Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

SCDA Secuieni are soluţii reale la provocările actuale

Publicat: 05 august 2019 - 11:17
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Rezultatele activităţii din ultimii ani ale SCDA Secuieni - judeţul Neam au fost prezentate în ziua de 28 iunie 2019, atunci când la unitatea nemţeană de cercetare a avut loc un eveniment profesional dedicat exclusiv culturii cerealelor păioase şi a leguminoaselor pentru boabe.

Manifestarea ştiinţifică de la SCDA Secuieni-Neamţ a fost organizată împreună cu Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR), Asociaţia Donau Soja şi Naturevo.
”Preocupările de cercetare-dezvoltare pentru culturile avute în vedere în cadrul evenimentului de astăzi sunt concretizate în experimentarea celor mai noi genotipuri, sub aspectul comportării la condiţiile pedoclimatice ale zonei, identificarea structurii agenţilor patogeni şi a dăunătorilor în vederea stabilirii măsurilor de protecţie în scopul reducerii pierderilor de recoltă. De asemenea, s-a urmărit în mod constant elaborarea tehnologiilor specifice de cultivare la grâu, orz, orzoaică, triticale, soia, fasole, mazăre, pentru condiţiile din centrul Moldovei, precum şi producerea de sămânţă din categorii biologice superioare, la soiurile cu pretabilitate ridicată, în vederea extinderii lor în partea de est a ţării”, menţiona Elena Trotuş, director al SCDA Secuieni.
Dintre rezultatele obţinute, directorul unităţii a menţionat identificarea, multiplicarea şi extinderea în agricultura din partea de est a ţării a soiurilor cu cea mai mare pretabilitate la condiţiile pedo-climatice, elaborarea sistemelor de protecţie a culturilor, a tehnologiilor de cultivare a cerealelor păioase şi leguminoaselor pentru boabe, specifice condiţiilor pedoclimatice din centrul Moldovei, precum şi multiplicarea seminţelor din categorii biologice superioare (PB1, PB2, Bază), la soiurile cu pretabilitate ridicată şi extinderea acestora în agricultura din partea de est a ţării.

SCDA Secuieni are soluţii reale la provocările actualeClick pe poza pentru galerie!

Soiurile indigene şi-au arătat potenţialul
Alegerea soiului reprezintă o condiţie esenţială în obţinerea de producţii mari şi stabile. Oferta de sămânţă la cerealele păioase de toamnă este mare, diversificată, compusă în general din soiuri indigene, dar şi străine.
La grâu, în perioada 2014-2018, soiurile româneşti - create la INCDA Fundulea şi SCDA Turda, recomandate şi extinse în agricultura zonală - sunt Arieşan, Andrada, Dropia, Gruia, Glosa, Miranda şi Izvor. În anul de producţie 2018-2019, au fost utilizate soiurile Andrada, Glosa, Miranda, Izvor, Dumbrava şi Otilia. ”Sunt soiuri aristate, timpurii, rezistente la iernare, la cădere, la rasele actuale de rugină, tolerante la stresul provocat de deficitul hidric, au o calitate bună de morărit şi de panificaţie. Capacitatea de producţie este cuprinsă între 6 şi 9 t/ha”, precizau specialiştii staţiunii.
La orz, în perioada 2014-2018, au fost introduse soiurile Dana şi Smarald, create la INCDA Fundulea, cu talie medie, rezistenţă la iernare, la cădere şi la boli. Conţinutul în proteină este cuprins între 9,9% şi 12,3%, iar capacitatea de producţie este cuprinsă între 6,5 t/ha şi 9 t/ha.
La orzoaică, în perioada 2017/2018 au fost extinse soiurile Andreea şi Artemis, soiuri create la INCDA Fundulea, cu pretabilitate ridicată la condiţiile zonale, cu rezistenţă la iernare, la cădere şi la boli. Capacitatea de producţie este cuprinsă între 6,5 t/ha şi 8,6 t/ha.
La triticale, a fost prezentat soiul Haiduc, creat la INCDA Fundulea şi omologat în anul 2006. Din punct de vedere morfologic, este un soi cu paiul gros, cu noduri proeminente, talia plantelor fiind medie, de 90-100 cm. Spicul este mare, alb, aristat, de formă piramidală, iar boabele sunt de mărime medie, au formă alungită, culoare roşie deschisă. Dintre însuşirile fiziologice, se evidenţiază rezistenţa la cădere, capacitatea bună de înfrăţire, iar fraţii sunt egali ca talie şi dezvoltare. Este un soi rezistent la rugina brună, rugina galbenă şi la făinare, are un nivel bun de rezistenţă la septorioza şi fuzarioza spicului. Conţinutul în proteină este în medie de 13,71%, iar capacitatea de producţie este cuprinsă între 7 şi 9 t/ha. Soiul Haiduc are caracteristici bune pentru a fi folosit atât în nutriţia animalelor (furaj concentrat, siloz, masă verde), cât şi în nutriţia umană (pâine - amestec cu făină de grâu 1:1, fulgi, produse de patiserie şi pentru extragerea alcoolului).
În cadrul SCDA Secuieni, cerealele păioase de toamnă şi de primăvară ocupă 405 ha, ceea ce reprezintă 38% din suprafaţa arabilă.

Potenţarea randamentului energetic la grâu
Pentru participanţi, de mare interes au fost informaţiile legate de tehnologiile de cultură, fiind urmărită cu deosebită atenţie prezentarea lucrării unuia dintre co-organizatori, Naturevo - ”Creşterea producţiei agricole prin potenţarea randamentului energetic în cadrul programelor tehnologice integrate la grâu”, prezentare realizată de Florian Lazăr, director tehnic Naturevo. ”Naturevo dezvoltă continuu programe integrate specifice pentru fiecare cultură şi zonă agricolă, cu adaptarea continuă a programelor la schimbările climatice majore, diferite de la an la an. Putem oferi soluţii pentru diminuarea efectelor iernilor dificile, îngheţurilor timpurii din toamnă sau târzii din primăvară, diminuarea efectelor grindinei şi (mai ales) ale arsurilor solare”, menţiona specialistul.

Leguminoasele pentru boabe revin în structura de producţie
În structura culturilor din cadrul unităţii nemţene de cercetare-dezvoltare agricolă, leguminoasele pentru boabe au o pondere de aproximativ 19%, respectiv soia (14,5%), mazăre (3,4%) şi fasole (1,1%).
La soia, soiurile multiplicate şi extinse în regiune sunt Eugen, Onix şi Felicia, create la SCDA Turda, cu un conţinut în proteină cuprins între 39,3% şi 40,9%, cu o capacitate de producţie de 3400-4700 kg/ha.
La mazăre, soiurile Proteal şi Nicoleta (creat la INCDA Fundulea, rezistent la cădere şi scuturare, cu un conţinut în proteină de 24,5% şi o capacitate de producţie cuprinsă între 3500 şi 3800 kg/ha).
La fasole, soiul Delia - de asemenea, creat la INCDA Fundulea, multiplicat de SCDA Secuieni, scos din Catalogul oficial al soiurilor în anul 2017. Anual, cantităţile de sămânţă oferită de SCDA Secuieni-Neamţ, din categoria biologică PB, PB2, B, sunt de 1500 tone la cereale păioase de toamnă şi de primăvară şi de 375 tone la leguminoase pentru boabe.

Năut, mazăre, fasole, bob, linte - culturi alternative
Fiind un eveniment premergător manifestării din 1 august 2019, când tot la SCDA Secuieni s-a desfăşurat cea de-a V-a ediţie a evenimentului “Ziua de câmp, platforma demonstrativă Donau Soja” -, Dragoş Dima, directorul Asociaţiei Donau Soja a subliniat importanţa leguminoaselor pentru boabe atât din punct de vedere economico-financiar, cât şi din punct de vedere tehniologic, şi a militat pentru extinderea acestora pe ambele maluri ale Prutului. Acesta a prezentat şi noile direcţii ale colaborării cu partenerii din Republica Moldova prezenţi la manifestarea de la Secuieni. ”Ne-am gândit că introducerea altor leguminoase pentru boabe - năut, mazăre, fasole, bob, linte -, reprezintă un beneficiu pentru rotaţia culturilor. Sunt plante fixatoare de azot şi, poate, reprezintă o alternativă pentru fermieri. Pe de altă parte, extindem colaborările şi cu fermierii/specialiştii de peste Prut. Colegul meu Viorel Gherciu este coordonatorul unui proiect finanţat prin fonduri europene şi conducătorul delegaţiei sosite în schimb de experienţă la Secuieni. În partea de Nord a Republicii Moldova avem înfiinţate o platformă şi patru loturi demonstrative, cu aceeaşi dorinţă de a readuce soia şi leguminoasele pentru boabe şi în atenţia fermierilor de acolo”, menţiona Dragoş Dima.
În stânga Prutului, în anul 2018, suprafaţa ocupată cu soia a fost de aproximativ 28.000 de hectare, cea mai mică suprafaţă din ultimii zece ani. ”Din fericire, poate inclusiv datorită activităţii noastre comune, anul acesta situaţia este ceva mai bună. Cultura de soia a fost înfiinţată pe aproximativ 38.000 ha. Dar nu trebuie să uităm că această creştere cu aproape 30% a suprafeţei a fost determinată şi de problemele suferite de cultura de sfeclă de zahăr, la care agricultorii noştri în mare parte au şi renunţat. Şi-au adus aminte de soia, această cultură deosebit de importantă în asolament. Aici, la evenimentul agricol la care suntem prezenţi, ne interesează elementele de tehnologie care ne-ar putea ajuta să facem faţă provocărilor climatice şi să creştem producţiile. Ca suprafaţă, potenţialul Republicii Moldova ar fi de 80-90 de mii de hectare. Deci mai avem de lucru.”, sublinia Viorel Gherciu.
Aici + Foto Viorel Gherciu (stg.) şi Dragos Dima (dr.)
Ca urmare a experimentelor efectuate în cadrul Sectorului de Cercetare, SCDA Secuieni a multiplicat, introdus şi extins în zona centrală a Moldovei soiurile cu cea mai mare adaptabilitate la condiţiile pedoclimatice.

Elena Trotus_b
Elena Trotuş: “Am dorit să prezentăm atât noutăţile tehnologice pentru cerealele păioase şi leguminoasele pentru boabe, noutăţi care ţin seama inclusiv de schimbările climatice pe care le resimţim din plin, cât şi aspectele profunde acumulate în timp, prin cercetările, priceperea şi curajul atâtor generaţii de iluştri specialişti care au activat în cadrul unităţii noastre”.

Cristian Zob_b

Cristian Zob: “Mesajul nostru pentru fermieri este acela de a se asocia, pentru a avea acces la cât mai multe informaţii necesare obţinerii unor rezultate maxime în producţie şi financiare. De exemplu, informaţiile amănunţite obţinute în urma experienţelor de aici sunt strict pentru membrii APPR. În urma consultării cu domniile lor, doar unele dintre rezultate vor fi făcute publice. Ne-am extins foarte mult pe zona Moldovei şi, încet-încet, sperăm să dezvoltăm un centru de cercetare şi în această zonă”.

Florian Lazar_b

Florian Lazăr: “Este foarte important de ştiut că plantele sănătoase consumă mai mult CO2 şi elimină O2, contribuind la depoluare; plantele bolnave sau foarte stresate abiotic (secetă, temperaturi extreme, poluare extremă), devin şi ele poluante, eliminând mai mult CO2 în detrimentul O2”.

 

LOTURI DE TESTARE REALIZATE ÎN PARTENERIAT CU APPR
În colaborare cu APPR, în anul agricol 2018-2019, au fost testate 36 de soiuri de grâu - româneşti şi străine, precum şi patru soiuri de orz. ”Cele 36 de soiuri de grâu aflate în testare în câmpurile de la Secuieni provin de la opt companii furnizoare. Am hotărât să realizăm aceste testări pentru nucleul mare de fermieri din zona Moldovei care sunt membri ai APPR şi să încercăm să aducem plus-valoare culturilor. Sunt atât soiuri din România, cât şi internaţionale. De fapt, majoritatea soiurilor străine sunt din Franţa, deoarece, cel puţin pe acest segment, Franţa este deosebit de activă pe piaţa din România”, preciza Cristian Zob, responsabil tehnic APPR.

 

CEREALIERELE ŞI LEGUMINOASELE, ÎN STATISTICI NAŢIONALE
În România, suprafaţa ocupată cu cereale păioase este de 2,5 mil. ha, cultura de grâu regăsindu-se pe 2,1 mil. ha, ceea ce a făcut ca ţara noastră să deţină locul 4 în Europa, după Marea Britanie (5,1 mil. ha), Germania (3,2 mil. ha) şi Polonia (2,3 mil. ha). Necesarul de grâu al României este de 3,5-4 mil. tone/anual pentru consum - uman, industrial, sămânţă. Suprafaţa ocupată cu leguminoase pentru boabe este de aproximativ 250 mii ha, potrivit datelor MADR.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 13/240 (ediţia 1-14 august 2019)

 

Vizualizat: 133 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?