTAR!

Publicat: 17 iunie 2022 - 16:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Din cauza secetei, cultura de grâu a fermierului Alexandru Chiriță din Călărași va da o producție inferioară celei de anul trecut. Fermierul speră să aibă recolte bune la culturile de primăvară.

După recordurile obținute anul trecut, la nivel național, chiar și în zone mai vitregite de condițiile meteorologice, sunt semne că anul acesta numeroși fermieri vor înregistra un recul în producția de grâu, din cauza regimului hidric scăzut.

 

REGIUNI ÎNTREGI SUB SECETĂ


Agenția Națională de Meteorologie a transmis la începutul lunii iunie că ”în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, conținutul de umiditate va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă în Moldova, Dobrogea şi Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia, Banat şi Crişana, iar local în centrul şi estul Transilvaniei”.

Este o situație îngrijorătoare pentru fermierii din aceste regiuni, mai ales dacă aceștia nu beneficiază de serviciile Sistemului Național de Irigații (SNI), gestionat de Agenția pentru Îmbunătățiri Funciare. În unele zone au fost ploi, dar insuficiente, fapt care va conduce la recolte mai mici decât în sezonul trecut.

 jurnal de iunie 2_b

Cum stau lucrurile acum, m-ar costa 2000 de euro să irig un hectar de culturi. Da, aș investi în echipamente, să ud toate suprafețele mele, dacă aș vedea apă pe toate canalele. Dar nu toate canalele sunt pline cu apă. Cea mai mare parte din suprafața pe care o lucrez rămâne neirigată!

ALEXANDRU CHIRIŢĂ

Agricultor jud. Călărași

 

CANALE PLINE, CANALE GOALE

 

Este și cazul fermierului Alexandru Chiriță, din județul Călărași. Acesta lucrează aproximativ 3000 ha, în zona de est a județului, unde, din păcate, în ciuda unor surse de apă puternice (Brațul Borcea, lacuri, bălți) SNI nu este funcțional la parametri optimi: chiar dacă ANIF umple canalele principale din anumite zone și fermierii au cumpărat și utilizează echipamente de irigații, suprafața pe care aceștia o irigă este una restrânsă.

Nu sunt reabilitate numeroase Stații de Punere sub Presiune (SPP), dar nici statul nu a pus în funcțiune unele dintre Stațiile bază sau de Pompare/Repompare. Treabă făcută pe jumătate, culturile agricole rămânând neirigate, adică la mila cerului. 

 

MAI PUŢIN CU 3 TONE/HECTAR

 

În vara aceasta, fermierul din Călărași estimează la grâu o producție de 4 tone/ha, din cauza secetei. Anul trecut, a obținut 7 tone/ha. În plus, costul de producție al unei tone de grâu a crescut în acest sezon cu 70%, spune fermierul. Prețul grâului s-a dublat, ceea ce înseamnă că și arenda achitată proprietarilor de terenuri s-a dublat. Dacă aceștia solicită plata arendei în bani și nu în natură, fermierul trebuie să achite o arendă de 1.400-1.500 lei/ha, echivalentul unei tone de grâu.

Fermierul speră să aibă recolte mai bune la culturile de primăvară, porumb și floarea soarelui, cu condiția să plouă. ”Noi, aici, în estul județului Călărași, avem o climă ca în Dobrogea. Alți fermieri, chiar din Călărași, din vestul județului, au fost mai norocoși, au fost ploi în zona lor, precum și în alte județe din sud, în Giurgiu și în Teleorman”, a mai precizat fermierul, care la sfârșitul lunii iunie, va începe recoltatul la grâu.

 

un articol de

STELIAN RĂDESCU

Vizualizat: 1432 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?