Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

SCLEROTINIA - INAMICUL nevăzut al OLEAGINOASELOR

Publicat: 12 iulie 2017 - 17:05
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PROTECŢIA E OBLIGATORIE! Acum câţiva ani, infecţia cu Sclerotinia la rapiţa de toamnă era de o intensitate atât de mică, încât foarte mulţi fermieri nici nu mai faceau tratament cu fungicid. Acum însă este de neconceput acest lucru.

Atenţie la forţarea rotaţiei culturilor!
Unii fermieri, stimulaţi de preţurile bune de valorificare a produselor, forţează puternic rotaţia, rapiţa de toamnă urmând în asolament după doi sau chiar un singur an cu cereale de toamnă. În aceste situaţii, monitorizarea culturii trebuie să fie extrem de riguroasă, tratamentele mult mai multe şi cu produse performante. (…)

atac-sclerotinia_b

Cum luptăm cu boala?
• Prima dintre căile de combatere este cea agrotehnică - asolamentul. Pentru evitarea problemelor cu această boală, se recomandă ca rapiţa să nu revină pe acelaşi teren decât după minimum patru ani, timp în care nici o altă cultură susceptibilă de boală să nu fie prezentă în solă. (…)
• Al doilea palier al luptei cu această boală este tratamentul în vegetaţie cu substanţe fungice.
Primul tratament este vital mai ales dacă este realizat la timp. Intrarea cu maşina de stropit trebuie realizată atunci când maxim 30% din florile de pe axul principal sunt înflorite. Foarte important ar fi ca fungicidul să aibă dublă acţiune, de contact şi sistemică.

Ce alt element important neglijează fermierii în lupta cu Sclerotinia, dar şi care sunt soluţiile propuse de companiile de profil, aflaţi din revista Ferma, ediţia 1-31 iulie 2017!

Vizualizat: 3013 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!