Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Secetă extremă: 6 măsuri care pot salva fermierii

Publicat: 03 ianuarie 2021 - 21:10
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

S-a încheiat cel mai secetos an din istorie pentru agricultură. Am întrebat fermieri ale căror culturi au fost afectate ce măsuri i-ar ajuta să facă faţă unui an atât de greu.

un articol de
VIOLETA MÂŢ

Adrian Hurdubei face agricultură din 2011 şi lucrează 122 ha în Iteşti, jud. Bacău, ajutat de fiul său. Fermierul ne-a vorbit despre trei măsuri pe care le aplică deja pentru a se adapta la modul în care condiţiile meteorologice s-au schimbat în ultimii ani:

  1. Soiuri şi hibrizi cu rezistenţă la secetă. La porumb, fermierul are hibrizi cu FAO între 320 şi 360, de la trei mari producători de pe piaţă. Cu toate acestea, în 2020, din cauza secetei, a recoltat doar 5-6 tone/ha, faţă de 11 tone/ha anul trecut.
  2. Semănat timpuriu primăvara şi tardiv toamna. „Acum cinci ani, semănam porumbul după 23 aprilie, iar acum începem campania de primăvară la sfârşitul lunii martie. Anul ăsta, la 1 aprilie aveam floarea-soarelui semănată deja, iar porumbul l-am semănat până pe 3-4 aprilie, cel târziu. În campania de toamnă, nu mai începem semănatul grâului în septembrie, îl ducem mai târziu, după 5-10 octombrie”, explică Adrian Hurdubei.
  3. Lucrări pentru a evita evaporarea apei din sol. „Nu mai facem arătură, dar ne trebuie utilaje pentru prelucrarea solului, iar asta înseamnă investiţii”, spune fermierul băcăuan.

Adrian Hurdubei_b

 

Cine câştigă cel mai mult din munca fermierilor?

 

Vasile Ciubotaru, administratorul fermei Depozitul de Cereale SRL din Iteşti, jud. Bacău, exploatează 420 ha de teren agricol. Afirmă că o secetă atât de severă ca anul acesta n-a mai fost în zonă din 1946. La grâu, a recoltat doar 4.400 kg/ha, deşi a aplicat tehnologie pentru 7.000 kg/ha. A pierdut 700 de lei pe hectar, susţine Ciubotaru. Şi la porumb şi floarea-soarelui producţiile din acest an au fost la jumătate faţă de anul 2019, iar la rapiţă a obţinut 1.800 kg/ha în 2020, după şapte tratamente. Având zeci de ani de activitate în agricultură, Ciubotaru este de părere că, pentru a reduce impactul negativ al secetei asupra veniturilor pe care fermierii le obţin din agricultură, este nevoie de mai mult decât măsurile tehnologice pe care aceştia le aplică.

  1. Irigaţiile: „Fără apă nu se pot obţine producţii agricole. În zona noastră, în ultimii ani, iernile au devenit tot mai uscate, fără zăpadă, iar verile secetoase”.
  2. O bancă agricolă: „Prin credite ieftine am putea să ne dotăm cu utilaje cu care să facem lucrări adecvate. Anul acesta, din cauză că pământul a fost uscat de secetă, nici nu am putut ara”.
  3. „O bursă agricolă, ca să ne putem vinde produsele la valoarea lor”. Vasile Ciubotaru afirmă că, în prezent, cei care câştigă cel mai mult din munca fermierilor sunt traderii de cereale, şi nu fermierii, aşa cum ar fi normal. Un preţ corect pentru fermieri ar fi cheltuieile la hectar - unde intră toate inputurile şi salariile - plus 40 la sută peste cheltuieli, susţine Ciubotaru.

VASILE CIUBOTARU_b

 

Vizualizat: 1585 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?