Războiul din Ucraina, scumpirile halucinante ale carburanților și fertilizanților și epidemia Covid-19 nu erau de ajuns pe capul fermierilor europeni. Acum, seceta cumplită lovește din nou şi din plin!
Uniunea Europeană și Regatul Unit au aproape jumătate din teritoriu afectat de secetă, potrivit raportului ”Seceta în Europa - iulie 2022”, publicat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene și bazat pe date oferite de Observatorul European al Secetei.
Analiza evoluției și impactului secetei prelungite din UE arată că 44% din teritoriul UE și al Regatului Unit este expus unui nivel de avertizare, în timp ce 9% din teritoriu se încadrează la nivelul de alertă privind deficitul de umiditate în sol și stresul vegetației din cauza secetei atmosferice.
Aceste valuri de căldură vin după o primăvară atipică, lipsită de precipitații. Ploile din iarnă - primăvară au reprezentat numai 22% din media perioadei 1991-2020. Situația a fost exacerbată de valurile de căldură timpurii.
Starea de fapt poate determina autoritățile să ia măsuri extraordinare de gestionare a apei și a energiei în țările afectate.
Seceta se resimte puternic în zonele agricole din câmpiile Italiei, în sudul, centrul și vestul Franței, în centrul Germaniei și estul Ungariei, Portugalia și nordul Spaniei.
De asemenea, stresul hidric și termic scade randamentele culturilor agricole, oricum prognozate a fi mai mici decât anul trecut, în România, Polonia, Slovenia și Croația.
În Italia, bazinul râului Po se confruntă cu cel mai crescut nivel de severitate a secetei. Starea de urgență a fost declarată în cinci regiuni italiene, iar disponibilitatea scăzută a apei a dus la restricții multiple de utilizare în municipalități.
Măsuri similare pentru a restricționa utilizarea apei au fost luate și în Franța.
Situația este dificilă și în întreaga Peninsulă Iberică. În Spania, volumele de apă stocate în rezervoare sunt în prezent cu 31% mai mici decât media pe 10 ani.
În Portugalia, energia hidroelectrică este la jumătate din media ultimilor șapte ani. Ambele țări se confruntă cu condiții favorabile incendiilor de vegetație. În aceste condiții, producția de electricitate este, de asemenea, afectată.
În Italia, producția de energie hidroelectrică a scăzut în primele șase luni ale anului cu 5039 GWh față de media perioadei 2015-2021. În Franța, deficitul este de 3930 GWh, iar în Portugalia de 2244 GWh. Scăderi asemănătoare sunt înregistrate și în Norvegia, Spania, România, Muntenegru și Bulgaria.
Debitul râurilor în mai multe țări europene este grav afectat, volumele de apă stocate fiind, de asemenea, epuizate.
un articol de
STELIAN RĂDESCU