Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

România - „orezăria de lux a Europei”?

Publicat: 13 noiembrie 2012 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Joi, 27 septembrie 2012, în sala Centrului Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din municipiul Slobozia, judeţul Ialomiţa, s-a desfăşurat „Ziua Orezului”, manifestare ajunsă la cea de-a VII-a ediţie

Click pe poza pentru galerie!

Organizatorii - Camera de Comerţ şi Industrie Ialomiţa, Consiliul Judeţean, Instituţia Prefectului, Direcţia Agricolă, Camera Agricolă Judeţeană şi Primăria Slobozia - s-au bucurat de prezenţa secretarului de stat de la Ministerul Agriculturii, Gheorghe Albu.

Cocheta sală de conferinţe a fost aproape plină. Alături de fermieri şi de reprezentanţii instituţiilor descentralizate cu atribuţiuni în agricultură, au ţinut să fie prezenţi şi tineri de pe băncile liceului agricol, viitori lucrători în agricultura ialomiţeană.

Evenimentul central l-a constituit conferinţa cu tema „Cultivarea orezului - o oportunitate pentru producătorii agricoli din judeţul Ialomiţa”, în cadrul căreia, Marcel Bularda, directorul Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Agricultură Brăila, a prezentat referatul privind „Importanţa orezului şi situaţia cultivării lui în România”.

În holul Centrului Cultural, Grupul de firme Riso Scotti, cel mai mare cultivator european de orez, a fost prezent cu o expoziţie de produse realizate la unitatea de procesare de la Vlădeni, Ialomiţa.

 

Cultură ialomiţeană profitabilă

Până în 1989, judeţul Ialomiţa a avut cultivate cu orez suprafeţe foarte mari. După Revoluţie, amenajările au fost abandonate. Vechii cultivatori s-au lăsat de această practică. Însă, de câţiva ani, s-a reluat cultura orezului. Au venit investitorii italieni de la compania Riso Scotti care au amenajat orezării şi, ca urmare, terenurile cultivate au crescut de la an la an.

La această dată, este înregistrată o suprafaţă cultivată cu orez de 3.588 hectare. La momentul „Zilei Orezului”, în judeţul Ialomiţa, nu se începuse recoltul în orezării. Producţia anului trecut a fost foarte bună: 6.589 kg/ha, comparativ cu media anilor anteriori când s-au înregistrat între 3,5 şi 3,7 tone/ha. Cultivarea unui hectar de orez este deosebit de rentabilă, profitul fiind de peste trei ori mai mare decât costurile specifice.


„Arborio” - varietate de orez adaptată la noi

Producţia orizicolă românească este de bună calitate, iar condiţiile de climă şi de teren oferă unele avantaje culturii. Din cauza excesului de căldură şi de umiditate, dar şi a lipsei vântului - aşa cum există în zona tradiţională de cultură a orezului în Italia -, această plantă din familia gramineelor suferă atacul unei ciuperci specifice care se fixează şi se dezvoltă pe spic. Clima din România nu oferă condiţiile apariţiei acestei ciuperci.

De aceea, cultura de orez ialomiţeană este sănătoasă şi mai economicoasă, pentru că nu necesită multe tratamente fitosanitare. Investitorii străini sunt mulţumiţi că pot cultiva în România un soi special de orez care se produce doar în Italia. Este vorba de „Arborio”, o varietate cultivată în zona cu acelaşi nume, foarte scumpă - costă aproximativ 700 de euro/tonă, comparativ cu 280 euro/tonă, preţul celui mai ieftin soi de orez.

 

Vor să dea statul în judecată

Cultivatorii din Ialomiţa sunt nemulţumiţi că fondurile din bugetul MADR destinate plăţii sprijinului pe producţie au fost realocate bunăstării animalelor din sectoarele porcin şi avicol. „În perioada 2008 - 2009, trebuia să fie acordată subvenţia pentru producţia-marfă, respectiv 500 de lei/tonă, conform negocierilor făcute la Ministerul Agriculturii şi prevăzută prin noul regulament al UE.

Prin asociaţie, am făcut intervenţii la minister, dar ni s-a răspuns că la nivelul lui 2008 aşa au fost negocierile. Un an mai târziu, în 2009, nu au mai fost bani. Cultivatorii de sfeclă de zahăr au dat statul în judecată, au câştigat şi au primit subvenţia.

Acum vom încerca şi noi aceeaşi procedură. La vremea respectivă, nu am vrut să dăm statul în judecată, am considerat că se vor găsi soluţiile prin care să ne dea drepturile cuvenite legal”, ne-a lămurit Rodica Zavelea, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Orez din România.

 

Avem orezării pe 11.300 ha

Asociaţiei Producătorilor de Orez din România are 12 membri cultivatori de orez şi un membru onorific - CCI Ialomiţa. Obiectivul este de a promova cultura orezului în România, ţară care ar putea deveni al treilea mare producător din Europa.

Una dintre problemele cu care se confruntă Asociaţia a... intrat la apă! Legea prin care s-a reorganizat ANIF a bulversat mult activitatea de irigat. În acest an, există pericolul de a nu se pune în funcţiune staţiile de pompare la orezării. Staţiile de pompare plutitoare nu au fost reparate de ani de zile. În stadiul actual, pe o suprafaţă de 1.000 de hectare nu se va putea cultiva orez. Nu sunt bani alocaţi de la buget. Poate după alegeri!

„România poate deveni „orezăria de lux a Europei”!, ne-a declarat secretarul de stat Gheorghe Albu: „Ministerul Agriculturii acordă o atenţie deosebită dezvoltării sectorului de cultivare a orezului.

În afară de schemele de sprijin prevăzute pentru suprafaţă, plăţi complementare de la buget, subvenţii la apa de irigat, reducerea accizelor la motorină, suportarea unei cote din prima de asigurare, respectiv 50 sau 70%, în funcţie de riscurile asigurate, MADR acordă o plată suplimentară de 230 euro/ha, tocmai pentru a atenua cheltuielile mari care sunt în acest sector şi mai ales cu apa de irigat.

MADR pune accent deosebit pe creşterea suprafeţei cultivate cu orez, în condiţiile în care potenţialul în România este de aproximativ 40.000 ha. În 2012, s-au cultivat numai 11.300 ha”.


Proiecte pentru rizerii

Totodată, prin PNDR, ar fi bine ca agenţii economici care lucrează în domeniu să acceseze fonduri europene prin proiecte pentru finanţarea instalaţiilor de precurăţire şi de prelucrarea orezului, în aşa fel încât producţia să ajungă pentru consumul intern şi putem face şi export! Firma italiană Riso Scott, cea care a investit în amenajările orizicole din judeţele Ialomiţa, Brăila şi Dolj -, are posibilitatea să facă din România orezăria de lux a Europei!”

„Vrem creşterea suprafeţei cultivate cu orez după o raţiune foarte simplă: este o cultură profitabilă, consumul de orez este sănătos, este foarte bine pentru mediu şi avem toate celelalte avantaje adiacente unei culturi de orez, iar tinerii care vor fi agricultori mai târziu să păstreze cea mai bună experienţă despre o cultură bine guvernată şi tehnologic, şi financiar”, a declarat Vasile Silvian Ciupercă, preşedintele Consiliului Judeţean.


SCDA BRĂILA
Relansarea culturii orezului

Marcel Bularda, directorul SCDA Brăila: „Noi am păstrat partea de producţie, cu cheltuieli destul de mari, greu de acoperit pe o anumită perioadă, doar din dorinţa de a contribui la relansarea culturii orezului. Am făcut acest efort de a păstra, an de an, cultura orezului, în condiţiile în care nu exista cerinţă de piaţă, iar ceea ce se obţinea se valorifica la intern, la salariaţi, după ce se făcea o prestare de servicii. Deci, cu mare greutate.

Prin acest efort şi financiar, şi material, şi uman, unitatea noastră a contribuit la revitalizarea activităţii orizicole din România, prin exemplu concret la faţa locului. La activitatea de ameliorare a solurilor sărăturate s-a adăugat şi activitatea de ameliorare a orezului, care a avut ca rezultat obţinerea unor soiuri de orez proprii, autohtone, omologate: Brăila 1 şi Polizeşti 28”.

Vizualizat: 931 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?