„Pe lângă reducerea cheltuielilor, cel mai mare beneficiu al ei este din punct de vedere agrotehnic. Scarificarea pregăteşte cadrul pentru un dialog mai optim al solului cu apa, prin această afânare şi aerare a solului, o percolare a apei, deblocarea elementelor nutritive din sol. După scarificare, ca să mărunţesc şi mai bine solul pe verticală fără să-l întorc, folosesc gruberul. Având în vedere că organele active sunt mai dense, se obţine astfel o afânare mai bună”, ne-a explicat Nicolae Moţ, fermier cu experienţă din localitatea Sânnicolau Mare, judeţul Timiş.
De asemenea, obişnuieşte să discuiască. În anumite zone mai intră şi cu plugul, dar numai dacă e neapărată nevoie. Mai ales după recoltarea porumbului, când rezultă biomasă ce trebuie încorporată.
Ca orice fermier, are şi el anumite preferinţe când vine vorba de tehnica mecanizată. Este fan declarat Case IH, deţine cinci tractoare şi o combină care poartă însemnele constructorului american.
Structura terenurilor în zona de graniţă cu Ungaria, unde se află 40 la sută din suprafeţele sale, este foarte diversă. „Avem şi soluri grele, şi soluri sărăturate, spre Mureş, soluri nisipoase. Avem parcele în care se găsesc cinci microzone de sol cu caracteristici diferite, ca un puzzle. Agrotehnica e o mare provocare în condiţiile astea. Încercăm să găsim un compromis acceptabil pentru fiecare solă”, îmi mărturisea cel care este un adept al tehnologiei minimum till, şi nu de ieri de azi, de aproape 15 ani.