Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Seceta “arde” şi la buzunar

Publicat: 24 august 2011 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Lipsa ploilor poate fi suplinită prin irigaţii. Însă irigaţiile înseamnă bani. Ce se întâmplă cu fermierii care nu au nici una, nici alta?

Click pe poza pentru galerie!

Ca întotdeauna, nivelul precipitaţiilor decide în cea mai mare măsură “soarta” recoltelor de porumb şi de floarea soarelui. Degeaba aplică fermierii tehnologia ca la carte, dacă plantele ajung să sufere din lipsa apei.

În atare situaţie, soluţia nu poate fi decât una singură: investiţia în sisteme de irigaţii. Până când nu se va pune la punct o astfel de strategie naţională, fermierii din anumite zone ale ţării nu vor putea ieşi din impas.


MEHEDINŢI
Lipsa ploilor şi-a pus amprenta asupra plantelor

„În sud, există suprafeţe cultivate cu porumb de unde nu se poate recolta absolut nimic
Cornel Stroescu, preşedinte APA Mehedinţi

Cornel Stroescu, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor Agricoli (APA) Mehedinţi, spune că anul acesta seceta a răvăşit pur şi simplu culturile de porumb şi de floarea soarelui, generând pagube foarte mari, pentru unii insuportabile.

„Pe alocuri, porumbul a început deja să se usuce. Sunt zone, în sud, în judeţul Mehedinţi, în care culturile au fost afectate în proporţie de sută la sută. Probabil, cele mai mari suprafeţe sunt afectate în proporţie de 80 la sută. Ce producţii pot eu să vă estimez aici?! Mai mici cu până la 80 la sută”, susţine Cornel Stroescu.

Reprezentantul fermierilor din Mehedinţi declară că lipsa apei a afectat, în diverse proporţii, circa 30 mii de hectare, situate în sudul judeţului, pe cursul Dunării, de la Dobreta Turnu Severin la Calafat.

Având în vedere ploile din ultima săptămână a lunii iulie, am întrebat dacă se mai poate salva ceva din culturile afectate, fie şi în ceasul al 12-lea? „La porumb, nu. În schimb, la floarea soarelui, dacă vor cădea precipitaţii suficiente, e posibil să mai ajute. Vă pot spune însă sigur că dacă nu va ploua deloc producţiile vor fi compromise total”, explică Cornel Stroescu.


ARAD
Porumb de nota zece


„Anul trecut am obţinut 12.000 kilograme porumb pe hectar, dar nu ne lăsăm nici acum mai prejos
Petru Pavel Lauko, fermier din Nădlac, jud. Arad

În timp ce în sudul ţării, fermierii au reale probleme cu lipsa apei, iată, în vest, oamenii afirmă că au beneficiat de precipitaţii suficiente. „Deocamdată, pot să vă spun că porumbul este de nota zece! La noi în zonă a plouat cum trebuie, chiar recent, în două tranşe, prima dată circa 18 litri/mp, iar a doua oară 7 litri/mp”, susţine Petru Pavel Lauko, fermier din Nădlac, judeţul Arad.

Ca urmare a ploilor, dar şi a lucrărilor efectuate, culturile de porumb şi de floarea soarelui promit recolte bogate. „Chiar acum facem o inspecţie a culturilor. Şi la porumb vă pot spune că fiecare tulpină are câte doi ştiuleţi. Încă n-aş putea estima exact producţia, însă în mod sigur o să fie pe măsură”, spune mulţumit Petru Pavel Lauko.

În ceea ce priveşte floarea soarelui, fermierul spune că, până în momentul de faţă, cultura a evoluat corespunzător şi lucrurile ar trebui să meargă bine în continuare sub rezerva unor condiţii meteo favorabile. Întâmplarea de anul trecut l-a făcut pe arădean să fie mai circumspect. „Nu mă pot hazarda să estimez cum va fi până mai târziu.

În 2010, de exemplu, am crezut că voi avea o producţie bună şi m-am trezit cu mai nimic. Toate au fost bune până a căzut grindina, care ne-a distrus cultura aproape în totalitate. De pe 3 hectare am mai adunat 950 de kilograme de floare”, explică Petru Pavel Lauko.
Arădeanul exploatează 50 hectare cu porumb, respectiv 4 hectare cu floarea soarelui.

 

VRANCEA
Porumbul mai are nevoie de apă


„Până în prezent, culturile de porumb şi floarea soarelui s-au dezvoltat bine, având apă suficientă
Constantin Bazon, Agricola Prod, Vrancea

Nici fermierii din Vrancea nu se plâng de lipsa precipitaţiilor. Constantin Bazon, director, Agricola Prod, spune că, în ultima perioadă, plantele au beneficiat de un regim pluviometric corespunzător, nefiind probleme din acest punct de vedere. „La floarea soarelui există o rezervă de apă în sol care să-i asigure o evoluţie bună până la recoltare”, susţine Constantin Bazon.

„În schimb, la porumb - apreciază directorul Agricola Prod - ploile încă mai contează. De aceea, aici ne rugăm să mai primim între 50 şi 60 de litri/mp, pentru a putea fi liniştiţi”.

Una peste alta, Constantin Bazon declară că 2011 este un an agricol bun, cel puţin prin prisma producţiilor estimate. „La porumb mă aştept la 5000 kg/ha, iar la floarea soarelui, la 2400-2500 kg/ha”, spune fermierul.

Agricola Prod deţine în exploatare 550 hectare cu porumb, respectiv 250 hectare cu floarea soarelui.

 

INFO

Mehedinţenii preiau iniţiativa

În încercarea de a grăbi implementarea sistemelor de irigaţii în judeţul Mehedinţi, recent, Asociaţia judeţeană a Producătorilor Agricoli a iniţiat o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi cu autorităţile locale. Fermierii propun ca MADR să le faciliteze preluarea staţiei de pompare din Dunăre şi canalele aferente, urmând ca celelalte aspecte să cadă în sarcina lor. „La întâlnirea cu secretarul de stat în MADR, Adrian Rădulescu, noi am solicitat să primim staţia de pompare de pe Dunăre şi canalele.

De restul lucrurilor, care vizează aducerea apei pe parcele, ne ocupăm noi. Spre satisfacţia noastră, domnul Rădulescu a promis că va încerca să ne ajute”, precizează Cornel Stroescu, preşedinte APA Mehedinţi.

De la întâlnirea cu MADR au lipsit nemotivat reprezentanţii autorităţilor locale din zonă. „Nu au venit decât doi primari. Nici măcar prefectul şi reprezentanţii Poliţiei nu ne-au onorat cu prezenţa. Pentru noi, vă daţi seama, această întâlnire era extrem de importantă”, ne-a declarat Cornel Stroescu.


RECOMANDĂRI

Floarea şi porumbul, sub efectul secetei

La floarea soarelui, o posibilă secetă în perioada următoare poate avea efecte neplăcute asupra umplerii boabelor şi poate diminua producţia. Trebuie reţinut faptul că datorită suprafeţei foliare mari a plantei, floarea soarelui îşi conservă foarte bine rezerva de apă din sol, întrucât ponderea evaporaţiei din evapotranspiraţia totală este mai mică decât la celelalte culturi, transpiraţia (consumul productiv) având ponderea cea mai mare în consumul de apă.

În concluzie, beneficiind de un management mai bun al rezervei de apă din sol şi de un consum specific mai mic, floarea soarelui are capacitatea de a suporta mai uşor decât porumbul un potenţial deficit hidric.

La porumb, o lipsă a precipitaţiilor în perioada următoare poate avea un efect dezastruos. La început de iulie, când temperaturile de peste 33 °C se înregistrau în tot teritoriul, o mare parte din hibrizii semitardivi şi tardivi aflaţi în cultură erau în plin proces de fecundare. Există pericolul unei fecundări defectuoase din cauza arşiţei, ştiut fiind că viabilitatea polenului se pierde în condiţii de căldură excesivă. 

Pentru porumb, cerinţa maximă de apă se situează în perioada de fecundare - formarea boabelor, calendaristic fiind poziţionată între începutul lunii iulie până la  jumătatea lunii august. Seceta intervenită în această perioadă poate avea efecte deosebit de puternice asupra producţiei de boabe (precipitaţiile sau irigarea culturii în această perioadă pot dubla producţia de boabe faţă de situaţia în care apare un deficit hidric major).

 

Vizualizat: 699 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?