Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

SECERIŞ 2017: PREŢURILE SLABE îi determină pe AGRICULTORI să STOCHEZE PRODUCŢIA

Publicat: 05 iulie 2017 - 08:52
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

“E NASOL CU PREŢURILE!”. În Topraisar, Nicolae Sofrone este unul dintre cei mai cunoscuţi fermieri, mai ales că este şi liderul Cooperativei Agricole Dobrogea Sud. 

Agricultorul lucrează 1.400 de hectare: 550 ha de grâu, 300 ha de orz, 100 ha de mazăre, 300 ha de floarea-soarelui şi 100 ha de porumb. Rapiţă nu a semănat. Ar fi vrut, numai că „nu ne-a lăsat Dumnezeu! (...) Anul este cu 10-20 la sută mai slab decât 2016. Culturile, în aparenţă, au un parcurs normal, dar seceta va influenţa producţia”, a concluzionat cultivatorul constănţean imediat după recoltarea orzului, lucrare începută pe 1 iulie şi terminată într-o săptămână, cu o flotilă condusă de tineri care dovedesc că vor să munceasă şi să înveţe din tainele maşinilor performante.

La cântar, recolta medie s-a apropiat de 6 t/ha. A urmat grâul, odată cu mazărea. La forţa mecanică pe care o are, în maxim zece zile încheie secerişul păioaselor. Numai să nu-l încurce ploile! Au fost şi ani când a terminat recoltatul în 20 august. După eliberarea terenului, va intra cu utilajele în mirişte. În Topraisar, a plouat doar 10 l/mp.

Preţurile proaste reclamă stocarea producţiei
Nicolae Sofrone spune că „şi anul acesta e nasol cu preţurile proaste; cine are capacitate de depozitare caută să ţină recolta pe stoc”. Aşa procedează şi el. Preţul de 125 euro/tonă la orz nu este deloc încurajator. Ca şi la grâu: 145-148 euro/t, dus în Portul Constanţa, la care se adaugă 10 euro pentru transport. Deci fermierilor le rămâne circa 140 euro/t. Este cam acelaşi preţ de anul trecut, numai că diferenţa de producţie este alta şi cheltuielile sunt mai mari, inputurile fiind mai scumpe cu 4-5% decât în 2016.

Pe larg despre campania agricola de vară, în revista Ferma, ediţia 1-31 iulie 2017!

Vizualizat: 2325 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?