Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Seceta reduce la jumătate recoltele de toamnă

Publicat: 14 august 2012 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Preocupaţi de recoltatul cerealelor păioase şi de supravegherea culturilor de primăvară, fermierii monitorizează permanent regimul precipitaţiilor. De existenţa şi volumul acestora va depinde, de fapt, soarta viitoarelor recolte de porumb şi de floarea soarelui

Click pe poza pentru galerie!

Emil Pop, fermier şi administrator al Grupului de producători de cereale Bodo, judeţul Timiş, ne declara, în penultima săptămână a lunii iulie, că porumbul şi floarea soarelui erau într-o stare de vegetaţie corespunzătoare, existând premisele unor recolte pe măsură, cu condiţia să plouă. „Atât porumbul, cultivat în primăvară 200 ha, cât şi floarea soarelui arată bine.

Porumbul se află în faza de legat şi până acum a evoluat bine, numai că de acum înainte are nevoie de apă. Ultima dată când plantele au avut apă a fost în urmă cu opt săptămâni. Necesarul de apă din sol se ridică la aproximativ 20-30 l/mp. Nu este foarte mult, dar este vital pentru culturi ca această apă să vină la timp”, susţine Emil Pop.


Fermierii speră să-şi scoată pârleala cu preţuri bune

În 2011, la porumb fermierul a obţinut 5.500 kg/ha. În 2012... „totul depinde de cantitatea de apă care va veni. Conform tehnologiei aplicate şi ţinând cont de sol, ar trebui să avem 7.000-8.000 kg de porumb boabe la hectar.

Însă dacă nu va ploua, recolta poate fi diminuată la jumătate din potenţialul zonei. Din păcate, astăzi nu este foarte simplu să irigăm în România. Ţinem cont şi de utilizarea unor hibrizi rezintenţi la secetă, numai că nici aceştia nu pot face minuni în lipsa apei”, susţine Emil Pop.

Un preţ bun pe producţia care se va obţine i-ar putea mulţumi pe fermieri, în condiţiile unor producţii mult diminuate. „Părerea mea este că la porumb un preţ de 0,7-0,75 lei/kg ar fi satisfăcător, iar la floarea soarelui probabil că un preţ bun ar fi 1,8-2 lei/kg”, declară Emil Pop.

 

Producţiile sunt greu de estimat

Bogdan Ursu, fermier din localitatea Mărăşeni, comuna Ştefan cel Mare, judeţul Vaslui, ne spune că starea culturilor de porumb şi de floarea soarelui e dramatică. „Anul agricol a arătat foarte bine în primăvară, însă lipsa apei din ultimele două luni au dat peste cap toate calculele.

Culturile au dat în spice, dar n-au legat. Ultima dată a plouat săptămâna trecută circa 10 l/mp, dar pe câmp n-au căzut decât aproximativ 4 l/mp. A mai plouat în 12 iulie circa 14 l/mp. Cantitatea de apă care a ajuns la plante este insuficientă pentru dezvoltarea normală a acestora”, declară Bogdan Ursu.

Pe ce producţii mizează fermierul în 2012? „Dacă vom beneficia de apă aşa cum trebuie, la porumb ne aşteptăm să avem 6.000 kg/ha, ceea ce reprezintă circa 50% din producţia din 2011. Iar la floarea soarelui putem recolta de la 1.000 de kg/ha în sus”, explică Bogdan Ursu.

În varianta cea mai pesimistă, adică fără apă, Bogdan Ursu spune că „o să ne bazăm doar pe ceea ce s-a format deja, pentru că de acum înainte n-o să se mai facă nimic. La porumb poate vom avea 2500 kilograme de boabe la hectar, în vreme ce la floarea soarelui putem recolta puţin peste 1.000 kg/ha”, afirmă Bogdan Ursu.

Acesta apreciază că preţurile pentru anul în curs vor creşte. „Eu cred că porumbul o să se vândă cu peste 1 leu/kg, cam de aici vor pleca preţurile. Iar floarea soarelui probabil că va porni de la 2 lei/kg, desigur, tot în sus”, arată Bogdan Ursu.
Fermierul exploatează 120 hectare de porumb, respectiv 140 hectare de floarea soarelui.


În Alba, seceta se menţine din toamna 2011

În centrul ţării, seceta este la fel de cumplită. „Până acum două săptămâni, porumbul şi floarea soarelui au arătat bine. Desigur, plantele suferă enorm fără apă. Imaginaţi-vă că noi suntem fără precipitaţii aproape din toamnă. A mai plouat - în urmă cu o lună, dar doar 11 l/mp; extrem de puţin...”, ne-a spus Nicolae Opriţa, fermier din localitatea Sebeş, judeţul Alba.

În ferma acestuia situaţia culturilor de porumb şi de floarea soarelui continuă să fie incertă. „La porumb, 50% din culturi mi-au legat, 50% nu. Floarea soarelui are capitulul foarte mic, şanse slabe să se mai dezvolte corespunzător în continuare...”, declară Nicolae Opriţa.

Nicolae Opriţa trebuie să ţină cont şi de specificul solului. „La noi, solul este pietros, deci plantele au nevoie de şi mai multă apă. În plus, zilele trecute au fost temperaturi de 38 şi 39 °C şi un vânt foarte puternic care a bătut în fiecare zi. Toate acestea au contribuit negativ la starea de vegetaţie a culturilor...”, susţine Nicolae Opriţa.

 

Calendarul însămânţărilor trebuie regândit

În ciuda condiţiilor meteo vitrege, fermierul ne mărturiseşte că alta ar fi fost acum situaţia dacă ar fi avut un anumit program de însămânţare pentru culturile de porumb şi de floarea soarelui. „Porumbul ar fi trebuit să-l semănăm după 15 martie, iar floarea soarelui trebuia semănată până în data de 15 martie.

Dacă aş fi semănat puţin mai devreme, plantele ar fi fost deja suficient de dezvoltate şi n-ar mai fi suferit de seceta din prezent”, explică Nicolae Opriţa.

La ce producţii se aşteaptă fermierul? „Într-un an agricol bun, la porumb trebuie să obţin între 5.000 şi 6.000 kg/ha, iar la floarea soarelui ar trebui să recoltez circa 3.000 kg/ha. Dacă însă nu va mai ploua, desigur că recolta va fi mult diminuată, să zicem, până la 3.000 kg/ha la porumb”, arată Nicolae Opriţa.

Fermierul spune că este de aşteptat ca în lunile următoare preţurile să crească, având în vedere seceta şi contextul internaţional. „Eu cred că o să asistăm la creşteri de preţuri atât la porumb, cât şi la floarea soarelui. La porumb, cred că preţul o să fie de cel puţin 1 leu kilogramul, iar la floarea soarelui, preţul o să înceapă de la 2 lei/kg”, afirmă Nicolae Opriţa.

Fermierul exploatează 150 hectare de porumb, respectiv 90 hectare de floarea soarelui.

 

În Banat a plouat, dar prea târziu

Aproximativ 20% din culturile de porumb, soia şi floarea soarelui din judeţul Timiş au fost afectate de secetă, iar ploile căzute la sfârşitul lunii iulie nu mai ajută cu nimic, susţin reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Timiş.

“În Timiş sunt cultivate 197.000 ha cu porumb, 30.530 ha cu floarea soarelui şi 3.000 ha cu soia. Aproximativ 20% din aceste suprafeţe sunt compromise din cauza secetei. De 25-30 de ani nu am mai avut aşa o secetă în judeţul Timiş. Nu a mai plouat din luna mai.

Acum, de câteva zile plouă, dar e târziu pentru culturile care sunt deja compromise”, a declarat Viorel Solomie, consilier la Direcţia pentru Agricultură Timiş, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, doar 10% din suprafeţele afectate de seceta prelungită din această vară sunt asigurate.


Galaţi: starea culturilor prăşitoare

În primăvara 2012 în judeţul Galaţi, au fost înfiinţate 214.074 ha. Însă, ca urmare a menţinerii temperaturilor ridicate din aer, peste pragurile biologice critice de rezistenţă a plantelor, din perioada mai - iulie a.c. (30 °…38 °C), asociate cu deficitele de umiditate din sol, la culturile prăşitoare s-a produs fenomenul de ofilire temporară şi răsucirea frunzelor în orele de amiază, îngălbenirea şi uscarea prematură a acestora, precum şi forţări stadiale.

Totodată, pe terenurile afectate de secetă pedologică s-a produs o depreciere treptată a stării de vegetaţie (seminţe seci şi boabe şiştave) la culturile de porumb şi floarea-soarelui, cu efecte negative asupra potenţialului de producţie.
Culturile înfiinţate în primăvară prezintă un grad de afectare între 30 şi 90%.

Vizualizat: 788 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?