Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Scarificarea este „sfântă”. Iată de ce!

Publicat: 21 iunie 2021 - 12:09
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

„Pe lângă reducerea cheltuielilor, cel mai mare beneficiu al ei este din punct de vedere agrotehnic. Scarificarea pregăteşte cadrul pentru un dialog mai optim al solului cu apa, prin această afânare şi aerare a solului, o percolare a apei, deblocarea elementelor nutritive din sol. După scarificare, ca să mărunţesc şi mai bine solul pe verticală fără să-l întorc, folosesc gruberul. Având în vedere că organele active sunt mai dense, se obţine astfel o afânare mai bună”, ne-a explicat Nicolae Moţ, fermier cu experienţă din localitatea Sânnicolau Mare, judeţul Timiş.

De asemenea, obişnuieşte să discuiască. În anumite zone mai intră şi cu plugul, dar numai dacă e neapărată nevoie. Mai ales după recoltarea porumbului, când rezultă biomasă ce trebuie încorporată.
Ca orice fermier, are şi el anumite preferinţe când vine vorba de tehnica mecanizată. Este fan declarat Case IH, deţine cinci tractoare şi o combină care poartă însemnele constructorului american.

scarificarea 1_b

Soluri diverse, soluţii agrotehnice complexe

Structura terenurilor în zona de graniţă cu Ungaria, unde se află 40 la sută din suprafeţele sale, este foarte diversă. „Avem şi soluri grele, şi soluri sărăturate, spre Mureş, soluri nisipoase. Avem parcele în care se găsesc cinci microzone de sol cu caracteristici diferite, ca un puzzle. Agrotehnica e o mare provocare în condiţiile astea. Încercăm să găsim un compromis acceptabil pentru fiecare solă”, îmi mărturisea cel care este un adept al tehnologiei minimum till, şi nu de ieri de azi, de aproape 15 ani.

Vizualizat: 1618 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Imagini din cadrul expoziţiei şi târgului de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". Realizările, greutăţile şi dorinţele membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Oi "Retezatul-Haţeg" ne-au fost expuse de către Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociației.

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?