Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

SCLEROTINIA - INAMICUL nevăzut al OLEAGINOASELOR

Publicat: 12 iulie 2017 - 17:05
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PROTECŢIA E OBLIGATORIE! Acum câţiva ani, infecţia cu Sclerotinia la rapiţa de toamnă era de o intensitate atât de mică, încât foarte mulţi fermieri nici nu mai faceau tratament cu fungicid. Acum însă este de neconceput acest lucru.

Atenţie la forţarea rotaţiei culturilor!
Unii fermieri, stimulaţi de preţurile bune de valorificare a produselor, forţează puternic rotaţia, rapiţa de toamnă urmând în asolament după doi sau chiar un singur an cu cereale de toamnă. În aceste situaţii, monitorizarea culturii trebuie să fie extrem de riguroasă, tratamentele mult mai multe şi cu produse performante. (…)

atac-sclerotinia_b

Cum luptăm cu boala?
• Prima dintre căile de combatere este cea agrotehnică - asolamentul. Pentru evitarea problemelor cu această boală, se recomandă ca rapiţa să nu revină pe acelaşi teren decât după minimum patru ani, timp în care nici o altă cultură susceptibilă de boală să nu fie prezentă în solă. (…)
• Al doilea palier al luptei cu această boală este tratamentul în vegetaţie cu substanţe fungice.
Primul tratament este vital mai ales dacă este realizat la timp. Intrarea cu maşina de stropit trebuie realizată atunci când maxim 30% din florile de pe axul principal sunt înflorite. Foarte important ar fi ca fungicidul să aibă dublă acţiune, de contact şi sistemică.

Ce alt element important neglijează fermierii în lupta cu Sclerotinia, dar şi care sunt soluţiile propuse de companiile de profil, aflaţi din revista Ferma, ediţia 1-31 iulie 2017!

Vizualizat: 2545 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

CEL MAI NOROCOS VIZITATOR DE LA AGROMALIM 2017

CEL MAI NOROCOS VIZITATOR DE LA AGROMALIM 2017

CONSTANTIN PETRAŞ, din Arad, este cel mai nororcos vizitator al Târgului Agromalim din 2017. Acesta a câştigat o junincă gestantă din rasa Bălţată Românească, oferită de Camera de Comerţ Arad, cu sprijinul Revistei FERMA, care a fost sponsor al marelui premiu.
Interviu cu:
CONSTANTIN PETRAŞ
RODICA PETRAŞ
GHEORGHE SĂPLĂCAN, director SCDCB Arad

Reporter Agroinfo: Violeta Mâţ
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Titan Machinery la Agromalim 2017 Rapiţa, cultura anului în Arad!
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?