Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Roots - miracolul de la rădăcină

Publicat: 25 septembrie 2019 - 19:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Nu cred că există astăzi fermier care să nu fi auzit despre conceptul de irigare prin picurare... O invenţie israeliană care a revoluţionat practic agricultura în urmă cu câteva decenii.

Între timp însă, tehnologiile au devenit din ce în ce mai performante, iar nevoile fermierilor s-au diversificat şi ele. Acum parcă nu mai este suficient să aducem apa la rădăcina plantei. Discutăm de fertirigare, aplicarea de îngrăşăminte prin sistemul de irigare, pentru o distribuire precisă şi uniformă a apei şi a nutrienţilor, la un nivel de presiune scăzut şi în cantităţi reduse. Dar unii, tot israelieni, s-au gândit că ar fi poate mai eficient să asigure şi sursa de apă. Într-o ţară în care cantitatea de precipitaţii este destul de redusă, iar solul e uscat şi foarte sărac în materie organică, managementul apei a devenit aproape o politică de stat.

Roots - miracolul de la rădăcinăClick pe poza pentru galerie!

Roots (adică rădăcini, în limba engleză) este numele unei companii relativ tinere, care şi-a început activitatea în 2012, pentru ca patru ani mai târziu să obţină atestarea din partea Autorităţii Israeliene pentru Inovaţie, instituţie de stat care investeşte constant în dezvoltarea de tehnologii revoluţionare, pentru a menţine Israelul în prima ligă a inovării.

Irigarea prin condensare

Una dintre soluţiile cu care aceasta a venit în întâmpinarea fermierilor care se confruntă cu deficit de apă este sistemul de irigare prin condensare. Acestă tehnologie brevetată de Roots este un modul autonom cu buclă închisă, ce funcţionează cu energie solară sau orice altă sursă de electricitate, care condensează umiditatea din sol şi din aer de pe suprafaţa externă a unor ţevi pentru irigarea culturilor agricole, şi nu numai. Mai precis, apa este răcită într-un rezervor până la temperaturi sub cea a punctului de rouă, după care apa rece este circulată prin conducte (în câmp deschis sau în spaţii protejate) plasate pe suprafaţa solului şi/sau în sol la adâncimea medie a rădăcinii plantei. Umiditatea astfel rezultată prin procesul de condensare se scurge de pe conducte prin gravitaţie către sol, irigând şi răcind plantele. În multe cazuri, nici nu mai este necesară o irigare suplimentară pentru a menţine cultura într-un stadiu optim de dezvoltare, ne-au asigurat reprezentanţii companiei israeliene cu ocazia vizitei pe care am întreprins-o la sfârşitul lunii iunie a.c. în Israel. Cantitatea de apă produsă şi aporturile de energie necesare sunt legate direct de umiditatea relativă, de temperatura aerului, de suprafaţa conductelor aşezate pe câmp şi de temperatura apei care circulă prin conducte. Cele mai bune rezultate se obţin, desigur, pe timp de noapte.

Roots poate fi utilizat cu succes şi în România

„Irigarea prin condensare se adresează comunităţilor izolate sau acolo unde există un mare deficit de apă”, susţine Sharon Dvir, co-fondator şi director executiv al companiei. Aşa cum am observat, tuburile de irigare pot fi dispuse la nivelul solului, în linie dreaptă sau chiar vertical, pe înălţimea plantelor (în special pentru culturile legumicole).
Chiar dacă principalele pieţe cărora se adresează sunt cele din America de Nord, Australia şi Coreea de Sud, după cum am aflat, sistemul propus de Roots poate fi utilizat cu succes şi în România. „Pe timpul verii, când temperaturile sunt de obicei foarte ridicate, iar culturile supuse unui stres extrem de puternic, tehnologia propusă de noi poate fi soluţia ideală, mai ales dacă ne referim la activitatea din sere şi solarii. În Valea Iordanului, unde temperatura la nivelul solului ajunge şi la 60 de grade Celsius, noi reuşim să cultivăm în spaţii protejate ierburi şi legume doar folosind acest sistem de răcire a rădăcinilor”, mi-a explicat specialistul.

Optimizarea temperaturii radiculare

Pe lângă tehnologia de irigare prin condensare, Roots a dezvoltat un sistem de optimizare a temperaturii radiculare (Root Zone Temperature Optimization), prin care se urmăreşte crearea unui mediu perfect de dezvoltare a culturilor, utilizând apa pentru a răci sau încălzi rădăcinile plantelor. Având în vedere principiul demonstrat că la o adâncime de câţiva metri, solul menţine o temperatură relativ stabilă, care se apropie de temperatura medie anuală a aerului şi nu este afectată de fluctuaţiile zilnice sau de sezon, Roots a proiectat un sistem de conducte cu circuit închis, în care partea inferioară este instalată la adâncimea de temperatură stabilă, iar partea superioară este dispusă la nivelul rădăcinii plantelor. Astfel, apa care curge prin conducte va fi răcită sau încălzită (după caz) pentru a putea asigura un mediu de dezvoltare cât mai apropiat de optim. „Sistemul este capabil să încălzească zona rădăcinii în timpul iernii şi să o răcească în timpul verii cu până la 10oCelsius, menţinând temperatura zonei radiculare într-un interval relativ stabil şi favorabil pe tot parcursul anului. Energia consumată de acest sistem este doar pentru a pompa circulaţia apei prin conducte”, afirmă Sharon Dvir, care este la bază cercetător, având titlul de doctor în inginerie agricolă.

Sharon Dvir_b
Sharon Dvir: „Când am dezvoltat această tehnologie ne-am propus să oferim fermierilor un sistem agricol care nu necesită conectarea la reţeaua de apă şi la cea electrică. {tim cu toţii cât de multă risipă se poate face cu aceste două resurse. Iar în cazul Israelului asta înseamnă costuri de operare foarte mari”.


PRODUCTIVITATE CRESCUTĂ, ECONOMII DE 80%

Tehnologia Root Zone Temperature Optimization este unică în felul ei. De obicei, sistemele instalate în sere încălzesc aerul şi nu solul şi folosesc cazane scumpe pentru a încălzi apa care este circulată prin conducte. Pe de altă parte, Roots susţine că a obţinut cu sistemul său o creştere a randamentelor de 10 la sută la salată, 25 la sută la căpşuni şi 30 la sută la busuioc, precum şi o coacere mai timpurie, pe lângă economii cu energia de aproape 80 procente faţă de sistemele de încălzire convenţionale. Costul implementării unei astfel de instalaţii este între 7 şi 20 dolari pe metrul pătrat, în funcţie de densitatea culturilor. Astfel, amortizarea investiţiei se va realiza într-un timp relativ scurt, ţinând cont şi de faptul că fermierul poate beneficia de preţuri premium pentru produsele recoltate.


Articol publicat în revista Ferma nr. 15/242 (ediţia 1-14 septembrie 2019)

Vizualizat: 203 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?