Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Samson POPESCU: În loc să creştem, suntem la limita supravieţuirii

Publicat: 30 decembrie 2019 - 15:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru că stăm prost cu finanţarea, pentru că forţa de muncă este puţină, producţiile la mila ploilor şi preţurile derizorii, suntem la limita supravieţuirii, este de părere Samson Popescu, agricultor din vestul ţării.

Iată mesajul său la final de 2019 şi ce speranţe are pentru 2020!

Samson POPESCU (Timiş): „2019 a fost un an cu provocări. M-am obişnuit cu ideea că nici un an nu seamănă cu altul şi fiecare este plin de provocări în agricultură. Anul acesta, provocarea a fost faptul că în primăvară am avut precipitaţii în exces, boli la culturile de păioase, care, statistic, au mai fost în România în urmă cu 50 de ani, în anii ‘70, când au venit mari inundaţii în ţara noastră, creând condiţii favorabile pentru infecţia cu boli la păioase. Cele 40 de zile în care temperaturile au fost sub 25 de grade şi umiditatea peste 80%, favorizând infecţia, nu ne-au permis să facem nici lucrările de tratament, toate fiind lucruri care au contribuit la o calitate a grâului pentru panificaţie destul de scăzută, cel puţin în zona noastră de vest. În consecinţă, preţul a fost mic, producţiile, de asemenea, mici şi am avut pierderi.

Samson Popescu este un cititor fidel al revistei Ferma_b

Culturile care nu au avut probleme - floarea-soarelui, soia şi porumbul - au dat producţie. Dar, din păcate, nu au avut preţ. Pentru că aşa se fac jocurile; noi, fermierii români, nefiind organizaţi, nu avem posibilitate de negociere. Statistic, privind din 2012 încoace, în ultimii şapte ani, preţul porumbului românesc este în scădere. În acelaşi timp, inputurile au crescut cu 3%, cu 5%, cu 25% chiar preţul la motorină. Noi în loc să creştem, să ne capitalizăm, să ne putem dezvolta, suntem la limita supravieţuirii. Nefiind organizaţi, nu are cine să ne ţină şi nouă parte, iar traderii de cereale se joacă cu nervii noştri şi manipulează piaţa, plusvaloarea se duce la lei, la fermier mai puţin.

Bazele pentru 2020 sunt puse, culturile de grâu şi de rapiţă au răsărit puţin mai târziu, dar sunt într-o fază bună. Dacă dă Dumnezeu ploaie şi se mai acumulează puţină apă în sol, probabil vom semăna şi anul viitor în condiţii bune pentru culturile de primăvară”.

La mulţi ani!

Vizualizat: 1375 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?