Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Se trăieşte FOARTE BINE din AGRICULTURĂ, dacă INVESTEŞTI!

Publicat: 16 iunie 2018 - 01:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Franco Popinciuc a câştigat tableta Samsung pusă în joc la Concursul de fotografii organizat de Revista Ferma şi Massey Ferguson România, prin General Leasing şi Tehnodiesel, la AgriPlanta-RomAgroTec 2018.

FRANCO POPINCIUC_b

Tânărul fermier din satul Guranda, comuna Durneşti, jud. Botoşani, a împlinit 19 ani pe 21 mai 2018. Este student în anul I la Facultatea de Agricultură din cadrul USAMV Iaşi. Împreună cu tatăl său, lucrează cca. 350 ha de teren, din care doar 80 ha sunt proprietate, restul fiind în arendă. Cultivă porumb (56 ha), floarea soarelui (90 ha), soia (40 ha), rapiţă (55 ha), grâu (70 ha). „Până acum, culturile de toamnă sunt bine, o să vedem la recoltat. Culturile de primăvară au fost afectate de secetă şi au răsărit neuniform. Avem plante de floarea soarelui şi de porumb care au 50 de centimentri, iar alte plante care au doar 15 centimentri”, adaugă acesta.

Nici o suprafaţă nu este irigată. „Dacă puteţi să puneţi o pilă la domnul ministru al Agriculturii, ne-am bucura”, ne spune, mai în glumă, mai în serios, Franco Popinciuc.

2017, cel mai bun an: 12 tone de porumb pe hectar!

Părinţii săi au lucrat în Italia, într-o fabrică de mobilă, iar în 2008 s-au întors în ţară ca să îşi facă o afacere. Iniţial au avut un magazin alimentar în sat, însă a dat faliment. Au început să lucreze pământul cu un tractor românesc vechi şi cu o combină mică şi au realizat că agricultura poate fi o afacere mai bună. Îl întrebăm pe Franco Popinciuc dacă se poate trăi din agricultură. „Foarte bine, dacă investeşti. Doar că trebuie să stăm lângă plante ca să putem obţine o producţie bună”, răspunde tânărul fermier.

De zece ani, de când familia sa face agricultură, anul 2017 a fost cel mai bun. Au recoltat, în medie, 12 tone de porumb la hectar (cu doi hibrizi Dekalb timpurii, dintre care unul pentru mălai), 5 tone de floarea soarelui pe hectar (cu doi hibrizi Syngenta: Neoma şi Neostar) şi 8 tone de grâu pe hectar (soiul Miranda a dat chiar o medie de 9 tone/ha). Producţia au vândut-o către o societate comercială din judeţul Botoşani.

FRANCO POPINCIUC_b

Şi-a găsit tractor nou la AgriPlanta-RomAgroTec

Până acum, toate investiţiile le-au făcut din banii lor, fără fonduri europene. Şi-au cumpărat tractoare şi utilaje noi în leasing. Lucrează cu patru tractoare New Holland şi Claas între 110 CP şi 270 CP, o combină Claas Lexion, şi utilaje Lemken şi Amazone, iar acum ar vrea să dea la schimb un tractor de 107 CP din 2014 pentru unul nou şi mai mare.

2018 este al patrulea an când Franco Popinciuc a venit la expoziţia în câmp de la Fundulea şi al doilea an în care a participat la Concursul de fotografii organizat de Revista Ferma. Anul acesta, tânărul fermier a fost la AgriPlanta-RomAgroTec împreună cu tatăl său, ca să îşi caute un tractor nou. L-au găsit: New Holland T6.175 Dynamic Command de 145 CP, un model nou-nouţ, care a primit titlul de „Tractorul Anului 2018” la categoria tractoarelor de putere medie la Agritechnica 2017.

Încercăm să aflăm şi ce i se pare cel mai greu în agricultură tânărului fermier din Botoşani şi ne spune că lipsa forţei de muncă. Se plânge că este aproape imposibil să găsească muncitori chiar şi necalificaţi şi fără experienţă. Au doi angajaţi în fermă, dar pe tractor lucrează doar el şi tatăl său.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 10/215 (ediţia 1-14 iunie 2018)

Vizualizat: 9113 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?