Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Se preconizează dublarea ANT pentru sfecla de zahăr

Publicat: 18 octombrie 2022 - 18:11
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pe terenurile din Trifești, județul Neamț, aparținând Almos Grup România, în ziua de 15 septembrie 2022 s-a desfășurat evenimentul intitulat Ziua sfeclei de zahăr 2022 - Probleme actuale ale culturii.

Manifestarea a fost organizată de Agrana România, în colaborare cu Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr Roman, județul Neamț (ACSZR), Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România (FCSZR), loturile demonstrative fiind realizate împreună cu KWS Semințe România, Maribo DLF, Ses Vanderhave, Strube, Bayer și Adama.

sfecla de zahar 2022 02_b 

DEMONSTRAŢII PE 40 DE HECTARE


La evenimentul la care au venit special, din Germania, Minnegard Mosel, administrator al grupului de firme Almos și, din Austria, Herwig Schwihla, Director operațional Agrana, au participat reprezentanți la vârf ai Ministerului Agriculturii, prin Elena Tatomir - Director general al Direcției Generale Politici Agricole și Strategii și Maria Tatu - consilier de stat, fermieri și reprezentanți ai asociațiilor de cultivatori de sfeclă de zahăr, ai autorităților locale și regionale, ai învățământului superior agronomic ieșean.

 Alexu Molodoi_b

Am expus un utilaj valoros, din seria celor realizate de Ropa și Holmer, care rezolvă inclusiv așa-numita dramă a culturii, respectiv recoltarea.

ALEXU MOLODOI

Director tehnic Almos Agrorom

 

”Scopurile concrete și de interes tehnic pentru fermieri au fost acelea de a prezenta performanțele practice ale semințelor și ale tehnologiilor, puse la dispoziție de către furnizori și aplicate culturilor de sfeclă de zahăr. Pe platforma demonstrativă organizată pe o suprafață de 40 de hectare, am utilizat 40 de varietăți, atât în sistem convențional, cât și în sistem Conviso Smart - noul standard în combaterea buruienilor. Este deosebit de important şi aspectul mecanizării, fiindcă, deși scump, este deosebit de util, pe fondul crizei forței de muncă și al nevoii de a crește performanțele activității”, arăta Alexu Molodoi, Director tehnic Almos Agrorom.

 

FERMIERII ŞTIU SĂ PRODUCĂ, DAR AU NEVOIE DE SPRIJIN


Evenimentul de la Trifești a reprezentat încă un moment care a demonstrat faptul că fermierii din România știu să producă sfeclă de zahăr, însă au nevoie de susținere și de unități de procesare.

Minnegard Mosel_b

”Anul acesta, am cultivat aproximativ 760 ha cu sfeclă de zahăr, ceea ce reprezintă 10% din suprafața totală a României și a singurei unități procesatoare din țară, cea de la Roman, parte a grupului austriac AGRANA. Deși a fost deosebit de dificil din punct de vedere al evoluției condițiilor climatice, cu o secetă foarte severă, am reușit să începem recoltatul sfeclei de zahăr cu minim 40-50 de tone/ha, în sistem neirigat. Dar, nu este suficient să dorești și să știi să produci. Trebuie să ai o valorificare convenabilă, pentru a realiza profit și pentru a asigura continuitatea activității”, puncta Minnegard Mosel.

 

PREŢ DE MINIM 50 EURO/TONĂ


Solicitarea publică și concretă de creștere a prețului de bază al sfeclei de zahăr predate unității procesatoare a fost adresată de către inginerul Alexu Molodoi și s-a situat la nivelul de minim 50 euro/tonă.

Reprezentantul la vârf al Agrana Austria, Herwig Schwihla, a menționat intenția companiei de a crește prețul de bază al sfeclei de zahăr, chiar din această toamnă.

Herwig Schwihla_b

”În acest an, am susținut cultura pe o suprafață de 8.500 hectare, cu mult mai puțin decât am fi dorit. Pentru anul 2023, targetul nostru este de 13 mii de hectare. De aceea, chiar din această toamnă mărim prețul de bază oferit fermierilor. Le mulțumesc fermierilor care au rămas alături de noi în anul precedent, deosebit de dificil, precum și celor care ni se vor alătura”, menționa Herwig Schwihla.

 

NU ŢINEM PASUL CU MEDIA UE


”Aș putea face o comparație cu situația din Primul Război Mondial, atunci când, pentru o perioadă, tot Guvernul României era la Iași. Acum, toată sfecla din România este în Moldova, cu excepția unei suprafețe de 1.600 hectare care se găsește în Ardeal. Este o situație foarte dificilă, nu numai pentru producători, ci și pentru procesatori și consumatori, fiindcă nu putem funcționa decât ca un lanț valoric complet. Sperăm ca lucrurile să se schimbe în bine, astfel încât să avem unde livra producția, pentru a fi procesată. Este cu atât mai important, cu cât vorbim despre singura cultură din România la care pot fi făcute din timp calculele și bugetele, fiind și destul de bine subvenționată. Din păcate, din cauza condițiilor meteo dificile, noi nu reușim să fim la nivelul producțiilor din celelalte state UE”, arăta Ioan Puiu, Președinte al ACSZR.

 

PROMISIUNI DE LA MINISTER


Ministerul Agriculturii, prin vocea Elenei Tatomir, asigură fermierii de susținere atât în privința producerii sfeclei de zahăr, cât și în privința eforturilor de revigorare a activității de procesare, pe plan național.

Elena Tatomir_b

”Anul acesta, la ANT 6, se preconizează o dublare a sumei, din considerentul că, spre regretul tuturor, a scăzut suprafața cu sfeclă de zahăr. Una dintre condiționalitățile din noua PAC, deranjantă pentru fermieri, este aceea referitoare la menținerea a 4% din suprafață ca teren neproductiv. Noi, alături de alte state membre, am optat pentru a accepta derogarea de la acea condiționalitate. Astfel, în anul 2023 acea suprafață de 4% va putea fi ocupată cu culturi agricole, cu excepția culturilor de porumb și soia. Pentru fermieri, poate fi o oportunitate, să producă sfeclă de zahăr. De asemenea, am făcut demersuri la Ministerul Transporturilor, pentru facilități în privința transportării sfeclei de zahăr”, menționa Elena Tatomir.  

 

A ÎNCEPUT RECOLTATUL LA SFECLA DE ZAHĂR


În cadrul Agrana Roman, campania de procesare a sfeclei de zahăr a demarat în data de 5 octombrie 2022, recoltarea începând în ziua de luni, 3 octombrie 2022 și fiind programată a se desfășura pe o perioadă de 70 de zile, așa după cum preciza Radu Petre, director cu materia primă în cadrul fabricii de zahăr din județul Neamț.

sfecla de zahar 2022_b

Deși dispune de un potențial deosebit în producerea zahărului din sfeclă, România își asigură mai puțin de 20% din consumul total anual de aprox. 500 mii tone.

 

un articol de

PETRONELA COTEA MIHAI

redactor Radio România Iaşi

 

Vizualizat: 1033 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?