Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

SECARA şi OVĂZUL, EXCELENTE PLANTE DE NUTREŢ. Cum să le cultivi rentabil!

Publicat: 11 octombrie 2021 - 12:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Secale cereale L.are valoare nutritivă apropiată de cea a grâului. Deşi are capacitate de producţie mai slabă decât grâul şi o rezistenţă la cădere mai mică, importanţa acestei specii constă în aceea că valorifică terenurile mai sărace, cu reacţie acidă, cât şi solurile nisipoase.

Secara se cultivă cu succes şi ca plantă de nutreţ verde, fân sau în amestec cu măzărichea sau mazărea la formarea borceagului de toamnă.

Soiul autorizat în prezent este Suceveana, plus alte soiuri din import.

Compoziţia chimică a boabelor de secară: 10,2-19,4% proteine, 47,8-63,0% amidon, 1,5-2,3% grăsimi, 1,9-2,4% cenuşă.

 

Tehnologia de cultivare:


Rotaţia. Nu este pretenţioasă faţă de planta premergătoare, putându-se cultiva şi în monocultură. În zonele mai umede şi reci se cultivă după cartoful timpuriu şi semitârziu, după grâu şi plante furajere. Pe solurile nisipoase bune rezultate şi obţin după fasoliţă, porumb, pepeni, lupin alb îngropat ca îngrăşământ verde.

Fertilizarea: Consumul specific pentru 100 kg boabe şi producţia secundară aferentă este de 2,7 kgN, 1,6 kg P2O5, 3,0 kg K2O. Dozele de îngrăşăminte pe solurile sărace sunt de 60-80 kg/ha N, 70-90 kg/ha P2O5 şi 50-90 kg/ha K2O, iar pe solurile cu fertilitate mijlocie sunt: 50-60 kg/ha N, 60-70 kg/ha P2O5, 45-50 kg/ha K2O.

Sămânţa şi semănatul: se folosesc loturile de sămânţă cu puritatea fizică de 98%, germinaţia de peste 90%, fără scleroţi de Claviceps purpurea.

• Epoca de semănat: 15 septembrie - 15 octombrie.

• Densitatea de semănat: 400-450 b.g./mp, care se realizează cu 140-160, kg/ha.

• Distanţa între rânduri: 12,5 cm, iar adâncimea de semănat: 3-5 cm. Seminţele semănate prea adânc răsar cu întârziere, plantele sunt firave şi nu înfrăţesc şi vor fi expuse atacului de fuzarioză.

Click AICI şi află care sunt primele cereale care se însămânţează toamna!

secara_ovaz_b 

 

OVĂZUL DE TOAMNĂ

 

Avena sativa L este importantă atât ca furaj concentrate pentru animale, cât şi în alimentaţia omului. Planta are capacitate foarte bună de a valorifica solurile cu fertilitate redusă din regiunile umede, precum şi a îngrăşămintelor.

Cultivarea de toamnă elimină dificultăţile de cultivare în primăvară din cauza umidităţii în exces ce nu permite semănatul la vreme, întârzierea influenţând şiştăvirea boabelor în verile fierbinţi şi secetoase.

În lume se cultivă dominant soiurile de ovăz de primăvară, aria de răspândire a ovăzului de toamnă pe glob este mai restrânsă, cultura este privită cu reţinere, din cauza rezistenţei scăzute la ger.

În ţara noastră a fost creat soiul de ovăz de toamnă Florina, dar nici acest soi nu a depăşit plafonul de rezistenţă la ger de -9...-11oC.

În prezent, există tendinţa de extindere a culturii ovăzului de toamnă în toate zonele cu ierni mai blânde, prevenind consecinţele modificărilor climatice actuale.

 

un articol de

IOAN BORCEAN

Vizualizat: 601 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Imagini din cadrul expoziţiei şi târgului de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". Realizările, greutăţile şi dorinţele membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Oi "Retezatul-Haţeg" ne-au fost expuse de către Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociației.

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?