Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

SECERIŞ 2017. Valeriu Călin vinde TOT GRÂUL cu 0,70 lei/kg!

Publicat: 26 iunie 2017 - 08:58
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CAMPANIE DE FOC! Inginerul Valeriu Călin, om peste care au trecut prin atâtea campanii agricole, a aşteaptat cu nerăbdare să se coacă lanurile cultivate cu grâu pentru a se urca pe combină şi să adune primele spice aurii. 

Aşa face în fiecare vară la treierat. Buzoianul se îngrijeşte de o suprafaţă de 400 hectare. Din motive pe care numai el le ştie, nu pune orz.

Rapiţa, o cultură producătoare de... stres!
La rapiţă, nu i-au mers socotelile. Din 100 de hectare semănate anul trecut a întors 70; plantele nu răsăriseră din toamnă. Inginerul buzoian crede că a identificat vinovaţii: „este destul de probabil ca sămânţa să fi fost cu „tare genetice” sau lipsa rezervei de apă din sol”. Altă cheltuială, alţi nervi, altă supărare. Are în cultură grâu de toamnă pe vreo 100 de hectare, floarea-soarelui 100 ha şi mai bine de 100 ha de porumb. O structură de producţie echilibrată. După spusele agronomului Valeriu Călin, culturile de porumb şi floare sunt de excepţie. Nu a vrut să evalueze producţia, se mulţumeşte să afirme că promite, e greu de spus cât, deocamdată e iarbă verde. Culturile de toamnă au fost cu mici probleme. Mai are ceva de recoltat, dar, în general, va ieşi cu ceva profit; însă nu mare.

valeriu-calin-buzau_b

„La grâu cred că mă închid cu o recoltă de la cinci tone în sus pe hectar; am s-o vând toată, aşa cum o fac în fiecare an. Nu obişnuiesc să închei contract că preţurile sunt volatile şi cine a păstrat grâul a pierdut. Zilele trecute, a crescut uşor preţul, se stabilise undeva în jurul a 70 de bani/kg; cine a făcut contract înainte a obţinut cam 67 de bani kilogramul”, a susţinut fermierul buzoian.

Încălzirea gobală şi... rapiţa!
Valeriu Călin este ferm pe poziţie când aude de încălzirea globală. „Nu sunt de acord cu cei care propovăduiesc chestia asta, vremea este în parametrii normali, nu e nicio problemă cu încălzirea globală; totul este o cioacă!” Apoi a continuat să vorbească despre rapiţă, cultura care l-a necăjit nespus de mult în acest sezon. „Nicolae Săulescu, vestitul profesor şi tatăl academicianului Săulescu, explica prin anii ’28, într-un tratat de fitotehnie, de ce trebuie semănată rapiţa după jumătatea lunii august. Între 15 august şi 20 septembrie este imposibil să nu cadă o ploaie şi atunci va fi o răsărire corectă. De aceea şi este şi teoria să semănăm în august rapiţa; cu toate că unii vor să însămânţeze în octombrie, că e mai bine!”
Până va semăna în august cele 100 de hectare de rapiţă, inginerul Valeriu Călin „se încălzeşte” la gândul că floarea-soarelui şi porumbul vor fi un pariu câştigat de agricultor cu... încălzirea globală!

Vizualizat: 4337 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?