Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Rolul organizaţiilor de producători în lanţul de aprovizionare

Publicat: 30 decembrie 2019 - 15:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Un nou studiu evidenţiază avantajele pe care organizaţiile de producători (OP) şi asociaţiile organizaţiilor de producători (AOP) le oferă fermierilor din Uniunea Europeană.

Aceste structuri asociative ajută la consolidarea poziţiei fermierilor în lanţul de aprovizionare cu alimente, oferind în acelaşi timp asistenţă tehnică membrilor lor. De asemenea, de pe urma lor beneficiază şi alţi actori din lanţul de aprovizionare cu produse alimentare, precum comunităţile locale unde aceştia îşi desfăşoară activitatea. Iată câteva dintre principalele constatări ale „studiului asupra celor mai bune modalităţi de formare a organizaţiilor de producători, de desfăşurare a activităţilor şi de susţinere”, publicat recent de Comisia Europeană.
Dacă definim organizaţiile de producători drept „orice cooperare a fermierilor bazată pe o entitate juridică”, atunci numărul acestor organizaţii de pe teritoriul UE ajunge la peste 42.000. Totuşi, la mijlocul anului 2017, existau 3.505 organizaţii de producători şi asociaţii de organizaţii de producători recunoscute. Franţa, Germania şi Spania sunt statele membre cu cele mai multe OP şi AOP, respectiv 759, 658 şi 588 de entităţi recunoscute. Împreună, acestea reprezintă aproximativ 60% din totalul înregistrat la nivelul UE. Aproape jumătate din entităţile recunoscute aparţin sectorului legume - fructe. Ca pondere, urmează sectorul laptelui şi al lactatelor, sectorul uleiului de măsline şi al măslinelor de masă şi cel vitivinicol.

Foto1nn219_b

Putere de negociere
Studiul constată că principalele obiective ale organizaţiilor de producători şi asociaţiilor organizaţiilor de producători recunoscute sunt comune între sectoare şi includ planificarea producţiei, adaptarea la cerere, concentrarea produselor şi introducerea lor pe piaţă. Multe OP care nu sunt recunoscute urmăresc aceleaşi activităţi ca şi cele recunoscute. În ambele cazuri, aceste preocupări pot aduce beneficii economice, tehnice şi sociale sau umane pentru membrii lor. OP-urile pot asigura o penetrare mai mare a pieţei şi au o putere mai mare de negociere cu alţi actori ai lanţului de aprovizionare cu produse alimentare. De asemenea, pot contribui la atenuarea riscurilor şi costurilor economice, asigurând, de exemplu, securitatea plăţilor sau partajarea investiţiilor. În ceea ce priveşte stimulentele tehnice, organizaţiile de producători adaugă valoare activităţilor de afaceri prin furnizarea de infrastructură pentru producţie, depozitare sau procesare.
În cele din urmă, pentru dimensiunea socială sau umană, studiul a ajuns la concluzia că majoritatea fermierilor apreciază deschiderea OP-urilor faţă de noi membri şi funcţionarea democratică a acestora. Acest lucru ajută la consolidarea şi menţinerea încrederii în organizaţie. Totodată, studiul a identificat anumite obstacole în calea aderării la OP, precum frica fermierilor de a-şi pierde libertatea antreprenorială. Mulţi nu sunt conştienţi de avantajele de a fi membru al unei organizaţii de producători şi sunt preocupaţi de costurile pentru înfiinţarea acestora.

Articol publicat în revista Ferma nr. 20/247 (ediţia 15-30 noiembrie 2019)

 

Vizualizat: 360 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?