Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Sămânţa viitoarelor recolte e la adăpost, sub glie!

Publicat: 27 noiembrie 2017 - 22:12
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

După cum este îndeobşte cunoscut, în partea a doua a lunii octombrie este de aşteptat să se intensifice ritmul lucrărilor de recoltare a culturilor agricole de câmp: porumb, sfeclă de zahăr, tutun, cartofi şi soia, dacă vremea este favorabilă. 

De asemenea, specialiştii recomandă executarea arăturii în agregat cu grapa stelată, la adâncimea de 20-22 cm, concomitent cu încorporarea îngrăşămintelor sub brazdă. Nutrienţii pot fi administraţi şi la suprafaţă, urmând a fi încorporaţi în sol odată cu pregătirea patului germinativ.
Ploile căzute în prima jumătate a lunii au favorizat activitatea de arat, prelucrarea solului şi semănatul.

Drilling-winter-wheato217_b

CONSTANŢA
Seceta i-a întors rapiţa
De câţiva ani, fermierii constănţeni se tot confruntă cu fenomene climatice extreme: seceta pedologică severă şi arşiţa atmosferică. Gheorghe Lămureanu, unul dintre cei mai cunoscuţi producători agricoli, care are terenurile în zona Agigea Sud şi Canalul Dunăre - Marea Neagră, a fost nevoit să renunţe la cultura de rapiţă. În luna august a semănat 250 de hectare, în speranţa că va veni o ploaie, dar din iulie începând nu a căzut nici un strop. Aşa că fermierul a fost nevoit să întoarcă rapiţa. Abia sezonul toamnei a adus binecuvântata ploaie.
“Până acum a fost super greu cu lucrările de prelucrare a solului, dar ne-a plouat şi pe noi vreo 40 l/mp şi condiţiile de lucru în câmp s-au îmbunătăţit vizibil. Am intrat la arat de îndată ce s-a zvântat terenul. Până la sfârşitul acestei luni vom încheia lucrarea pe cele 700 ha pe care le-am pregătit să le însămânţăm cu grâu”, ne-a declarat Gheorghe Lămureanu.
Agronomul a susţinut că foloseşte soiuri străine şi româneşti, din categorii biologice superioare, ca să fie sigur că va obţine producţiile scontate.
“În general, anul agricol nu este unul prost, cu toate că la noi a fost o zonă mult mai săracă în precipitaţii. Necazul e că nu ştim ce ploi vom avea şi de aceea trebuie să stabilim cât se poate de bine dozele de îngrăşăminte chimice. În general, noi, fermierii, am învăţat să ne luăm măsuri de precauţie şi acordăm o atenţie sporită fertilizărilor de primăvară, lucrări pe care le executăm în două-trei fracţii. Nu trebuie să dăm impresia că ne plângem. Sigur că se putea şi mai bine, în sensul că anul trecut am obţinut producţii ceva mai bune. De exemplu, la grâu, am avut peste 400 litri de apă de la semănat şi până la recoltare, anul acesta precipitaţiile au fost undeva la jumătate”, a susţinut fermierul dobrogean.

Grau_b

„Tot ce am vândut, am reinvestit în înfiinţarea culturilor!”
Gheorghe Lămureanu este deosebit de mulţumit de recolta de floarea-soarelui, care la proba cântarului a oferit o medie de 4.200 kg/ha, nivel productiv cu care - după cum ne-a declarat - nu s-a mai întâlnit de ani buni. “Producţia am şi vândut-o, dar am şi cheltuit banii în condiţiile în care am semănat peste 1.200 ha de culturi de toamnă. Nu am ales să stocăm pentru că nu vreau să iau credite de la bancă, am preferat să reinvestesc tot ce am câştigat”, a continuat producătorul agricol.
Potrivit acestuia, preţurile sunt mici, cele mai scăzute din ultimul deceniu. “Bine
este că am făcut producţie cât de cât; societăţile care nu au obţinut o recoltă suficientă, vor intra în insolvabilitate. După părerea mea, există o ofensivă destul de agresivă a Occidentului asupra fermierilor răsăriteni. Şi asta se poate vedea lesne în preţurile care se stabilesc în Europa de Vest. Producătorilor agricoli vest-europeni le convine situaţia, iau subvenţii mult mai mari decât noi şi nu protestează dacă vând cu preţuri mai mici”, opinează Gheorghe Lămureanu.

SUCEAVA
Fermierii, în faţa unei ierni lungi, cu furaje puţine!
Dumitru Bologa, fermier din judeţul Suceava, era foarte cătrănit că seceta face din nou legea pe terenurile sale. Are o suprafaţă de câteva hectare cu lucernă, de pe care a scos doar trei coase... “Abia am reuşit să fac peste două mii de baloţi de lucernă. După care s-a instalat seceta şi arşiţa atmosferică. Am animale în îngrijire şi mi-e teamă ca va trebui să mai cumpăr ca şi în anii trecuţi nutreţ pentru vacile cu lapte. Ploile venite pe 9 octombrie mi-au mai înseninat faţa”, ne-a declarat Dumitru Bologa.
Fermierul din Suceava este mândru de silozul pe care l-a făcut. A cultivat hibrizi de porumb pentru însilozare pe zece hectare. L-a recoltat în timp util, în epoca optimă, şi l-a pregătit pentru perioada sezonului rece. Mai deţine 15 hectare de fâneţe, dar iarba a suferit din pricina lipsei de apă. Acum, după ploile căzute, speră să-şi mai revină şi să asigure o “gură” de vegetaţie pentru Bălţatele sale.
Dumitru Bologa are în total 80 de bovine. Dar va trebui să renunţe la ele, aşa cum au făcut-o şi alţi doi fermieri vecini cu el. “Nu sunt vremuri prielnice pentru creşterea animalelor!”, a concluzionat pasionatul fermier din Burdujeni - Suceava.

ILFOV
2017, printre cei mai buni ani agricoli!
Şi în judeţele din sudul ţării, până să vină frontul de precipitaţii mult aşteptat, s-a lucrat foarte greu. După cum ne-a declarat Ilie Dan, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Ilfov, s-a refăcut rezerva de apă din sol, deoarece au ploile mocăneşti, aşezate, au însumat timp de trei zile până la 100 litri de apă per metrul pătrat. “Am aşteptat câteva zile să se usuce bine terenul, ca apoi să intrăm la arat şi la pregătit patul germinativ pentru viitoarele recolte. Acum se prelucrează foarte bine solul şi până la ultima zi a lunii octombrie vom fi gata cu campania agricolă de toamnă”, a susţinut fermierul ilfovean.
În exploataţia agricolă pe care o administrează, se încheiaseră recoltările, iar grâul, ultima cultură înfiinţată, a fost însămânţat pe cele 230 de hectare planificate. S-a lucrat cu două semănători performante care au înregistrat un ritm bun de lucru. “Am motive de satisfacţie, grâul mi-a oferit o producţie de aproape 8.000 kg/ha; sămânţa din soiuri franţuzeşti mi-am produs-o eu în fermă. Am vândut la recoltare, în baza unui contract semnat ceva mai târziu, la sfîrşitul lunii mai, la preţurile de 570-700 lei tona. Am avut şi indici buni pentru panificaţie, a ieşit bine”, am aflat de la producătorul agricol, care a crescut semnificativ suprafaţa cu grâu în această toamnă.
Fermierul a obţinut aproape 10 tone/hectarul de porumb, o recoltă destul de bună după aprecierea sa, iar la rapiţă a obţinut 3.300 kg/ha şi 3.400 kg/ha la floarea-soarelui.
Are înfiinţate 120 hectare de rapiţă, ar fi vrut ceva mai mult, dar nu s-a putut prelucra, plantele au deja peste 5 frunze. “În afară de faptul că preţurile au fost mici, a fost un an agricol bun. Nu am avut probleme nici cu grindina, nici cu vijeliile, ploile au venit la timp, la sfârşitul lui mai şi în iunie. Producţiile bune au compensat preţurile mici. Deci, un an agricol printre cei mai buni pe care i-am avut în ultima perioadă”, ne-a declarat fermierul Ilie Dan.

 

GALAŢI: 60 MII DE HECTARE CU SEMĂNĂTURI DE TOAMNĂ
În această lună, fermierii gălăţeni depun eforturi sporite pentru a încheia cât mai rapid lucrările campaniei agricole de toamnă. Principalele activităţi din câmp sunt strângerea, transportul şi depozitarea producţiei, înfiinţarea culturilor de păioase, eliberarea terenurilor de producţia vegetală secundară şi efectuarea arăturilor de toamnă.
Astfel, potrivit situaţiei centralizate la Direcţia pentru Agricultură Galaţi, la jumătatea lunii octombrie, s-a încheiat recoltatul florii-soarelui. De asemenea, din cele aproape 100 mii de hectare cultivate, mai bine de jumătate au fost recoltate în condiţii optime. Recolta de cartofi este toată la adăpost, iar strugurii pentru vin şi cei de masă (de pe aproape 19 mii de hectare) se apropie de sfârşit. Înainte de frontul de ploi din prima decadă a lunii octombrie, s-a început recoltarea sfeclei de zahăr de pe cele 181 ha cultivate, a soiei (4.500 ha) şi a porumbului pentru sămânţă.
„În ceea ce priveşte semănăturile de toamnă, lucrările se apropie de finalizare pe toate cele aproape 60 mii de hectare. De asemenea, au fost eliberate de resturile vegetale şi s-au efectuat arături de toamnă pe 130 mii ha. Agricultorii s-au confruntat cu lipsa umidităţii din sol şi pot spune că au fost momente când unii şi-au pus problema să întoarcă rapiţa. În judeţul Galaţi au însămânţat cu rapiţă 18.800 ha, dar după precipitaţiile din prima decadă a lunii, venite ca o binecuvântare dumnezeiască, este de aşteptat ca plantele să se dezvolte vegetativ în ritmuri normale”, ne-a declarat Doina Ragea, directorul executiv al DAJ Galaţi.Un articol publicat în revista Ferma nr. 18/201 (editia 15-31 octombrie)

Vizualizat: 742 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?