BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

SECETA loveşte din nou

Publicat: 02 martie 2020 - 10:22
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Încă de la începutul lunii februarie, fermierii încep să se gândească serios la campania agricolă de primăvară.

Tot mai mulţi dintre ei s-au aprovizionat deja cu cele necesare pentru declanşarea în bune condiţii a lucrărilor de sezon: seminţe, îngrăşăminte, substanţe chimice pentru tratamentele fitosanitare etc. În plus, revizia de iarnă a maşinilor şi a utilajelor agricole aproape s-a încheiat.

Specialiştii agronomi recomandă ca în toate fermele de câmp să se verifice vigurozitatea plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu şi rapiţă), iar acolo unde mai sunt întârzieri, trebuie efectuate arăturile, odată cu pregătirea patului germinativ pentru semănăturile de primăvară.

Jurnal de ferma_b

GALAŢI
Recoltarea porumbului la sfârşit de ianuarie

În partea de nord a judeţului Galaţi, fermierii au întârziat cu... recoltarea porumbului din cauza vremii nefavorabile. „Iată, suntem aproape de începutul lunii februarie şi noi încă nu am apucat să adunăm porumbul de pe câmp! Au rămas peste o sută şi ceva de hectare. Din octombrie încoace a fost ceaţă aproape în fiecare zi; o zi-două cu soare, iar patru-cinci înceţoşate, de nu s-a putut recolta. A mai şi ţârâit câte-o ploicică, de a zădărnicit lucrul şi a încurcat treaba. Efectiv nu s-a putut lucra. De când sunt în zona asta, nu am păţit ca luni de zile să fie ceaţă aşa de deasă şi persistentă, de ziceam că sunt în Londra!”, ne-a declarat Doru Nanu, fermier din comuna Ghidigeni.

Jurnal de ferma_b

Producţie bună, umiditate a boabelor ridicată

În rest, toţi fermierii au recoltat, însă a rămas o zonă mai păcătoasă între Slobozia Corni şi Tălpigi, sus pe dealul Negrileştilor. „Eu am 5 hectare. E umiditatea mare; dacă te duci la bază cu porumb cu 20% apă în boabe, îţi scade din recoltă de nu mai rămâi cu nimic”, a susţinut fermierul.
Cultivatorul are o producţie bună, evaluată la 9.500 kg/ha, obţinută cu un hibrid de la Syngenta, de grupă FAO 380. „În toamnă nu am mai pus grâu, am ales să cultiv numai prăşitoare: porumb pe vreo 12 ha şi floarea-soarelui şi soia pe 14 ha. Nu lucrez prea mult teren, doar 26 de hectare. După ce recoltez porumbul de anul trecut, pregătesc terenul pentru semănat în primăvară”, a precizat Doru Nanu.
Potrivit fermierului, anul este unul secetos; cei care au grâu în cultură întâmpină probleme cu bolile, dar şi cu lipsa apei din sol.

Jurnal de ferma_b

OLT
Suprafaţa de rapiţă a scăzut dramatic

Pentru al doilea an consecutiv, fermierii olteni care au pariat pe cultura de rapiţă au înregistrat mari pierderi. Ca atare, destul de mulţi cultivatori au renunţat să mai semene, pentru că această cultură prezintă riscuri mari la trecerea peste iarnă şi nu mai este profitabilă, deoarece industria de biocombustibili se află în declin. Potrivit specialiştilor direcţiei agricole judeţene, dacă în urmă cu trei-patru ani, la nivelul judeţului erau 30.000-40.000 ha de rapiţă, în toamna 2019 au fost semănate 10.500 ha, din care doar 4.000 ha au intrat în repausul vegetativ. „Anul trecut au fost semănate 10.500 de hectare, iar acum, «pe rădăcină», cum spun agricultorii, nu ştiu dacă mai sunt 4.000 ha! Fermierii evită această cultură de teamă să nu o piardă”, a declarat Ion Anuţa, directorul adjunct al DAJ Olt, citat de presa locală.

Jurnal de ferma_b

Culturile de păioase promit recolte bogate

Culturile de păioase arată nesperat de bine. Grâul a răsărit, a ajuns în faza de înfrăţire, în stadiul de trei-patru fraţi; orzul s-a dezvoltat normal. Plantele de cultură sunt bine hrănite şi sănătoase, fapt ce oferă fermierilor speranţe pentru acest sezon de producţie agricolă.
În urmă cu doi ani, a fost o perioadă complicată, chiar şi pentru specialiştii din agricultura olteană, cu fenomene meteoclimatice care nu s-au mai întâlnit de ani buni. În 2018, pe vremea aceasta, nu era nici un un bob încolţit. Chiar dacă grâul răsărise în acel an în martie şi fermierii olteni se gândeau să întoarcă suprafeţele cultivate, producţiile realizate depăşiseră 6.000 kg/ha.
Pentru ca semănăturile de toamnă să treacă destul de bine peste sezonul hibernal, este nevoie de o mantie ocrotitoare de zăpadă care să protejeze plantele de temperaturile joase ale iernii.
În judeţul Olt, sunt semănate 130.000 ha cu grâu, 25.000 cu orz şi 10.500 ha de rapiţă.


TIMIŞ

Semne bune anul are

În vestul ţării, sunt semnele unui an agricol promiţător, însă trebuie apă. „Grâul încă se menţine; deocamdată nu arată rău la cantitatea de precipitaţii pe care am avut-o anul trecut. Însă este nevoie de apă ca să se refacă rezerva din sol. La rapiţă avem sole foarte frumoase, unde coletul este aproape de 1 cm, plantele s-au dezvoltat bine, nu sunt probleme. Avem 2.760 ha semănate, din care peste o sută sunt cu semnul întrebării. Rămâne să vedem ce ne rezervă perioada următoare”, ne-a declarat Marian Horgoş, directorul tehnic al Cooperativei Banat Agro Vest Timişoara, unitate care lucrează circa 17 mii hectare de teren.
În cultură sunt 6.000 ha cu grâu, 500 de orzoaică şi 50 de orz, iar în primăvară vor semăna 2.500 ha cu porumb şi câte 2.000 ha cu floarea-soarelui şi soia. „Acum centralizăm situaţia fertilizărilor pentru culturile de primăvară. Am făcut cartările agrochimice la toţi membrii cooperatori şi, în funcţie de acestea, întocmim programele de nutriţie a plantelor”, a continuat specialistul.

Jurnal de ferma_b

Au încheiat contracte pentru rapiţă

Cooperativa bănăţeană a amenajat platforme tehnologice unde se află în testare 60 de soiuri de grâu, tot atâţia hibrizi de floarea-soarelui şi 90 hibrizi de porumb. În funcţie de rezultate, sămânţa cea mai performantă este introdusă în cultură. „Sperăm ca anul agricol să fie la fel de bun ca şi cel care a trecut. Dacă la ora actuală sunt crăpături mari în solele cu grâu, înseamnă că avem nevoie de apă ca să ajungem la capacitatea de câmp. Mai aşteptăm nişte ploi bune; ideală ar fi zăpada!”, a precizat Marian Horgoş.
Acesta a susţinut că au semnat deja contracte pentru producţia de pe o treime din suprafaţa de rapiţă, la un preţ mai bun decât anul trecut. „Vom face contracte la toate culturile. Aşteptăm ofertele pentru grâu de la traderi. Ţinem cont de evoluţia preţurilor; mergem cu paşi mici, dar siguri”, a spus încrezător fermierul timişean.

Jurnal de ferma_b
ÎNGRIJORĂRI LA ÎNCEPUT DE AN

În plină iarnă, poate pare nepotrivit să ne gândim cu prioritate la problema apei pentru culturile de câmp. Însă dacă totalizăm precipitaţiile căzute în lunile din a doua parte a verii şi din toamna anului 2019, comparând rezultatul cu valorile multianuale, constatăm că anul s-a încheiat cu o rezervă de apă din sol deficitară, cu excepţia unor microzone din ţară. În prima lună din acest an stratul de zăpadă a fost insuficient în principalele zone agricole ale ţării.
Până să ne ajute statul cu irigaţiile, trebuie să ne descurcăm singuri, mai ales că bugetul Agriculturii scade de la an la an, costul tehnologiilor creşte şi preţul de valorificare a produselor se reduce. Noi, totuşi, trebuie să lucrăm eficient şi economic. De aceea, recomandăm câteva măsuri care pot limita efectele secetei asupra culturilor:
- Soiurile şi hibrizii aleşi trebuie să aibă toleranţă la secetă, cu precădere în perioadele când calendaristic se desfăşoară fazele importante de vegetaţie şi când plantele manifestă sensibilitate ridicată, cât şi bună rezistenţă la boli şi la dăunători, deoarece în astfel de condiţii climatice atacul acestora poate fi mai agresiv;

Jurnal de ferma_b
- Perioadele optime de semănat se devansează până la limita biologică posibilă. În felul acesta devansăm toate fazele de vegetaţie şi evităm perioadele de secetă. Pentru a nu greşi şi a semăna prea devreme, cu efectele negative cunoscute, este necesar să solicităm laboratoarelor de control al seminţelor să analizeze probele şi sub aspectul germinaţiei la rece, analiză denumită “cold-test”, care arată dacă după semănat seminţele suportă, în condiţii de câmp, temperaturi scăzute şi umiditate ridicată;
- Lucrările solului să se facă numai la momentul optim, la adâncimea corespunzătoare fiecărei specii şi fiecărui tip de sol, iar numărul de treceri cu utilajele să fie minim, respectiv să păstrăm solul în structură naturală;
- Fertilizarea să se facă în conformitate cu necesarul stabilit prin analize agrochimice.
Calendarul lucrărilor agricole pentru luna februarie îl detaliem în paginile 32 şi 33. (Ioan BORCEAN).

 

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 2/251 (ediţia 1-14 februarie 2020)

Vizualizat: 631 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?