Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Se întrec în producții (I)

Publicat: 05 decembrie 2016 - 15:21
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Statisticile MADR indică o suprafață cultivată cu rapiță de 450.000 ha, dar specialiștii estimează că în realitate avem în jur de 600.000 ha, luând în considerare cantitatea de sămânță vândută în vara acestui an. E drept că rapița e privită ca o cultură pretențioasă, dar aduce cele mai mari satisfacții și un profit pe măsură. 

Rapool Ring România și BASF au lansat o provocare pentru nouă fermieri cultivatori de rapiță: care dintre ei va reuși, prin tehnologia proprie, folosind hibrizi Rapool și soluții tehnologice de la BASF, să obțină cea mai bună producție de rapiță în condiții de maximă eficiență finaciară.
Întrucât prezentarea hibrizilor de rapiță în platforme demonstrative a devenit neatractivă pentru fermieri, Rapool Ring România a decis să schimbe strategia începând din această toamnă. Cei nouă fermieri care au acceptat provocarea Rapool de a pune în practică tehnologiile proprii de cultivare a rapiței au o experiență îndelungată pe această cultură, căreia îi acordă an de an o suprafață importantă. „Cu excepția hibridului Sherpa, avem numai genetică nouă, cu un potențial de producție foarte bun. Sunt cinci parcele cu hibrizi convenționali și patru parcele în sistem Clearfield, pentru care fermierii au ales un singur hibrid - Phoenix CL. Au răspuns mai mulți fermieri. I-am selectat pe cei nouă în funcție de suprafața disponibilă pe care o aveam. Puteam veni cu 18 fermieri, dar se micșora astfel suprafața aferentă fiecărui participant și nu mai era relevantă tehnologia. Trebuia să avem peste un hectar. Intenționez să fac același lucru și pe cultura de floarea-soarelui. Proiectul este în stadiu de concepere”, a spus Mihaela Radu, manager de produs Rapool Ring România.

RapitaClick pe poza pentru galerie!

Tehnologia Clearfield pentru o cultură de rapiță profitabilă
Sorin Bădoi, administratorul fermei Euro Company Group Vedea, județul Giurgiu, a preferat tehnologia Clearfield folosind hibridul Phoenix CL. La semănat a administrat 200 kg/ha complex MAP. Adâncimea de semănat a fost de 2 cm, iar distanța între rânduri de 30 cm. „Densitatea de 50 b.g./mp a fost ridicată, având în vedere caracteristicile hibridului de a ramifica foarte mult. Trebuia mai mult spațiu plantelor cu posibilitate de ramificare. Vedem cu ce vom rămâne după iarnă. Deosebit în tehnologie este aplicarea unui îngrășământ Bioactiv în doză de 1 kg/ha, la 17 septembrie. Cu toate acestea, rădăcina este subțire, subdezvoltată, în comparație cu masa vegetativă”, a explicat Mihaela Radu (vezi foto 1), prezentând lotul lui Sorin Bădoi.
• Preben Langhoff, adminsitrator al Agro Dania Albești, județul Constanța, cultivă 3.000 ha de teren, iar din acest an a început să cultive și hibrizii Rapool - Dalton și Sherpa. În competiție a mers pe Phoenix CL. A adminsitrat la semănat 200 kg/ha de complex MAP, a semănat la 4 cm adâncime și la 15 cm distanță între rânduri, cu o densitate de 45 b.g./mp, respectând recomandările Rapool. „La 27 septembrie a venit cu 25 kg substanță activă de azot, deoarece câmpul era neuniform, posibil din cauza adâncimii mai mari la semănat. Tot atunci a administrat și 1 l/ha de bor. Acum este aproape perfect, coletul este foarte bine format, rădăcina este bine dezvoltată, partea vegetativă este suficient de bine dezvoltată. Solul a fost bine prelucrat și rădăcinile s-au dus în adâncime”, a explicat Mihaela Radu.
• Antonio Galvao (vezi foto 2), adminstrator la Nutre Group din Făcăieni, județul Ialomița, a ales tot hibridul Phoenix CL. Odată cu semănatul a administrat o doză de 300 kg/ha de MAP pentru a aplica mai puțin azot până la intrarea în iarnă. Adâncimea de semănat a fost de 3 cm, iar distanța între rânduri de 30 cm, rezultând o densitate de 45 b.g./mp. „În funcție de datele pe care le obținem după ce facem analiza unui metru pătrat de frunză și cântărirea lui, pentru a vedea nevoia de azot a plantei, urmează să estimăm ce cantitate de azot să folosim în primăvară de timpuriu”, a spus Gheorghe Ogrezeanu, reprezentant Nutre Group. Specialiștii Rapool Ring România nu au constatat probleme ale culturii, plantele fiind bine pregătite pentru intrarea în iarnă.
• Cornel Anton (vezi foto 3), adminsitrator la Gropeneanu Com Brăila, lucrează 4.600 ha în trei zone din România: Insula Mare a Brăilei, Lacul Sărat Brăila și la Rușețu Buzău, plus 800 ha în Republica Moldova. A semănat cu rapiță 650 ha, din care 250 în sistem Clearfield. La Clearfield a avut anul trecut o producție de 4.850 kg/ha, față de 4.300-4.500 kg/ha în sistem convențional. Este unul dintre puținii fermieri care irigă rapița pentru a-i asigura răsărirea. În competiție a ales hibridul Phoenix CL. Ca noutate, față de restul competitorilor, a administat 200 kg/ha de complex 15:15:15, „pentru că rapița este o consumatoare de potasiu”, spune fermierul. Semănatul a fost la 3 cm adâncime și la 30 cm distanță între rânduri (alegere care-i oferă cea mai bună producție). A ales o densitate de 45 b.g./mp. Dintre toate loturile analizate, parcela fermierului Cornel Anton a fost cel mai bine pregătită pentru intrarea în iarnă.
În numărul următor al revistei revenim cu detaliile de tehnologie pentru cultura de rapiță convențională.

 

FIȘA TEHNOLOGICĂ A CÂMPULUI
Parcela pentru concurs a fost pusă la dispoziție de Hans Poulsen, administrator al JD Agro Cocora, din județul Ialomița, fiecare concurent având la dispoziție puțin peste un hectar pentru a demonstra că tehnologia lui este cea mai bună.
Pe aceste loturi nu a fost cultivată rapiță în ultimii cinci ani, iar cultura premergătoare a fost grâul. Pentru toate parcelele s-a prelucrat uniform solul, iar semănatul s-a făcut la 20 august, cu o semănătoare Horsch Pronto, cu care s-a administrat și fertilizantul. Cu două zile înainte de semănat a plouat 42 l/mp, iar după două zile de la semănat a mai fost o ploaie de 7 l/mp, oferind condiții prielnice pentru germinarea semințelor.


Articol publicat in revista Ferma nr. 21 (182) din 1-15 decembrie 2016

Vizualizat: 506 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!