Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

S.C.D.A Secuieni jumătate de secol de cercetare-dezvoltare agricolă

Publicat: 08 august 2012 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agricultura nemţeană, şi nu numai, a trecut printr-un moment de aleasă sărbătoare, organizat aşa cum se cuvine la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni în data de 14 iunie 2012.  A fost un eveniment deosebit pentru SCDA Secuieni, marcat de aniversarea a 50 de ani de cer¬cetare-dezvoltare agricolă, ale cărei rezultate au fost puse în slujba agriculturii zonale şi naţionale

Click pe poza pentru galerie!

S.C.D.A Secuieni a fost înfiinţată la 1 ianuarie 1962, când s-a unificat cercetarea agricolă din zonă, iar fosta staţiune I.C.A.R. Târgu Frumos s-a transferat la Secuieni, în scopul ridicării nivelului agriculturii în partea de Nord-Vest a Podişului Central Moldovenesc, în condiţiile nu prea prielnice ale unui climat temperat-continental, cu un regim sărac în precipitaţii.

La acest eveniment au fost invitate personalităţi din conducerea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, specialişti de la Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare Agricolă Fundulea, conducerea USAMV Iaşi, împreună cu un grup de profesori şi studenţi, precum şi directori şi secretari ştiinţifici de la alte unităţi zonale de cercetare agricolă. De asemenea, la manifestare au luat parte directori ai companiilor şi firmelor partenere ale SCDA Secuieni, foşti şi actuali angajaţi ai unităţii.

În discursurile ţinute, oaspeţii au vorbit la superlativ despre SCDA Secuieni, considerată o unitate fanion pentru întreaga ţară, şi au subliniat în mod deosebit managementul performant al directorului Elena Trotuş, care a preluat staţiunea într-un moment dificil, cu multe datorii, şi care a reuşit să o transforme într-o unitate profitabilă.

 

Distincţii, multe diplome şi un volum omagial

Consiliul de Administraţie al SCDA Secuieni le-a oferit diplome de excelenţă şi medalia aniversară celor care şi-au pus întreaga pricepere în slujba agriculturii în cadrul acestei unităţi, foşti angajaţi, directori şi colaboratori, precum şi reprezentanţi ai mass-media.

În semn de preţuire şi respect pentru întreaga activitate depusă în slujba agriculturii autohtone şi internaţionale, SCDA Secuieni a fost distinsă cu patru diplome oferite de USAMV Iaşi, ASAS- filiala Moldova, INCDA Fundulea şi AOS Piatra Neamţ. Totodată, ASAS a oferit diplome de merit şi foştior angajaţi ai staţiunii Eliza şi Constantin Timirgaziu - director al instituţiei de la înfiinţare şi până în 1990 şi inginerului-şef Viorel Leş.

Rezultatele unei activităţi de cercetare de cinci decenii nu pot fi rezumate în câteva pagini. Totuşi, pentru această manifestare ştiinţifică a fost pregătit şi un volum omagial care cuprinde întreaga activitate a unităţii, derulată de la înfiinţare.


2000 tone de sămânţă multiplicată anual

În ultima perioadă, principalul obiectiv al conducerii unităţii a fost redresarea şi relansarea economică prin: dezvoltarea şi diversificarea activităţii de cercetare-dezvoltare a unităţii; promovarea şi extinderea rezultatelor obţinute din activitatea de cercetare în agricultura zonală; angajarea, formarea şi promovarea tinerilor absolvenţi în activitatea de cercetare agricolă; reorganizarea internă şi redresarea economico-financiară a unităţii.

Activitatea de cercetare se derulează în cadrul a 7 laboratoare ale căror obiective de cercetare au făcut obiectul proiectelor de cercetare derulate în cadrul programelor: CEEX, PN-II- Parteneriate, POSCCE Axa 2-4, Plan sectorial. În fiecare an, colectivul de la Secuieni a derulat 7-9 proiecte de cercetare, în calitate de conducători de proiecte, dar şi ca parteneri.

Activitatea de dezvoltare a constat în multiplicarea anuală a 1500-2000 tone sămânţă, din categoria biologică bază, la speciile: grâu, orz, orzoaică, ovăz, triticale, porumb, soia, fasole, cânepă monoică, floarea soarelui, plante medicinale şi aromatice. La aceste specii procesul de multiplicare se realizează numai la soiuri şi hibrizi româneşti care valorifică cel mai bine condiţiile pedoclimatice ale zonei de influenţă a unităţii, în regiunea centrală a Moldovei.


45 de ani de exploatare a Brunei de Maramureş

În acelaşi timp, SCDA Secuieni menţine şi exploatează un efectiv de taurine de 360 capete din rasa Brună de Maramureş, urmărind livrarea de juninci de prăsilă. Aici se află, în menţinere şi conservare, unul din cele două nuclee din rasa Brună de Maramureş, care, în 2011, a atins cea mai mare producţie medie de lapte, de 5885 litri/cap vacă, faţă de producţii medii cuprinse între 3628 şi 4545 litri/cap vacă, cât s-a obţinut în cei 45 de ani de exploatare a acestei rase.

 

“MERITUL AGRICOL - GHEORGHE IONESCU ŞIŞEŞTI”

Situaţiile unităţilor de cercetare-dezvoltare agricole din România au făcut obiectul multor analize şi dezbateri ale ASAS Bucureşti, forul conducător al institutelor şi staţiunilor de cercetare agricolă din România. Analizând situaţia actuală a SCDA Secuieni, la Adunarea Generală a ASAS Bucureşti din data de 18 decembrie 2011, Elena Trotuş, directorul SCDA Secuieni a primit Diploma “Meritul agricol - Gheorghe Ionescu Şişeşti pentru rezultatele obţinute în activitatea de cercetare-dezvoltare şi managementul performant”.

“În acest moment aniversar, considerăm că este meritoriu să aducem un prinos de recunoştinţă tuturor celor care au contribuit la înfiinţarea staţiunii, acelora care au continuat şi susţinut activitatea instituţiei, dumneavoastră, oaspeţilor noştri, care, de-a lungul timpului, aţi susţinut şi popularizat rezultatele obţinute în activitatea de cercetare-dezvoltare a unităţii noastre.

Tuturor vă adresăm profunde sentimente de gratitudine, respect şi preţuire, împreună cu mulţumirile ce se cuvin pentru tot efortul pe care l-aţi depus în această perioadă de existenţă a unităţii. Este momentul să ne amintim cu pioşenie şi de cei dispăruţi dintre noi. Sunt convinsă că, de acolo, de sus, ne privesc şi îi asigurăm că nu i-am uitat”, au fost cuvintele de mulţumire şi de recunoştinţă ale Elenei Trotuş.

Vizualizat: 1028 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?