Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

RUPERE DE NORI în FERMA lui BACIU!

Publicat: 15 mai 2017 - 14:44
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

MINISTRUL S-A DUS DE URGENŢĂ ÎN FERMA LIDERULUI LAPAR. Sâmbătă, într-o zi de 13, în ferma liderului LAPAR din localitatea Dămieneşti, judeţul Bacău, din cer au căzut, în numai o oră, peste 120 l/mp. Suprafeţe întinse, peste 1.000 ha, au căzut sub potop.

Zona este colinară şi efectul de torent a măturat practic multe sole. Într-un moment de panică, printre şuvoaiele care-i măcinau munca, Laurenţiu Baciu l-a sunat pe Petre Daea. Ministrul l-a ascultat, apoi l-a îmbărbătat. Instantaneu a hotărât să meargă în ferma liderului LAPAR ca să vadă la faţa locului ce e de făcut. Hotărârea ministrului nu a fost împărtăşită nimănui.

grau-maturat-de-ape_b

Aşa se face că, dacă în după-amiaza de vineri, când ministrul a primit telefonul, era prin sudul judeţului Dolj, sâmbătă ajunsese deja în Bacău. A trecut mai întâi pe la centrul APIA Bacău, unde depunerile de cereri sunt în grafic, cu posibilitatea clară de a depăşi suprafaţa înscrisă pentru subvenţii anul trecut. Sediul APIA Bacău arată excelent. Minstrul l-a întâlnit şi directorul DAJ Bacău, dar şi pe tânărul director OSPA Bacău, care era la muncă împreună cu doi ingineri în pedologie pensionari (care faceau prestări servicii). Un tânăr care i-a lăsat o impresie grozavă ministrului prin „implicarea şi limpezimea gândului”. Apoi ministrul a mers la Dămieneşti. Abia la plecarea de la sediul APIA Bacău ministrul l-a întrebat pe Baciu unde e. Acesta era în fermă, acolo unde are şi locuinţa.

sole-afectate-de-viitura_b

Deşi obosit şi cu faţa vizibil brăzdată de îngrijorare, Laurenţiu Baciu a fost bucuros de venirea ministrului Agriculturii. Daea şi-a luat cizmele şi deja celebra salopetă cu sigla APDRP şi a plecat cu maşina fermierului să vadă dezastrul. După ce a inspectat mai multe sole, Daea l-a încurajat şi a spus zâmbind „e mai mult bine decât rău, domnule preşedinte, dar ar fi bine să plouă acum liniştit ca să spele plantele”. Unde era semănat recent a căutat seminţele şi erau deja încolţite. Din ce am văzut erau şi multe locuri unde ploaia spălase tot. În altele rămăseseră albii de torent care brăzdau sinuos printre plantele de porumb sau floarea-soarelui proaspăt iţite.

baciu-si-daea_b

baciu-si-daea-2_b

Ajuns aproape de miezul nopţii acasă, luni dimineaţa la şase jumătate a fost, ca de obicei, în minister. De unde, la orele 7, avea să plece spre Cilieni şi Izbiceni, în Olt, într-o acţiune de promovare a roşiilor româneşti timpurii, scoase pe piaţă prin programul de sprijin pentru tomate. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, îl însoţeşte Petre Daea în această misiune. Au anunţat deja lansarea şorţului tomatelor, cu cod de bare, menit să distingă producătorii înscrişi în acest program. Şi multe surprize pentru fermieri.

Iar pentru cine spera că depunerea cererilor unice să fie o problemă, ministrul este convins că la închiderea obloanelor suprafaţa înscrisă la APIA va fi mai mare decât în sesiunea 2016! Duminică seara suprafaţa era aproape de 9 mil. Ha, iar luni se speră la înscrierea a cel puţin încă 500.000 ha. Anul trecut suprafaţa care a beneficiat de SAPS a fost un pic peste 9,3 mil ha.

Vizualizat: 7118 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?