Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Se întrec în producții (II)

Publicat: 20 decembrie 2016 - 16:16
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În numărul trecut am prezentat provocarea lansată de Rapool Ring România și BASF pentru nouă fermieri cultivatori de rapiță de a obține producții cu maximum de eficiență aplicând tehnologiile Clearfield. Acum ne vom apleca asupra tehnologiilor convenționale pentru cultura de rapiță alese de fermierii care au intrat în concursul Rapool și BASF. 

Chiar dacă în aparență este o competiție care își va desemna câștigătorii primelor trei poziții, la baza concursului stă un proiect educativ care are drept scop determinarea celei mai profitabile tehnologii pentru cultura de rapiță. Juriul care va analiza rezultatele va fi format din Mihaela Radu - reprezentant Rapool, Rene Brand - manager internațional de produs la Rapool, Liviu Chira - crop manager pentru cultura de rapiță la BASF, Cristian Gherghina - reprezentant BASF.
Diferențele privind tehnologia folosită privesc densitatea și distanța între rânduri; unii au ales 15 cm, iar restul 30 cm. De asemenea, s-a semănat la adâncimi de 2, 3 și 4 cm. Cantitatea de fertilizant administrată în toamnă, dozele de regulator de creștere sau tratamentele fitosanitare au variat.

Rapool Ring România și BASF

Tehnologiile convenționale de cultură

Hans Poulsen_t
Hans Poulsen, de la JD Agro Cocora, județul Ialomița, a propus o tehnologie destul de amplă, cu multe inputuri, urcând costurile de producție. La semănat a administrat 250 kg/ha de complex MAP. „Am folosit hibridul Wembley. Am ales 15 cm distanță între rânduri și adâncimea de semănat de 3 cm și cred că plantele au un spațiu egal de nutriție. Densitatea a fost de 40 boabe germinabile/mp pentru a avea 30-32 plante la recoltare”, a detaliat fermierul.
Aedin Celzin, adminstrator al fermei Micul Agricultor Mereni, județul Constanța, a optat pentru hibridul Sherpa și a administrat la semănat 300 kg/ha de complex MAP. A ales o adâncime de semănat de 3 cm, cu o densitate de 59 b.g./mp.

Constantin Mihalache_t
Constantin Mihalache, administrator la Agromec Vlad Țepeș, județul Călărași, a ales un alt fertilizant la semănat - Eurofertil Top 38 - și a tratat sămânța cu Teprosyn. A folosit hibridul Shrek. „Alegerea îngrășământului face diferența. Am ținut cont de rezultatele cartării. Am încercat să suplinesc microelementele necesare culturii (bor) și macroelementele cu acest îngrășământ Eurofertil Top 38. Semănatul a fost ales la 4 cm, neanticipând că va veni o ploaie. Alegerea am făcut-o în ideea că sămânța nu avea acces la umiditate din cauza temperaturilor crescute din august și septembrie. Densitatea este de 42 b.g./mp, gândindu-ne că așa vom rămâne la 35-37 plante/mp. Încercăm să atingem potențialul maxim genetic al hibridului respectiv: 5.000-5.500 kg/ha”, a spus fermierul.
Costin Iancu, administrator al Ari Agroland Mereni, județul Constanța, a ales tot hibridul Shrek și a administrat, la semănat, 170 kg/ha de complex MAP. „Față de restul competitorilor diferă prin administrarea sulfatului de amoniu în toamnă, la semănat, în doză de 200 kg/ha. După 1 martie sulfatul de amoniu nu mai are rost. Acum susține ca translocarea și absorbția să se facă bine. A folosit tehnologia din fermă, unde obține profit la cultura de rapiță. Un etalon în acest sens este că pe an ce trece mărește suprafața semănată cu rapiță”, a explicat Mihaela Radu.
A semănat la 3 cm adâncime, cu o distanță de 15 cm între rânduri și o densitate de 44-45 b.g./mp. Din punct de vedere al gradului de pregătire pentru intrarea în iarnă, specialistul Rapool a constatat o carență de bor, cauzată, cel mai probabil, de administrarea unei doze de numai 1,5 l/ha, destul de târziu, pe 20 septembrie. Cu toate acestea, coletul este de dimensiunea optimă, „cât un deget”.

Dan Jigau_t
Dan Jigău, administrator la Agromec Trans Vidra - Ilfov, a ales hibridul Dalton, pe care l-a semănat la o adâncime de 3 cm, cu o distanță între rânduri de 30 cm. „Am optat pentru o densitate mai mare, de 50 b.g./mp, din cauza secetei la momentul respectiv. A fost un pas bun, dar nu a fost o răsărire uniformă. Am administrat 200 kg/ha complex MAP și Novatek - 125 kg/ha, odată cu semănatul. O problemă dată de nerăsărirea uniformă am rezolvat-o cu o doză mică de Caramba Turbo pentru a încerca să ținem pe loc plantele în vegetație. Acum rădăcina este foarte bine dezvoltată”, a spus Dan Jigău.

Prima întâlnire cu fermierii a fost pe 28 octombrie a.c. și s-a pus accentul pe: tratamentele efectuate, hibrizii folosiți, densitatea la semănat, distanța între rânduri și adâncimea la semănat. Următoarea întâlnire va avea loc în mai-iunie 2017, când va fi făcută și o evaluare financiară a culturii, concomitent cu estimarea producției.

 

NOUA GENETICĂ LA RAPIȚĂ
Noii hibrizi sunt Wembley, Sherpa, Shrek și Dalton. Wembley nu este încă în portofoliul Rapool pentru România, dar Hans Poulsen l-a adus personal din Danemarca pentru a-l testa și a vedea care este potențialul de producție în România.
Shrek a avut cea mai bună producție dintre hibrizii Rapool. „Deși în programele pilot a dat rezultate foarte bune, așteptăm să vedem ce face în această competiție. În testările noastre oficiale s-au obținut 5.900-6.200 kg/ha, dar au fost testări pe 30 mp. Dacă vorbim de câmpuri comerciale, de 4-5 ha, cel mai des s-au obținut, anul trecut, 5.000-5.500 kg/ha. Dar a fost și un an foarte bun pentru cultura de rapiță. Vedem ce va fi anul acesta”, a declarat Mihaela Radu.
Dalton este un hibrid de genetică nouă, tolerant la seceta din România din perioada semănatului. Se poate semăna până la 1-5 octombrie. „Are o toleranță bună la iernare, dar nu cea mai bună din această experiență. Dalton este hibridul cu aproape cel mai mare potențial de producție din portofoliul companiei”, a conchis Mihaela Radu.


Articol publicat in revista Ferma nr. 22 (183) din 15-31 decembrie 2016

Vizualizat: 501 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!