Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Seceta mușcă din aproape toată Europa

Publicat: 24 august 2022 - 10:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Războiul din Ucraina, scumpirile halucinante ale carburanților și fertilizanților și epidemia Covid-19 nu erau de ajuns pe capul fermierilor europeni. Acum, seceta cumplită lovește din nou şi din plin!

Uniunea Europeană și Regatul Unit au aproape jumătate din teritoriu afectat de secetă, potrivit raportului ”Seceta în Europa - iulie 2022”, publicat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene și bazat pe date oferite de Observatorul European al Secetei.

 

JUMĂTATE DIN UE SE USUCĂ


Analiza evoluției și impactului secetei prelungite din UE arată că 44% din teritoriul UE și al Regatului Unit este expus unui nivel de avertizare, în timp ce 9% din teritoriu se încadrează la nivelul de alertă privind deficitul de umiditate în sol și stresul vegetației din cauza secetei atmosferice.

Aceste valuri de căldură vin după o primăvară atipică, lipsită de precipitații. Ploile din iarnă - primăvară au reprezentat numai 22% din media perioadei 1991-2020. Situația a fost exacerbată de valurile de căldură timpurii.

Starea de fapt poate determina autoritățile să ia măsuri extraordinare de gestionare a apei și a energiei în țările afectate.

seceta in europa_b 

SECETA DIJMUIEŞTE PRODUCŢIA AGRICOLĂ EUROPEANĂ


Seceta se resimte puternic în zonele agricole din câmpiile Italiei, în sudul, centrul și vestul Franței, în centrul Germaniei și estul Ungariei, Portugalia și nordul Spaniei.

De asemenea, stresul hidric și termic scade randamentele culturilor agricole, oricum prognozate a fi mai mici decât anul trecut, în România, Polonia, Slovenia și Croația.

În Italia, bazinul râului Po se confruntă cu cel mai crescut nivel de severitate a secetei. Starea de urgență a fost declarată în cinci regiuni italiene, iar disponibilitatea scăzută a apei a dus la restricții multiple de utilizare în municipalități.

Măsuri similare pentru a restricționa utilizarea apei au fost luate și în Franța.

Situația este dificilă și în întreaga Peninsulă Iberică. În Spania, volumele de apă stocate în rezervoare sunt în prezent cu 31% mai mici decât media pe 10 ani.

 

MAI PUŢINĂ HIDROENERGIE


În Portugalia, energia hidroelectrică este la jumătate din media ultimilor șapte ani. Ambele țări se confruntă cu condiții favorabile incendiilor de vegetație. În aceste condiții, producția de electricitate este, de asemenea, afectată.

În Italia, producția de energie hidroelectrică a scăzut în primele șase luni ale anului cu 5039 GWh față de media perioadei 2015-2021. În Franța, deficitul este de 3930 GWh, iar în Portugalia de 2244 GWh. Scăderi asemănătoare sunt înregistrate și în Norvegia, Spania, România, Muntenegru și Bulgaria.

 

Debitul râurilor în mai multe țări europene este grav afectat, volumele de apă stocate fiind, de asemenea, epuizate.

Câmpurile arse de arşiţă, fermierii disperaţi! Aşa arată agricultura în aceste zile în mai multe judeţe din sudul, sud-estul ţării sau în zona Moldovei.

 

un articol de

STELIAN RĂDESCU

 

Vizualizat: 1303 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken a expus pentru prima dată în România semănătoarea Solitair DT!

Aceasta este de fapt o combinaţie de semănat şi oferă mai multe avantaje fermierilor. În partea din faţă a semănătorii se află o greblă de nivelare, care are rolul de a uniformiza suprafaţa înainte de a plasa sămânţa în pământ. Tăvălugul cu anvelope, montat opţional, asigură în plus o mărunţire a solului în faţa sistemului de discuri Heliodor, care are rolul de a pregăti patul germinativ pe adâncimea de 10-12 cm, sau mai puţin, dacă este cazul. Îngrăşământul este depus cu precizie între două rânduri de seminţe cu ajutorul brăzdarelor cu discuri duble, la adâncimea de aplicare dorită, pentru o pornire mai bună în vegetaţie. Apoi, rola de tăvălugire cu anvelope asigură o reconsolidare uşoară a segmentului de sol în care secţia de semănat va depune cu foarte mare precizie sămânţa. În final avem un set de greble cu dinţi, ce au rolul de a împiedica formarea crustei. Capacitatea buncărului porneşte de la 3.400 litri şi poate ajunge până la 5.100 litri, cu posibilitatea separării materialului (40:60). „În funcţie de varianta de echipare, avem opţiunea Single Shot sau Double Shot, ceea ce înseamnă că fermierii pot aplica chiar trei tipuri de sămânţă diferite sau sămânţă şi îngrăşământ”, ne-a explicat Marian Gheorghe, Manager de vânzări Lemken România.

Tractoare cu și fără cabină pentru specificul Transilvaniei de la NHR Agropartners! Dicor Land, pentru prima dată la AGRARIA! Sigma România, pentru al doilea an consecutiv la AGRARIA!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?