Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Secetă: 4 soluţii pentru a limita pagubele

Publicat: 06 mai 2020 - 16:46
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Concomitent cu pandemia CoVid-19, agricultura a suferit de... secetă. Ce posibilităţi au fermierii pentru a-şi reduce pagubele în câmp şi în... buzunar?

Vă reamintim că la sfârşitul lunii martie, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, o mega-structură asociativă a fermierilor (Pro Agro, LAPAR, UNCSV şi APPR), a trimis Ministerului Agriculturii un comunicat amplu prin care a semnalat că seceta, dar şi îngheţul, au produs pagube semnificative culturilor agricole din sudul şi sud-estul ţării.

 Secetă: 4 soluÅ£ii pentru a limita pagubele_b

Strigăt de ajutor după secetă

În consecinţă, AAC a solicitat ministerului emiterea unui act legislativ în baza căruia să fie evaluate pagubele, ca fermierii să poată fi sprijiniţi ulterior de stat.

Până la aprobarea acelui act legislativ, AAC a cerut ministerului să decidă înfiinţarea unor comisii judeţene care ”să evalueze suprafeţele afectate de secetă până la nivel de bloc fizic, pentru o cartografiere precisă a extinderii feneomenului”.

Comunicatul a fost emis în 23 martie, dar ministerul nu a răspuns imediat, oficial, printr-un alt comunicat, care eventual să poată fi preluat de presa agricolă. Oficialii ministerului au răspuns, dar pe paginile lor de facebook, după două săptămâni şi mai bine, fără să facă trimitere explicită la solicitările fermierilor.

 Secetă: 4 soluÅ£ii pentru a limita pagubele_b

Comunicare pe facebook

Astfel, ministrul Adrian Oros, aflat în vizită în Dobrogea, a scris în 11 aprilie că fermierii i-au semnalat ”starea gravă a culturilor, cauzată de seceta puternică din ultima perioadă”. În aceeaşi zi, ministrul Oros a răspuns întrebărilor jurnaliştilor din Constanţa (videoclip pe pagina sa de facebook), afirmând că sunt deja echipe în teren pentru evaluarea pagubelor, iar procesele verbale vor putea fi folosite de fermieri la ANAF, la APIA şi pentru primirea unuor despăgubiri financiare, după ce guvernul va aproba o schemă de ajutor în acest sens (act normativ care a fost aprobat).

Oros a precizat că evaluări au fost făcute şi în anii precedenţi, numai în judeţul Tulcea fiind înregistrate 26.000 de ha de culturi agricole distruse de secetă, dar că fermierii nu au fost despăgubiţi.

Secretarul de stat Emil-Florian Dumitru a ieşit la rândul său în teren, în 12 aprilie, în judeţul Călăraşi, unde a vizitat infrastructura de irigaţii şi de unde a aruncat câteva săgeţi către fosta conducere a MADR, mai ales asupra celor care ”au fost demnitari aproape 7 ani jumate în acest minister”. Despre starea sistemului de irigaţii: ”Staţia de pompare 388 Călmăţui - funcţională, Srpa 1112 Sultana - nefuncţională”.

 

Iată 4 posibilităţi pentru a compensa din pierderile provocate de secetă

  1. În cadrul PNDR, există Submăsura 17.1 ”Prime de asigurare a culturilor, a animalelor şi a plantelor”. Pe lista riscurilor eligibile se află atât seceta, cât şi îngheţul. Sprijinul nerambursabil constă în 70% din valoarea primei de asigurare eligibile şi plătită efectiv de către fermier, în cazul fermelor mici cu dimensiunea economică până la 11.999 SO sau 55% din valoarea primei de asigurare eligibile şi plătită efectiv de către fermier, în cazul fermelor cu dimensiunea economică mai mare sau egală cu 12.000 SO.
  2. Totodată, potrivit Procedurii din 21 iunie 2019 a ANAF, persoanele fizice care desfăşoară activităţi agricole, individual sau într-o formă de asociere, beneficiază de reducerea normei de venit, proporţional cu pierderea înregistrată, în cadrul anului fiscal curent, ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale, precum îngheţul, grindina, poleiul, ploaia abundentă, seceta şi inundaţiile, precum şi a epizootiilor.
  3. Desigur, schemele de sprijin financiar din partea statului sunt cele mult aşteptate. A fost emisă o hotărâre de guvern, vom vedea dacă se vor acorda!
  4. Pentru fermierii prudenţi, mai există o soluţie care ţine de structura culturilor: optează pentru porumb, considerată o cultură sigură, mult rezistentă la condiţii climatice nefavorabile. Alţi fermieri nu aleg să cultive rapiţă, ci utilizează suprafeţele respective pentru înverzire, încasând astfel şi subvenţia europeană.

 

Centrele locale pentru situaţii de urgenţă

Dar pentru ca aceste pagubeprovocate de secetă să poată fi compensate, trebuie mai întâi evaluate. În acest sens, AAC a solicitat în scrisoarea trimisă ministerului la sfârşitul lunii martie, înfiinţarea unor comisii judeţene care să efectueze măsurătorile.

Numai că, până vor veni cei de la judeţ, ar trebui ca la nivel local, unde sunt formate centre locale pentru situaţii de urgenţă, să fie constituite echipe de evaluare care să meargă efectiv în teren, să constate pagubele şi să întocmească rapoartele de evaluare.

O bună colaborare între fermieri şi autoritatea publică locală poate pune lucrurile în mişcare, până se vor mobiliza cei de la nivel judeţean.

Vizualizat: 1107 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?