BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Seceta reclamă irigarea culturilor! ANIF... tace!

Publicat: 28 aprilie 2021 - 17:21
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Agricultorii trebuie să facă faţă unei agende încărcate: pregătirea terenului şi semănatul prăşitoarelor, fără a omite fertilizarea şi întreţinerea culturilor de rapiţă şi de cereale păioase. 


Cu Väderstad la semănat, timpul de lucru s-a scurtat


La această dată, Dumitru Ene, fermier din Slobozia Conachi, se mândreşte cu noua lui achiziţie: semănătoarea Väderstad Tempo pe 16 rânduri. „E bucuria mea, ajung să semăn cu ea lejer 150 ha la zi. Aşa că la 900 ha îmi trebuie o săptămână să închei însămânţatul culturilor prăşitoare. E mai lată, merge cu viteză sporită şi face lucrare de calitate. Deci, am scurtat la mai puţin de jumătate campania de primăvară”, susţine fermierul gălăţean. Frontul de lucru este deschis de două combinatoare care finisează patul germinativ. Timpul este favorabil lucrului de calitate, terenul se operează suficient de bine.

semanatura CANVA_b

foto: canva.com

Seceta reclamă irigarea culturilor! ANIF... tace!


Problema care îl frământă pe fermier este legată de precipitaţii. „Din noiembrie şi până acum au căzut doar 86 de litri/mp; solul are mare nevoie de apă şi constat că filiala ANIF Galaţi nu are de gând să pornească staţiile şi să umple canalele. Am făcut solicitare pentru apă din februarie şi nu am primit încă niciun răspuns”, se amărăşte fermierul.
Culturile de toamnă arată bine. Rapiţa a fost semănată de timpuriu şi având condiţii optime de răsărire, s-a dezvoltat cam tare, de circa 20 cm, cu un foliaj bogat (8-10 frunze). Cultura a fost afectată de ultimul îngheţ, dar şi-a revenit pe parcurs. I-a aplicat primul tratament împotriva gărgăriţei tulpinilor de rapiţă.

 Dumitru Ene si Conache_b

Folosesc sămânţă hibridă de porumb. Organizez un câmp de testare cu genetică de la o campanie mai nouă pe piaţă. Încerc şi alte variante, pentru că, din păcate, preţul seminţei hibride a crescut de la an la an. Acum sacul cu 80 mii de boabe costă, la preţ de listă, 1.000 lei!
DUMITRU ENE
Fermier din jud. Galaţi

un articol de
MARIAN MUŞAT

 

Vizualizat: 632 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?