Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Scenarii posibile privind atacul rățișoarei

Publicat: 24 mai 2016 - 12:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Rățișoara porumbului (Tanymecus dilaticollis) este un dăunător foarte interesant (pentru entomologi), despre care s-au scris multe pagini în această primăvară și despre care mulți fermieri au vorbit în ultima vreme. 

Click pe poza pentru galerie!

Evoluția cliamtică parcă a vrut să ne aducă aminte (încă o dată) că, în ciuda tehnologiei de care dispunem, tot suntem la mâna naturii. Pe 18 aprilie, în sudul și sud-estul țării, temperaturile au ajuns la 30oC, iar în sudul extrem chiar la 32oC, fiind un record termic pentru această dată de când au început măsurătorile meteorologice, și în același timp reprezentând condiții foarte favorabile pentru rățișoara porumbului, insectă iubitoare de căldură și de secetă. La numai două zile de la înregistrarea acestui record termic, în aceleași zone de sud și sud-est, temperaturile maxime au fost cu 20 de grade mai scăzute, răcirea accentuată a vremii venind la „pachet” cu un front de ploi. 

 

Paradox: Porumb semănat înaintea florii-soarelui

Cunoscând prognoza, majoritatea fermierilor s-au mobilizat și au încercat să bage sămânța de porumb sub brazdă înaintea venirii ploilor. În multe ferme s-a înregistrat chiar o situație paradoxală, porumbul s-a semănat înaintea florii-soarelui! Așadar, fermierii care au apucat să semene, s-au bucurat de ploi, care pe de-o parte sunt bune pentru startul culturii, pe de altă parte sunt total nevaforabile pentru Tanymecus dilaticollis. Dar natura ne-a arătat că lucrurile nu sunt chiar așa de simple cum am vrea noi să fie. După ce a trecut valul de ploi, temperaturile minime au coborât la valori care stânjenesc răsărirea sau evoluția porumbului în primele faze de vegetație. Ba mai mult, pe 27 aprilie, în sud, temperaturile minime erau sub 3oC, pentru ca apoi să nu depășească 16-18oC, în aceleași zone. 

Oarecum se repetă situația din ultimii ani, când, după ce fermierii au semănat porumbul, au survenit câteva zile cu temperaturi scăzute (mai ales minimele). În zona de sud, există mai multe situații. În unele cazuri, plantele de porumb au răsărit, în alte cazuri, deși fermierii au semănat înaintea frontului de ploi (apărut pe 20 aprilie), plantele de porumb nu au răsărit din cauza crustei care s-a format la suprafața solului (foto 2). Alți fermieri nu au reușit să semene toate solele cu porumb înaintea ploilor de la începutul lunii mai, lună prognozată a fi foarte ploioasă. Fermierii se întreabă dacă în acest an se va repeta situația din primăvara anului trecut, când s-a înregistrat atac ridicat de rățișoară la semănăturile de porumb. 

 

În ce condiții e posibil să se intensifice atacul?

În manualele de entomologie agricolă și în literatura de specialitate scrie că în cazul unei primăveri ploioase, atacul de Tanymecus dilaticollis la plantele de porumb va fi scăzut. Dar, vorba zicalei, „practica ne omoară”, în câmp există situații variabile de la o zonă la alta și chiar de la o solă la alta (în cadrul aceleiași ferme). Pentru cei care au semănat înaintea frontului de ploi, dacă plantele vor avea dezvoltare normală, dacă nu vor fi stresate de temperaturile minime mai scăzute, atunci există șansa ca atacul de rățișoară să fie mai scăzut. Asta pentru cei care nu au efectuat tratamentul semințelor cu unul din produsele pentru care s-a acordat derogare. Va depinde, de asemenea, și de evoluția temperaturilor după ce va trece frontul de ploi. Dacă vremea se va încălzi brusc, insectele își vor relua activitatea la fel de repede (foto 4), or, plantele nu pot să crească mari dintr-odată. În cazul solelor unde s-a format o crustă pe primii 2-3 cm adâncime, ceea ce a dus la stânjenirea răsăririi plantelor, insectele nu au avut probleme, deoarece s-au ascuns în crăpături (foto 3), în timp ce plantele „nu pot urma exemplul insectelor”. În cazul celor care seamănă după frontul de ploi, dacă va fi atac sau nu, va depinde tot de vreme. În principal, dacă în perioada răsăririi plantelor vremea se va încălzi brusc, sunt șanse de atac mare de rățișoară. 

Nu există o prognoză „universal valabilă” privind evoluția acestui dăunător la culturile de porumb în zonele de maximă favorabilitate a acestor insecte. Si asta din două motive. La nivel de ferme există situații foarte variate privind evoluția culturii porumbului (în unele zone încă nu s-a semănat, în unele zone plantele nu au răsărit din cauza crustei de la suprafața solului, în altele culturile au o evoluție normală etc.) și, de asemenea, condițiile meteo din această primăvară sunt foarte atipice și mai ales foarte variabile. Perioade cu vreme mult mai caldă decât în mod obișnuit au alternat cu cele cu vreme ploioasă și mai rece decât în mod obișnuit. 

 

Insecta acaparează noi zone de cultură

Referitor la zonele de favorabilitate ale insectei sunt dovezi clare că rățișoara este din ce în ce mai prezentă în zonele din nord ale țării. Recent, pe una din paginile de Facebook, în care postează ingineri agronomi, am văzut niște poze cu porumb aflat în primele faze de vegetație atacat de Tanymecus. Plantele nu erau distruse în totalitate, dar aveau aparatul foliar consumat în proporție de 50-75%. Când m-am uitat mai bine la locație, am observat că sola atacată se afla în... județul Suceava (fapt confirmat și de fermier). Întrebarea este cum de a ajuns rățișoara să fie așa de prezentă tocmai în nord-estul țării, zonă considerată mai puțin favorabilă pentru acest dăunător? O posibilă (și plauzibilă) explicație constă tot în evoluția condițiilor climatice. Consultând hărțile cu temperaturile și cele cu rezerva de umiditate a solului de pe site-ul ANM, am constatat că în zona în care fermierul a semnalat (și pozat) atac de Tanymecus la porumb s-au înregistrat zile cu temperaturi ridicate, în timp ce rezerva de umiditate a solului era mai scăzută comparativ cu zonele din sudul sau sud-estulțării. Deci, mai pe românește, este mai secetă în nord-estul țării decât în sud-est, tocmai condiții favorabile pentru această insectă, iubitoare de căldură și de secetă. Pe viitor trebuie reactualizate hărțile cu zonele favorabile ale insectei, prin noi proiecte de cercetare, pentru a ști cu exactitate cum s-a schimbat situația din teren. Până când se vor găsi fondurile pentru aceste proiecte, ne mulțumim cu informațiile culese de la fermieri. 

După principiul, „paza bună trece primejdia rea”, tratamentul semințelor este metoda actuală prin care se pot proteja plăntuțele de porumb de atacul rățișoarei.

 

Emil GEORGESCU

INCDA Fundulea

 


Foto 1 Solă de porumb, la trei zile de la semănat, după trecerea frontului de ploi (22 aprilie)

Foto 2  Aceeași solă de porumb, o săptămână mai târziu, cu crustă pe primii 2-3 cm adâncime, ceea ce a dus la stânjenirea răsăririi plantelor de porumb (29 aprilie)

Foto 3  Insectele se ascund în crăpăturile de la suprafața solului (29 aprilie)

Foto 4  Activitate intensă a insectelor la suprafața solului, după trecerea frontului de ploi, odată cu încălzirea vremii (22 aprilie)

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.9(170) 15 - 31 mai 2016

Vizualizat: 722 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?