Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Saaten Union - o sărbătoare a câmpului reuşită

Publicat: 20 septembrie 2018 - 11:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La finalul după-amiezii de 3 august, circa trei sute de invitaţi s-au revărsat în câmpul din platforma demonstrativă a Saaten Union de la Drajna, acolo unde firma nemţească îşi prezintă genetica cu ştaif occidental şi ghivent de Bărăgan!

Lume multă pe câmpul de la Drajna, deşi, aşa cum spunea Mihaela Radu, directorul de marketing al Saaten Union şi Rapool, e vremea concediilor şi a pregătirii patului germinativ pentru rapiţă. Organizatorii au împărţit invitaţii pe trei grupe, pentru o mai bună comunicare.

Saaten Union - o sărbătoare a câmpului reuşităClick pe poza pentru galerie!

Soiul de soia Larisa, creaţie a SCDA Turda, va fi multiplicat de Saaten Union
O mare de pălării de paie a inundat câmpul încă verde. Cel puţin soia era ca o sărbătoare a verdelui. Atât vestita Tena (un soi semitardiv, cu o capacitate excelentă de ramificare şi un potenţial de producţie ridicat), dar şi Korana (grupa de maturitate 00, semitimpuriul cu un conţinut ridicat de proteină şi cu producţii de aproape 4 tone/ha, obţinute la SCDA Caracal). Larisa vine ca o noutate pentru fermierii din sud, un soi creat recent la SCDA Turda de colectivul condus de „regele soia” din România, Eugen Mureşan. Faptul că a intrat în portofoliul Saaten Union este o confirmare a valorii acestui soi românesc care are un potenţial de producţie deosebit, la un conţinut de peste 40% proteină şi 20% ulei. Grupa de maturitate este 00, ca şi la Korana. Paleta a fost completată de soiul Ananda.
Prezentarea a fost suţinută de {tefan Nicolae, reprezentant tehnic Saaten Union, iar fermierii au fost interesaţi de aceste soiuri, mai ales că în acest câmp soia se cultivă fără irigaţii, aşa cum majoritatea fermierilor au condiţiile în fermele lor.

Sum 305 - vedeta din câmpul cu hibrizi de porumb
De altfel, sloganul acestui hibrid sună aşa: „Beneficii fără sfârşit”. Ca mărturie stă producţia de peste 14 t/ha obţinută la Dâlga, în judeţul Călăraşi. Sum 305 are un FAO 370 şi o talie medie (deşi anul acesta pare ceva mai înalt!), formează un bob dentat şi se pretează la tehnologii intensive.
Dar prezentarea hibrizilor de porumb a început cu extratimpuriul Korynt, cu un FAO 220, bob semisticlos şi un ştiulete care dezvoltă 14-16 rânduri de boabe şi un MMB la recoltare de 270. Anul trecut a făcut aproape 12 t/ha la Drajna şi peste 12 t/ha la Dâlga, ambele locaţii fiind în judeţul Călăraşi.
Trebuie spus că pe platforma de la Drajna a Saaten Union s-a arat la 25 cm, apoi s-a discuit şi nivelat în toamna trecută pe 17 octombrie. Planta premergătoare a fost mazărea. Ceea ce înseamnă că solul a beneficiat de ceva aport de azot de calitate. Fertilizarea s-a realizat cu 300 kg triplu 20, încorporate pe 7 aprilie cu discul. Apoi pe 12 aprilie s-a trecut cu un combinator iar a doua zi, pe 13 aprilie, s-a semănat porumbul. Erbicidarea s-a realizat postemergent cu 0,4 l/ha de Adengo. Iar pe 4 mai, odată cu prăşitul mecanic, s-au mai administrat 170 kg/ha de azotat de amoniu.
Nu înşir toţi hibrizii de porumb din platformă, dar trebuie să vorbesc de Superbia, un hibrid simplu, semitimpuriu, cu FAO 380, care - conform numelui - este „superb în adevăratul sens al cuvântului”! La Drajna a obţinut anul trecut o producţie de 14,5 t/ha, iar la Dâlga a trecut de 15 t/ha. MMB-ul mare (340-350) şi stey green-ul pregnant, împreună cu o viteză bună de pierdere a apei din bob la coacere îl fac ideal pentru zona de cultură a fermierilor prezenţi la Sărbătoarea Câmpului Saaten Union.
Anul acesta în platformă au fost cultivaţi următorii hibrizi: Korynt, Tonacia, Surround, Bonito, ISH 303, SUM 305, SUM 405, OS 378, OSSK 396, Drava 404, Superbia, SUM 402, SUR 307, OS 4014 şi OS 4015. Dintre ultimii doi, se pare că OS 4014 va trece în comercial, obţinând frecvent producţii foarte bune în testări (14-15 t/ha).
Trebuie adăugat că semănarea porumbului s-a făcut la o densitate de 78.000 b.g./ha.

Floarea-soarelui - garanţia unui profit bun
Ca să confirme subtitlul, atât Mihaela Radu, directorul de marketing, cât şi Marius Creţu, directorul de vânzări au prezentat fermierilor hibrizii de floarea-soarelui. Adică primii doi vorbitori au susţinut hibrizii de floarea-soarelui creaţi de Saaten Union, ceea ce e de bine!
Pregătirea terenului a fost asemănătoare cu cea de la porumb, până la erbicidarea preemergentă, care s-a realizat cu 1,25 l/ha de Dual Gold pentru hibrizii convenţionali. La cei Clearfield s-a erbicidat cu 1,2 l/ha de Pulsar, iar la cei Sulfo cu Tribenuron metil Express 50 SG. Semănatul s-a realizat cu norma de 72.000 b.g./ha.
Vă prezint hibridul Terasun CL, un produs nou în portofoliul Saaten Union, cu un potenţial de producţie ridicat, corelat cu maturitatea semitimpurie. Are rezistenţă la cădere şi o uniformitate a calatidiilor deosebită. Anul trecut, la Dâlga a trecut de 4 t/ha, iar la Lovrin, în Timiş, a realizat peste 4,5 t/ha.
Portofoliul de floarea-soarelui al Saaten Union este divers şi foarte tentant pentru fermieri. Anul acesta, în câmp, hibrizii s-au prezentat bine, chiar dacă debutul a fost groaznic, cu răsărire neuniformă şi secetă prelungită. Aşa se face că Suntec HO CL, Marquesa CL, Surimi CL, Puntasol CL, Subella CL, Surfer CL, Driver CL, Terasun CL, Paraiso 102 CL, Tamara CL, Sunflora CL, Meridies CL, Victory CL, IN 5543 IMI, SURO 16-2 IMI, SURO 16-1 IMI, Supersol, Velko, SURO 16-1 ORO, SURO 16-2 ORO, SURO 16-2 SU, SURO 16-1 SU şi Miranda au răspuns prezent la inspecţia de front a celor peste 300 de invitaţi.

Competiţiile Saaten Union la rapiţă şi floarea-soarelui
De altfel, Saaten Union are două competiţii interesante pe rapiţă şi floarea-soarelui în care fermierii se întrec pentru realizarea celor mai bune profituri alegând hibrizii Saaten Union cu care cred că pot obţine cele mai mari marje de câştig. Este o competiţie inedită din care fermierii au de desprins învăţăminte interesante. Saaten Union este o echipă cu idei, eficientă şi, trebuie să recunoaştem, frumoasă. Evenimentele lor sunt condensate, fără prezentări dificil de urmărit şi de aici succesul în rândul fermierilor. Aici întâlnesc de fiecare dată şi fermieri performanţi din tagma agricultorilor nu prea mari, dar care joacă în liga campionilor, precum Vlad Oancea din Slobozia.
Toate acestea sub privirea calmă, pe alocuri îngăduitoare, a directorului general Mihai Miriţescu, care se lasă prins de tinereţea echipei sale. Atât cât totul să pară firesc. De remarcat că între lotul de porumb şi cel de floarea-soarelui a fost un covor pentru Zona de Interes Ecologic, cu muştar şi Phacelia. O combinaţie bună şi pentru polenizatori, care pot culege ceva proaspăt pentru iernat.
Sărbătoarea Câmpului Saaten Union, şi cea în care se prezintă culturile de toamnă, dar şi aceasta în care fermierii culeg date despre genetica speciilor de primăvară, sunt sărbători în adevăratul sens al cuvântului!

 

NOUTĂŢI ÎN PORTOFOLIUL DE PORUMB
Ca în fiecare an, Saaten Union aduce şi noutăţi în portofoliu. Anul acesta Sur 204, cu FAO 280, care în testări a trecut în 2017 de 9 t/ha atât la Drajna, cât şi la Dâlga, este un hibrid simplu, cu toleranţă la secetă şi la arşiţă, dar şi la temperaturile scăzute din primăvară. Judoka, cu FAO 340, despre care am scris de bine anul trecut, se remarcă mai ales în anii secetoşi, iar anul trecut a realizat producţii de circa 11 t/ha în cele două locaţii pomenite anterior. Sur 307, cu FAO 410, este tot un hibrid simplu, cu bob dentat şi dry-down rapid, corelat cu un randament bun şi un MMB de 300-310 la recoltare.
Preferatul meu, Sum 402, este sticlosul cel mai arătos din România, care face mălaiul bun. E adevărat că nu sare de 11 t/ha, dar e dorit de morari!

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 15/220 (ediţia 1-14 septembrie 2019)

Vizualizat: 406 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?