Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Rugina brună ameninţă culturile de păioase din vest

Publicat: 02 martie 2018 - 14:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În vestul ţării, suprafeţele înfiinţate în toamnă cu cereale păioase şi rapiţă au crescut faţă de sezonul precedent. Fiind o cultură profitabilă, rapiţa a câştigat cel mai mult teren, creşterea în acest caz fiind de aproape 20 de procente!

Pornind de la această estimare, Daniel Grosz, în calitatea sa de director zonal în cadrul companiei Bayer CropScience, a venit cu mai multe precizări legate de starea de dezvoltare a culturilor înfiinţate în toamnă şi presiunile din partea bolilor la care au fost supuse acestea. Astfel, în opinia sa, culturile se prezintă la ora actuală mult mai bine în comparaţie cu perioada echivalentă de acum un an.

Daniel_Grosz-Bayer_b"Cerealele păioase au înfrăţit, sunt destul de înaintate ca dezvoltare vegetativă, poate prea înaintate pentru începutul lunii martie. Rapiţa nu a început încă alungirea tijei şi este oarecum sub control ca sensibilitate faţă de temperaturile scăzute. Şi cu toate că s-au înregistrat şi -17 grade Celsius, cred că pierderile vor fi minime, pentru că am avut strat protector de zăpadă. Asta a fost marea şansă a fermierilor din zona de vest, pentru că altfel lucrurile puteau deveni foarte complicate", spunea Daniel Grosz la evenimentul pe care Bayer l-a organizat, pe data de 1 martie, la Timişoara.

Presiunea bolilor

Pe de altă parte, pentru că în vest iarna a fost destul de blândă, prima ninsoare serioasă venind abia la sfârşitul lunii februarie, au apărut presiuni din partea bolilor şi a dăunătorilor. "Cerealele păioase cunosc la ora actuală o presiune foarte mare de infestare cu făinare şi septorioză, specifice acestei perioade. Dar pe lângă aceste două boli, despre care ştim cu siguranţă că ne vom întâlni cu ele, marea surpriză a fost apariţia ruginii brune. Prezenţa ei într-o formă atât de agresivă şi de vizibilă în culturile de cereale păioase la acest moment este o noutate. Şi din punctul meu de vedere până la acea stare de caracteristică endemică a bolii este un singur pas. Adică extinderea în masă poate interveni foarte uşor", avertizează reprezentantul Bayer.

Potrivit acestuia, există destule soluţii la îndemâna fermierilor, dar important este momentul de aplicare a tratamentelor. "Pachetul Falcon Pro pentru cereale păioase conţine, pe lângă fungicidul cu acelaşi nume, şi erbicidul Sekator, ceea ce ne asigură un control foarte bun asupra buruienilor concurente şi a bolilor în această primă fază. Falcon Pro ca şi produs fungicid conţine o substanţă activă, respectiv protioconazol, care are rol şi eradicativ ca mod de lucru, ceea ce asigură un control foarte bun în cazul în care patogenii sunt deja în fază sporulantă, cu fructificaţii care sunt vizibile. Este cazul concret al acestui sezon, când vorbim de făinare, septorioză sau rugini", consideră specialistul.

Vizualizat: 2245 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?