Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

SECARA şi OVĂZUL, EXCELENTE PLANTE DE NUTREŢ. Cum să le cultivi rentabil!

Publicat: 11 octombrie 2021 - 12:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Secale cereale L.are valoare nutritivă apropiată de cea a grâului. Deşi are capacitate de producţie mai slabă decât grâul şi o rezistenţă la cădere mai mică, importanţa acestei specii constă în aceea că valorifică terenurile mai sărace, cu reacţie acidă, cât şi solurile nisipoase.

Secara se cultivă cu succes şi ca plantă de nutreţ verde, fân sau în amestec cu măzărichea sau mazărea la formarea borceagului de toamnă.

Soiul autorizat în prezent este Suceveana, plus alte soiuri din import.

Compoziţia chimică a boabelor de secară: 10,2-19,4% proteine, 47,8-63,0% amidon, 1,5-2,3% grăsimi, 1,9-2,4% cenuşă.

 

Tehnologia de cultivare:


Rotaţia. Nu este pretenţioasă faţă de planta premergătoare, putându-se cultiva şi în monocultură. În zonele mai umede şi reci se cultivă după cartoful timpuriu şi semitârziu, după grâu şi plante furajere. Pe solurile nisipoase bune rezultate şi obţin după fasoliţă, porumb, pepeni, lupin alb îngropat ca îngrăşământ verde.

Fertilizarea: Consumul specific pentru 100 kg boabe şi producţia secundară aferentă este de 2,7 kgN, 1,6 kg P2O5, 3,0 kg K2O. Dozele de îngrăşăminte pe solurile sărace sunt de 60-80 kg/ha N, 70-90 kg/ha P2O5 şi 50-90 kg/ha K2O, iar pe solurile cu fertilitate mijlocie sunt: 50-60 kg/ha N, 60-70 kg/ha P2O5, 45-50 kg/ha K2O.

Sămânţa şi semănatul: se folosesc loturile de sămânţă cu puritatea fizică de 98%, germinaţia de peste 90%, fără scleroţi de Claviceps purpurea.

• Epoca de semănat: 15 septembrie - 15 octombrie.

• Densitatea de semănat: 400-450 b.g./mp, care se realizează cu 140-160, kg/ha.

• Distanţa între rânduri: 12,5 cm, iar adâncimea de semănat: 3-5 cm. Seminţele semănate prea adânc răsar cu întârziere, plantele sunt firave şi nu înfrăţesc şi vor fi expuse atacului de fuzarioză.

Click AICI şi află care sunt primele cereale care se însămânţează toamna!

secara_ovaz_b 

 

OVĂZUL DE TOAMNĂ

 

Avena sativa L este importantă atât ca furaj concentrate pentru animale, cât şi în alimentaţia omului. Planta are capacitate foarte bună de a valorifica solurile cu fertilitate redusă din regiunile umede, precum şi a îngrăşămintelor.

Cultivarea de toamnă elimină dificultăţile de cultivare în primăvară din cauza umidităţii în exces ce nu permite semănatul la vreme, întârzierea influenţând şiştăvirea boabelor în verile fierbinţi şi secetoase.

În lume se cultivă dominant soiurile de ovăz de primăvară, aria de răspândire a ovăzului de toamnă pe glob este mai restrânsă, cultura este privită cu reţinere, din cauza rezistenţei scăzute la ger.

În ţara noastră a fost creat soiul de ovăz de toamnă Florina, dar nici acest soi nu a depăşit plafonul de rezistenţă la ger de -9...-11oC.

În prezent, există tendinţa de extindere a culturii ovăzului de toamnă în toate zonele cu ierni mai blânde, prevenind consecinţele modificărilor climatice actuale.

 

un articol de

IOAN BORCEAN

Vizualizat: 1366 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?