Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

SCDA Caracal - liant între fermieri și oferta multinaționalelor

Publicat: 06 iulie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

„Ziua rapiței și a grâului” la Stațiunea de Cercetare - Dezvoltare Agricolă Caracal s-a desfășurat anul acesta pe 10 iunie. Câmpul, aflat la intrarea în Caracal dinspre Alexandria, le-a oferit fermierilor din zona de sud (peste două sute prezenți la”inspecția de front“) posibilitatea de a afla noutățile tehnologice pentru culturile de toamnă. 

Click pe poza pentru galerie!

13 firme producătoare de sămânță au răspuns prezent. Dar și giganții producători de produse de protecția plantelor, precum Adama, DuPont sau BASF.

 

SCDA Caracal ține o evidență strictă a loturilor demo

Cel puțin așa ne asigură Eugen Petrescu, directorul general al stațiunii. Atât în ceea ce privește rezultatele finale ale soiurilor și hibrizilor testați din punct de vedere cantitativ și calitativ (proteină, gluten, cantitate de ulei, masă hectolitrică, MMB etc.), cât și privind eficiența produselor de protecția plantelor folosite. În așa fel încât stațiunea să poată oferi consultanță fermierilor care solicită acest gen de serviciu. 

SCDA Caracal a preluat patrimoniul fostului IAS Caracal și este, potrivit evidențelor APIA, printre cei mai mari fermieri din județul Olt. Lucrează aproape 2.500 ha, din care puțin peste 200 sunt folosite strict pentru programele de cercetare. Pe restul terenului se desfășoară activitatea de dezvoltare. Inclusiv pentru firme de prestigiu din domeniu. Cum de peste opt ani nu mai au posibilitatea de a iriga, dezvoltarea și multiplicarea semințelor pentru culturile prășitoare a ieșit din schemă.

În prezent, stațiunea multiplică, pe circa 600 ha, sămânță certificată din soiurile Glosa, Izvor, Boema, Alex și Miranda (un soi mai nou), aproximativ 4.000 tone anual. Sămânța o vând cu 1,4 lei/kg, un preț mediu mult sub valoarea soiurilor aduse de multinaționale. „Dar nu avem departamentul lor de marketing și nici nu ni-l putem permite vreodată. Avem însă în vedere strângerea relațiilor cu Alcedo, pentru ca distribuția să se facă și altfel decât de la poarta stațiunii”, spune Eugen Petrescu. 

 

Grâul și orzul intră în zodia hibrizilor iar rapița este mai frumoasă ca niciodată

Se vorbește din ce în ce mai mult de hibrizii de păioase. E adevărat că sămânța este mai greu de obținut și implicit costul ei este mai ridicat, dar, ne asigură producătorii de hibrizi de păioase, rezultatele merită tot efortul. Hyvido, un hibrid de orz creat de Syngenta, a dat rezultate foarte bune în România anul trecut. În zona de vest a produs 11.200 kg/ha iar la SCDA Caracal - 9.200 kg/ha. În condiții de semănat cu 200 boabe germinabile/mp, adică 80-90 kg sămânță/ha. Pentru că această tehnologie hibridă permite până la 15 frați viabili. 

La fel de mult a atras atenția și hibridul de grâu Hylux de la Sateen Union. Bogdan Guță - director dezvoltare păioase în cadrul companiei - a pomenit și de un soi de mazăre de toamnă (James) și a propus și soiurile de mazăre de primăvară în contextul programului de înverzire. Printre soiurile testate s-au numărat și cele de la Institutul de la Novi Sad (NS Seme). Așa i-am cunoscut pe directorul stațiunii, Radivoje Jevtic, dar și pe Novica Mladenov, un creator de soiuri (Izvezda și Simonida), cu care am dialogat mulțumită traducătorului Valeriu Jebelean. Așa am aflat că la NS Seme activează 80 de cercetători, din care jumătate sunt tineri și foarte tineri. Iar în ceea ce privește cultivarea grâului, în Serbia 65% din suprafață este acoperită cu soiuri sârbești. Cât privește salarizarea, ei au o componentă bugetară fixă și o componentă privată care depinde de activitatea comericală. Au fonduri de cercetare, dar soiurile lor de grâu sunt sub potențialul soiurilor românești. Institutul de la Novi Sad are contracte cu fermieri din Banat, zonă unde soiurile lor sunt stabile. 

Monsanto a atras atenția, dincolo de calitatea rapiței, cu asigurarea unei răsăriri optime a culturii. Ei încurajează fermierii să semene timpuriu, pentru ca plantele să intre în iarnă bine dezvoltate. Dacă răsărirea în toamnă este afectată de secetă, Monsanto garantează fermierilor sămânța de rapiță pentru o nouă însămânțare (dacă mai este timp) ori o altă sămânță (floarea-soarelui, porumb), pentru acoperirea suprafeței pe care nu a răsărit rapița. 

 

Adama s-a distins prin prezență și implicare

Culturile au fost menținute în stare foarte bună și datorită tratamentelor aplicate. Echipa Adama a punctat la acest capitol. Dimitris Drisis a declarat că „Adama continuă dezvoltarea și în 2016, atât prin creșterea vânzărilor, cât și prin consolidarea echipei și a numelui companiei, în ciuda condițiilor macroeconomice adverse din sectorul agricol, a condițiilor climatice și a prețurilor în scădere ale produselor agricole”. 

Din poziția de sponsor al evenimentului, Adama a oferit și trei premii constând în trei pachete Nicogan Extra, pachetul de erbicidare postemergentă la porumb (Nicogan Extra este un pachet de tip tank-mix format din Nicogan 40 SC - erbicid pentru combaterea buruienilor monocotiledonate, Ponant - erbicid pentru combaterea buruienilor dicotiledonate și adjuvantul Roller, care potențează efectul primelor două substanțe). Florin Constantin, reprezentant ADAMA, a făcut „transferul” acestor premii către trei fermieri din zonă, în urma unei trageri la sorți, firește. 

SCDA Caracal are legături cu circa 70 de firme din agribusiness. Testează în fiecare an produsele oferite de acestea, iar în unele cazuri, destul de cunoscute de fermieri, au câmpuri comune pentru fermierii din zonă. Culturile prășitoare își așteaptă și ele rândul să fie prezentate. 

 

 

 

Articol publicat in Revista Ferma nr. 12 (173 -  1-31 iulie 2016) 

Vizualizat: 1466 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?