Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

ROMÂNIA IRIGATĂ? ANIF a pus în funcţiune sistemul de irigaţii SADOVA Corabia

Publicat: 30 iunie 2017 - 14:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În urmă cu câteva zile, sistemul de irigaţii Sadova Corabia a fost pus în funcţiune. Acesta a fost executat în perioada 1969-1973 şi acoperă bazinul hidrografic Dunărea pe raza judeţelor Olt şi Dolj, în suprafaţă netă totală de 71.775 ha, din care 52.725 ha în judeţul DOLJ, restul de 19.050 în Olt.

ANIF, prin sucursala Dunăre Jiu, a repus în funcţiune această amenajare, prin intermediul căreia s-a irigat intens până în anul 2009, când, exista subvenţia pentru irigaţii, după 2009 suprafaţa irigată scăzând până la câteva sute de hectare.

Până anul acesta, când apa a devenit gratuită la staţiile de pompare, se iriga prin puţuri executate de către fermieri, ceea ce genera costuri foarte mari.

Canalele de irigaţii din judeţul Dolj, însumează 273 de km din care au fost umplute cu apă canale în lungime de 50km, până la această dată fiind încheiate contracte pentru o suprafaţă de 3.154 ha.
Pentru anul 2017, Agenţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) are pregătite pentru irigat amenajări în suprafaţă de 820.000 ha, iar până la această dată are solicitări pentru aplicarea udărilor din partea beneficiarilor pentru o suprafaţă de 325.787 ha şi a fost irigată o suprafaţă de 94.943 ha din care udarea pentru 61.377 ha, după cum urmează:

Jud. Dolj – 9062 ha, jud. Olt – 2.584 ha , jud. Ialomiţa – 8.273 ha, jud. Galaţi - 2.711 ha, jud. Bacău - 27 ha, jud. Vaslui 358 ha, jud. Brăila – 28.183 ha,jud Teleorman 595 ha, jud. Buzău - 491 ha, jud. Iaşi – 4.889 ha, jud. Prahova - 34 ha, jud. Timiş - 300 ha, jud. Călăraşi – 1.553 ha, jud. Tulcea – 960 ha, Jud.Constanţa -1264 ha, jud Covasna -93.

Pentru asigurarea apei pentru irigat au fost puse în funcţiune 67 staţii de pompare şi repompare, 138 staţii de punere sub presiune şi a fost introdusă apa pe 1230 km canale.

Reamintim că în Monitorul Oficial al României nr. 421 din 7 iunie 2017 a fost publicată Legea nr.133/2017 pentru modificarea şi completarea Legii îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004, republicată, pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2011 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare.

Potrivit acestui act normativ, cheltuielile aferente asigurării unui nivel optim al apei pentru irigaţii la staţiile de punere sub presiune şi la alte puncte de livrare ale beneficiarilor, respectiv ale organizaţiilor utilizatorilor de apă pentru irigaţii şi/sau ale federaţiilor de organizaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii se suportă din bugetul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare.

Vizualizat: 2004 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?