Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Sămânţa bună - baza recoltelor de calitate

Publicat: 16 septembrie 2013 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În ferma Agrimat, campania de seceriş s-a derulat cu mare repeziciune. Societatea din Matca, judeţul Galaţi, a avut în cultură 1.600 hectare de grâu şi 180 ha cu orz. Producţia medie a fost de 4.700 kg/ha la grâu şi de 3.800 kg/ha la orz

Click pe poza pentru galerie!

Nu s-a făcut rabat de la tehnologie, s-a optimizat raportul dintre genetică şi fertilizare, ştiind că un bun management al azotului influenţează în mod direct şi benefic producţia.
Organizarea ireproşabilă a campaniei de seceriş a permis ca în cursul unei singure zile să fie puse la adăpost chiar şi 800 tone de cereale.

S-a lucrat zi-lumină, cu un modul de opt combine performante şi de mare productivitate. Cheia succesului a fost corelarea perfectă pe lanţul operaţiunilor specifice de recoltat - transportat - depozitat. Viteza de lucru la preluarea producţiei din câmp a crescut considerabil odată cu darea în folosinţă, în acest an, a unui spaţiu de depozitare ce totalizează 10.000 de tone. Silozul este dotat cu două linii de preluare a recoltei, cu o capacitate de lucru de 80 tone/oră fiecare. Montajul s-a făcut în regie proprie cu echipa de specialişti de la Agrimat.

Întreaga investiţie a costat 1,2 milioane de euro şi a fost suportată din veniturile proprii ale societăţii.

 

Soiuri româneşti, în cultură seminceră

„Cultivăm circa 98% din suprafaţă numai cu soiuri româneşti. Din producţia de grâu a acestui an am trimis probe către trei companii multinaţionale şi ne-au felicitat pentru calitatea grâului pe care îl avem pe stoc
Gavrilă Tuchiluş, director general Agrimat Matca

„Noi, pe lângă grâul de consum, am făcut şi facem, an de an, grâu de sămânţă. Am stabilit de mai mult timp o relaţie foarte bună cu cercetătorii de la Institutul Fundulea, de unde preluăm sămânţa bază şi o multiplicăm pentru trebuinţele societăţii şi pentru alţi fermieri. În acest an am cultivat soiurile Glosa, Izvor şi Boema, care au confirmat în condiţiile pedoclimatice din 2013. Astfel, am obţinut producţii mai bune decât la alte soiuri”, ne-a spus Gavrilă Tuchiluş.

Şi ca o noutate, din toamnă, la Agrimat se vor introduce în cultura seminceră alte două soiuri noi de grâu de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea pentru multiplicare.


Sancţiuni pentru folosirea seminţei necertificate

În multe zone ale ţării, cultura grâului prezintă indici de panificaţie inferiori, una dintre cauze fiind calitatea îndoielnică a materialului biologic achiziţionat şi cultivat. „S-a constatat că există grâu impurificat, semn că în loturile semincere nu se mai face treabă de calitate, nu se mai respectă rigorile tehnologiei de producere a seminţei, inclusiv pe suprafeţele de la firmele multinaţionale. Aş dori ca instituţiile statului să interzică semănatul cu sămânţă necertificată. Spun chiar să se meargă până la reducerea sau la anularea subvenţiei pentru cei care nu folosesc sămânţă din categoriile biologice superioare, adică «sămânţă certificată a primei şi celei de-a doua înmulţiri»”, ne-a declarat Tuchiluş.

 

Stimularea activităţii de cercetare

În continuare, interlocutorul susţine că prin această acţiune se poate acorda, realmente, un ajutor şi staţiunilor de cercetare care sunt în mare suferinţă. Unităţile de cercetare care abia de se autofinanţează deţin încă în patrimoniu soiuri din categorii biologice valoroase care ar putea fi preluate de multiplicatori, iar aceştia din urmă să producă sămânţă certificată pentru fermieri.


Vizualizat: 745 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?