Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Școala de Soiuri 2016

Publicat: 05 iulie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

• cine nu deschide ochii, deschide punga!

Click pe poza pentru galerie!

Acesta este mesajul pe care îl transmite Octavian Guler fermierilor. După 15 ani de muncă, programul privat de cercetare Școala de Soiuri, înființat și coordonat de Mirela și Octavian Guler, este deja un brand atât de apreciat încât numele a început să fie folosit și de alții. Ceea ce fac ei este, însă, unic!

 

La Școala de Soiuri, fermierii văd câmpuri de experiență, și nu loturi demonstrative. Sunt experiențe la scară mare, în condiții de fermă.

Anul acesta, câmpurile de experiențe cu cereale păioase au fost amplasate în ferma Alsace Farm din Buziaș, jud. Timiș. Au fost semănate 47 de varietăți de cereale păioase, dintre care 5 de triticale - Tarzan (RAGT), Trismart (Caussade), Agrano (Biocrop), Claudius și Calorius (Donau Saat), 6 soiuri și hibrizi de orz - Tektoo (hibrid) și Jaloon (hibrid) (Syngenta), Saphira (Biocrop), Carmina și Monroe (Donau Saat) și Calypso (Limagrain) și 30 de soiuri și un hibrid de grâu - Solehio, Apache, Avenue, Anapurna, Evina, Atoupic (hibrid) (Limagrain), SO 1310, Sobbel, Sofru, Solveig, Sosthene (Caussade), Moisson, Ingenio, Illico, Bora (Syngenta), Cimabue, Bellini (SIS), Crișana, Alex, Ciprian (SCDA Lovrin), Antonius, Lukullus, Papageno, Balitus, Messino, Urbanus (Donau Saat), Arktis, Patras, Combin, Akteur (Biocrop), G K Bekes (Szeged), Mulan, Adelaide, Sollario, Exotic și Linus (din fermă).

„În Școala de Soiuri sunt, de regulă, soiuri noi care se găsesc pe piață, comparate cu câteva soiuri vechi, ca să ne dăm seama dacă progresăm. În experiențele standard avem mult mai mai multe, sunt în total peste 150 de variante. Acolo sunt și multe soiuri care încă nu se găsesc la vânzare și urmează să fie introduse pe piață”, spune Octavian Guler.

 

Elemente de tehnologie

„Puteți privi tehnologia agricolă ca pe un pod peste o apă. Toți vor să ajungă pe partea cealaltă a apei. Unii au condiții mai bune să traverseze, alții mai slabe. Indiferent de modul în care o faceți, dacă podul nu e până la capăt, nu puteți traversa apa. Dacă v-ați băgat în jocul producției agricole, trebuie să mergeți până la capăt. Nu vă opriți și spuneți , pentru că vă costă scump!”, le spune Octavian Guler fermierilor.

Lucrările au fost aplicate la toate soiurile din câmpul de experiență.

Planta premergătoare: floarea soarelui

Pregătirea terenului:

- lucrarea de bază: scarificat la 15-20 cm, 28 octombrie 2015

- pregătirea patului germinativ prin lucrare cu freza, două treceri - 1 și 9 noiembrie 2015

Data semănatului: 10 noiembrie 2015

Densitatea la semănat:

- grâu și triticale: 580 bg/mp. Excepție: hibridul de grâu Atoupic - 400 bg/mp

- orz: 450 bg/mp; 250 bg/mp pentru hibrizi, respectiv 580 bg/mp pentru Calypso (Limagrain)

Fertilizarea:

- complex 18:46:0: 130 kg/ha, 26 octombrie 2015

- nitrocalcar: 130 kg/ha, 5 ianuarie 2016

- nitrocalcar: 330 kg/ha , 18 martie 2016

Tratament fitosanitar: Tebuconazol 1 litru/ha  Cyperguard 0,1 litri/ha, 19 mai 2016

„Tratamentul fitosanitar l-am făcut cu o substanță pe bază de tebuconazol, abia în 19 mai, pentru că nu am apreciat că ar fi fost nevoie de tratament până în momentul respectiv. Aici urmărim comportamentul soiurilor, pentru experiențe cu tratamente avem loturi în altă parte”, a explicat Octavian Guler.

MENȚIUNI:

- ploi în perioada 10 - 23 octombrie: 70 litri/mp în parcela în care au fost semănate câmpurile de experiență, ceea ce a provocat dificultăți în prelucrarea solului. Practic, în zonă a plouat în această perioadă între 70 și 135 litri/mp. Cumulat cu luna septembrie 2015, cantitatea de precipitații în zonă a fost de 160-180 litri/mp;

- vânt puternic în perioada 1-10 noiembrie, cea a dus la usacrea stratului superficial al solului;

- ploi și nebulozitate accentuată în perioada 19 noiembrie - 14 decembrie;

- iarna a fost blândă, cu perioade care au permis plantelor să fie în perioadă de vegetație activă, înregistrând creșteri. Pe perioada iernii și la desprimăvărare s-a înregistrat excedent de precipitații, astfel că fertilizarea cu azot s-a făcut după jumătatea lunii martie;

„Anul acesta, la desprimăvărare am avut chiar exces de apă. Am făcut fertilizările mai târziu decât ne-am fi dorit, din cauză erau prea multe ploi. Să nu credeți că prea multă apă este de folos! Poate prea multă apă este chiar mai rea decât o secetă moderată”, mai spune Guler.

- reluarea vegetației active poate fi considerată la finalul lunii februarie.

Per total, Octavian Guler spune că anul 2016 a fost bun pentru cultura grâului. Se așteaptă la producții între 5 și 7 tone la hectar din câmpurile de experiențe de la Buziaș. Singura problemă serioasă de anul ăsta a fost atacul de rugină galbenă, care evoluează, pe unele soiuri, foarte rapid. „Am avut și în acest an în câmpul de experiență pe 12 soiuri, cu evoluție în funcție de sensibilitatea soiului. Deși nu este o boală caracteristică zonei în care ne aflăm, în ultimii trei ani a apărut în fiecare an”, precizează coordonatorul Școlii de Soiuri.

 

 

 

1 IUNIE 2016 - O ZI DE ȘCOALĂ ÎN CÂMP

În câmpul din ferma Alsace Farm, după ce s-au terminat prezentările teoretice și s-a oprit și ploaia, fermierii sunt prin lanul de grâu. Observă, notează, întreabă, împărtășesc păreri. Octavian Guler se împarte peste tot, aproape fiecare are câte ceva să îl întrebe. Un fermier încearcă să îl „fure” dintr-o discuție, spunându-i că are nevoie de niște informații și sfaturi: vrea să își schimbe soiurile de grâu din fermă, să treacă doar pe soiuri timpurii.

„Am observat o tendință de a veni un pic mai în față cu coacerea soiurilor, probabil și din cauza secetei. Noi, în agricultură, cu seceta avem o mare problemă: nu știm niciodată când vine. Este bine pentru orice fermier să aibă în cultură câteva soiuri și mai timpurii și semi-tardive sau mijlocii, tocmai pentru că nu putem să ne dăm seama cu precizie când poate să intervină lipsa apei, factorul de stres care limitează producția”, ne explică Octavian Guler.

 

 

 

 

Articol publicat in Revista Ferma nr. 12 (173 -  1-31 iulie 2016) 

Vizualizat: 1235 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!