Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

SCDA Brăila - 60 de ani de muncă de pionierat

Publicat: 12 august 2014 - 10:00
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Sub logo-ul „Cercetare pentru bunăstare”, în luna mai a.c. a avut loc simpozionul jubiliar „SCDA Brăila, 1954-2014 - 60 de ani de activitate în slujba cercetării agricole românești”. 

Click pe poza pentru galerie!

Au participat membri din conducerea Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”, directori și cercetători de la institutele naționale și stațiunile de cercetare din țară, ingineri, specialiști și tehnicieni care de-a lungul celor șase decenii de activitate au lucrat în sistemul brăilean de cercetare-dezvoltare. La manifestarea de înaltă ținută au fost prezente și câteva grupe de viitori agronomi, studenți ai USAMV București și ai Facultății de Inginerie Brăila. 

În timpul simpozionului, cercetătorii stațiunii, între care: Marcel Bularda, Ioan Vișinescu, Radu Moisei, Ion Rotea, Remus Coșoveanu, Luxița Rîșnoveanu, Ionel Ivan, Daniela Trifan, Mirela Bănică, au susținut o sesiune de lucrări științifice cuprinzând contribuțiile stațiunii Brăila concretizate în soluții tehnice, tehnologice și agro-ameliorative destinate eficientizării exploatării incintelor îndiguite, precum și rezultatele cercetărilor efectuate în cadrul Planului Sectorial ADER 2020, Proiectul 2.2.4. „Stațiunea Brăila, ca formă, nu este o unitate oarecare, este o instituție publică cu particularități, Stațiunea Brăila este o perlă pe coroana unității administrativ- teritoriale a județului Brăila”, a susținut Valeriu Tabără în alocuțiunea sa. 

 

Stațiunea va da “ora exactă” în rizicultură 

„La Brăila e nevoie de cercetare și cel mai bun exemplu îl avem în Insula Mare, unde într-adevăr rezultatele sunt remarcabile și trebuie să recunoaștem că Insula a pornit pe o experiență legată de activitatea SCDA Brăila. La stațiunea Brăila s-a dat ora exactă în problemele de irigații, în probleme de sărătură, iar de curând, unitatea a preluat programul național pentru cultura orezului, atât partea de ameliorare, cât și pe partea de tehnologie, deci stațiunea Brăila trebuie să rămână unitatea care să dea ora exactă și în această direcție”, a apreciat Mihai Nicolescu, vicepreședinte ASAS.

Așa cum s-a evidențiat din expunerea susținută de Marcel Bularda, directorul unității, județul Brăila este recunoscut pentru realizările din domeniul agricol, respectiv județul cu cea mai mare suprafață cultivată cu sămânță, din țară, județul cu cea întinsă suprafață amenajată la irigat și irigată efectiv, județul ce dispune de cele mai mari orezării și să nu uităm faptul că în zonă activează cea mai mare exploatație agricolă din Europa. În acest context, stațiunea Brăila, prin activitatea și rezultatele obținute, a răspuns și răspunde din ce în ce mai bine cerințelor unei agriculturi performante și durabile. 

 

Recunoaștere academică 

ASAS i-a decernat Stațiunii de Cercetare - Dezvoltare Agricolă Brăila diploma și medalia „Meritul Agricol - Gheorghe Ionescu-Șișești”pentru prodigioasa activitate desfășurată timp de șase decenii în domeniul cercetării științifice agricole, dedicată promovării progresului în agricultura Câmpiei Bărăganului și Luncii Dunării. 

Meritele activității desfășurate de SCDA Brăila pot fi argumentate prin următoarele superlative:

• SCDA Brăila a fost prima unitate de cercetare din țară înființată pentru studierea culturilor irigate, contribuind cu date și informații la proiectarea, execuția și urmărirea în exploatare a lucrărilor de îmbunătățiri funciare (îndiguiri, desecări, drenaje, irigații) privind incintele îndiguite. În acest sens, a contribuit cu date la proiectarea, execuția și exploatarea marilor sisteme de irigație realizate în zonă și în țară, elaborând, totodată, tehnicile eficiente de irigare;

• SCDA Brăila a coordonat Programul național de „Ameliorare și valorificare a solurilor sărăturate”, soluri care ocupă 65.000 hectare în județul Brăila și peste 600.000 ha la nivelul țării; 

• SCDA Brăila este singura din România care derulează cercetări în domeniul oriziculturii, cultura orezului fiind extrem de importantă, întrucât hrănește 66% din populația globului și prezintă capacitate de adaptare la condiții de stres termic. În acest domeniu, unitatea este și creatoarea soiurilor de orez Brăila-1 și Polizești-28, ultimul fiind înscris în catalogul european al soiurilor și hibrizilor ce pot fi cultivați pe întreg teritoriul Europei;

• Mai mult decât atât, stațiunea a pus la punct prima amenajare orizicolă de tip ameliorativ pentru soluri sărăturate;

• SCDA Brăila este unitatea care a elaborat și furnizat elemente de tehnologie pentru Insula Mare a Brăilei (soiuri, hibrizi, epoci și desimi de semănat, rețete de protecție a culturilor agricole s.a.), activitate ce a fost ulterior preluată și dezvoltată de SC Trei Brazi SRL Brăila și, respectiv SC Agricost SRL Brăila, prin centrul de testare a culturilor agricole de la ferma Lunca.

 

Important producător de genetică românescă 

Nu trebuie uitat faptul că SCDA Brăila este unitatea de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol cu cele mai bune rezultate în ceea ce privește identificarea noilor creații cu adaptabilitate la condițiile pedoclimatice din zona Brăilei și județele învecinate. În ultimii 12 ani, SCDA Brăila a zonat și a produs sămânță pentru șase soiuri de grâu (Romulus, Alex, Dropia, Boema, Izvor și Glosa), patru soiuri de orz (Andrei, Precoce, Cardinal/Liliana și Dana), un soi de triticale (Stil), două soiuri de orez (Brăila și Polizești 28), cinci hibrizi de porumb (Fundulea 376, Fundulea 322, Olt, Rapsodia și Campion), două soiuri de soia (Precoce și Triumf), un hibrid de floarea-soarelui (Favorit) și un soi de fasole (Star).

Între unitățile din rețeaua ASAS, Stațiunea Brăila produce actualmente cea mai mare cantitate de sămânță cu valoare biologică ridicată, având cea mai mare suprafață destinată pentru multiplicarea de sămânță. În fiecare an se produc peste 3.500 tone de sămânță pentru diverse specii la cultura mare, astfel că, în ultimii 12 ani, SCDA Brăila a produs pentru zona de influență cantitatea de 40.760,37 tone de samânță cu care s-a putut cultiva suprafața de 2.642.770 ha. Totodată, este stațiunea cu cea mai bogată ofertă de sămânță de calitate din soiuri autohtone de păioase, semințe condiționate în stația proprie de prelucrare, cu o capacitate anuală de 10.000 tone.

SCDA Brăila este unitatea care a inițiat și a contribuit la elaborarea primului proiect și program de reîmpădurire a județului Brăila cu vegetație forestieră de protecție a terenurilor agricole, a căilor de transport și a localităților. SCDA Brăila este unul dintre principalii furnizori de elemente tehnologice din domeniul agrotehnic, hidrotehnic și ameliorativ pentru condițiile pedoclimatice din Câmpia Bărăganului de Nord și coorodonează două proiecte sectoriale în cadrul Programului Sectorial ADER 2020. 

 

Stațiunea și-a plătit singură datoriile

De asemenea, SCDA Brăila este prima unitate de cercetare-dezvoltare care a apelat la soluția de lucru în sistem public-privat pe bază de contracte de asociere în participațiune, măsura prin care a depășit problemele apărute în funcționarea sa, reușind să intre în rândul unităților de cercetare-dezvoltare viabile, funcționale și solvabile din rețeaua agricolă națională. Nu în ultimul rând, SCDA Brăila a fost una din puținele unități care, îmbunătățindu-și an de an situația funcțională și financiară, a reușit prin resurse proprii să-și plătească datoriile existente în diferite momente către bugetul de stat, bugetele locale și către furnizori. Spre exemplu, în anul 2008, s-a achitat către bugetul statului suma de 1.926.301 lei, în anul 2009 - 510.962 lei, iar în 2010 s-au plătit 2.419.005 lei. 

 

O unitate de cercetare care și-a îndeplinit menirea 

Concluzia finală care s-a desprins din materialele prezentate și din luările de cuvânt ale participanților este că Stațiunea Brăila este o unitate de cercetare-dezvoltare reprezentativă la nivel zonal și național. În decursul celor 60 de ani de activitate, nucleul de specialiști de la SCDA Brăila și-a îndeplinit menirea, răspunzând cu soluții fundamentate științific la principalele cerințe de dezvoltare ale agriculturii din zona Bărăganului de Nord, cu însemnate cantități de semințe din verigi superioare ca element tehnologic de bază într-o agricultură modernă și performantă, cu tehnologii de lucru adaptate cadrului pedoclimatic al zonei. 

 

VIZITĂ ÎN BAZA EXPERIMENTALĂ DIN IMB

Participanții la simpozionul omagial au vizitat Baza experimentală nr. 2 din Insula Mare a Brăilei în care terenurile agricole sunt exploatate pe bază de contracte de asociere în participațiune încheiate cu firma Gropeneanu Com S.R.L. Brăila. Aici au fost prezentate de către gazde loturile semincere de cereale păioase și cele de hibridare la porumb și la floarea-soarelui, experimentările făcute împreună cu firma Pioneer privind gestionarea spațiului de nutriție la porumb și floarea-soarelui, tehnologia de lucru și sistema modernă de lucru folosită pentru realizarea culturilor agricole. 


BĂTĂLIA PENTRU ANULAREA OUG 81/2013

Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, prezent la seminar, a anunțat că există susținere din partea grupurilor parlamentare ale partidelor politice pentru anularea OUG 81/2013, act normativ prin care 2.815 hectare de teren din domeniul public al statului și administrate de ASAS prin SCDA Brăila s-au transferat în administrarea Consiliului Județean Brăila. „Împreună cu domnul vicepreședinte ASAS, Mihai Nicolescu, suntem într-o bătălie continuă pentru a anula Ordonanța 81/2013, pentru că viitorul Dvs. depinde enorm de mult de ceea ce înseamnă păstrarea patrimoniului funciar al unității”, a precizat Tabără. 

Și a avut succes! Plenul Camerei Deputaților a respins, în 24.06.2014, OUG 81/2013 privind transmiterea a aproape 2.900 hectare de teren aflat în administrarea ASAS - SCDA Brăila în administrarea CJ Brăila, iar în 10 iulie a.c., Traian Băsescu, a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru respingerea OUG 81/2013. Așadar, Stațiunea a rămas cu patrimoniul întreg spre a face în continuare cercetare-dezvoltare.

Vizualizat: 1373 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
vax
|
07. 26, 2015. Sunday 19:42
Valeriu Tabara si cu burtosul celalalt care au venit in vizita la ferma de vaci a Statiunii,luata de Gropeneanu(un interlop de frunte al Brailei)...veniti sa vada cum duduie parteneriatul public-privat cred ca habar nu au cum merge treaba in acea ferma,in acea statiune,in judetul Braila...sau posibil sa fi fost omeniti ,in bunul obicei romanesc,de Gropeneanu,zis si Caruta,stiu brailenii de ce i se spune asa....
1.
vax
|
07. 26, 2015. Sunday 19:42
Valeriu Tabara si cu burtosul celalalt care au venit in vizita la ferma de vaci a Statiunii,luata de Gropeneanu(un interlop de frunte al Brailei)...veniti sa vada cum duduie parteneriatul public-privat cred ca habar nu au cum merge treaba in acea ferma,in acea statiune,in judetul Braila...sau posibil sa fi fost omeniti ,in bunul obicei romanesc,de Gropeneanu,zis si Caruta,stiu brailenii de ce i se spune asa....
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?