Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Seceta a pus la pământ agricultura!

Publicat: 01 mai 2020 - 09:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Seceta pedologică extremă din sudul şi sud-estul ţării şi valurile de îngheţ din ultima perioadă produc efecte devastatoare asupra culturilor semănate în toamnă.

seceta-a220_b

Problemele devin serioase! Rezerva de umiditate din sol înregistrează limite scăzute, mai cu seamă în Moldova, Dobrogea şi în judeţele din Bărăgan, grânarul ţării. Cerealele păioase şi rapiţa au început să se usuce, iar pământul s-a crăpat de atâta uscăciune.
Plantele au atins pragul coeficientului de ofilire, fără posibilitatea de a-și mai reveni, oricâtă apă ar primi de acum încolo. În multe ferme din sud au fost întoarse culturile de grâu, orz şi rapiţă. Cultivatorii se aşteaptă la recolte mici care nu vor acoperi costurile.


În Ialomiţa din peste 100.000 ha de păioase, circa 80% sunt afectate de secetă.


În Brăila, 20.000 ha cu grâu, rapiţă şi orz au fost distruse între 70% şi 100%, din care 3.000 ha de grâu şi orz în Insula Mare a Brăilei, unde au s-au înregistrat temperaturi de minus 10 grade C.


Dezastru şi în agricultura buzoiană; semănăturile s-au uscat, mai jos de rădăcina plantelor e uscăciune, în timp ce vântul suflă cu putere stârnind furtuni de praf, ca-n deşert!
În Galaţi, unde nu a mai plouat de şase luni, cultivatorii care au acces la apă udă mai ceva ca în luna iulie. Disperarea e cu atât mai mare cu cât şansele de salvare a cerealelor păioase sunt minime.


Agricultorii sunt îngrijoraţi că nu pot asigura furajele pentru animale, iar pe păşuni nu mai creşte iarba.
De asemenea, culturile prăşitoare de primăvară se seamănă în uscătură, iar şansele ca sămânţa să germineze şi să răsară sunt reduse.
Pe acest fond, organizaţiile fermierilor cer intervenţia Guvernului în soluţionarea problemelor grave cu care se confruntă sectorul vegetal, solicitând declararea stării de calamitate naturală.


• STARE DE URGENȚĂ ÎN AGRICULTURĂ!


Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR) solicită în mod repetat autorităţilor române sprijin pentru soluţionarea problemelor grave cu care se confruntă fermierii din sectorul vegetal în această perioadă.
5 măsuri de care depinde securitatea alimentară:
1. Seceta extremă care afectează culturile agricole;
2. Necesitatea de a reînsămânţa suprafeţe mari cu culturi de primăvară;
3. Mistreţii care distrug culturile şi sunt vectori de propagare ai PPA;
4. Lipsa lichidităţilor şi perspectiva de a nu putea acoperi datoriile către furnizori şi de a relua ciclul de producţie;
5. Derogări de la interdicţia de circulaţie în zonele aflate în carantină, pentru fermierii care necesită deplasare pentru desfăşurarea activităţilor agricole.


• ESTE SECETĂ CRUNTĂ!

”Aproape că semănăm într-un strat de praf”, spune Georgeta Dicu, director cercetare - promovare la Expert Agribusiness Fundulea.
Întreaga discuţie video cu cercetătorul Georgeta Dicu despre porumbul românesc, despre ameliorare în vreme de Covid-19, despre provocările unei campanii de primăvară cu vreme de... iarnă sau despre produsul românesc, o puteți urmări scanând codul QR.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 7/256 (ediţia 15-30 aprilie 2020)

Vizualizat: 444 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!