Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

RITM ALERT la efectuarea LUCRĂRILOR AGRICOLE de primăvară

Publicat: 21 martie 2017 - 17:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ÎN CÂMP, FIECARE LUCRARE E O URGENŢĂ. Luna martie impune organizarea ireproşabilă a activităţii din câmp şi atingerea unor ritmuri înalte de lucru. Poate mai mult ca oricând, în această campanie, lucrările de sezon sunt diversificate şi se suprapun calendaristic, iar timpul nu mai are răbdare...

Mulţi fermieri nu au reuşit să ogorească din toamnă şi trebuie să o facă acum. De asemenea, fertilizările, tratamentele fitosanitare odată cu apariţia primilor agenţi patogeni, pregătirea terenului pentru încorporarea seminţelor sub brazdă, alegerea materialului biologic adecvat pentru fiecare cultură şi semănatul sunt lucrări care cer pricepere, implicare şi efort.

Semănat floarea soarelui_bClick pe poza pentru galerie!

În sudul ţării, campania însămânţărilor de primăvară a înregistrat un ritm susţinut, odată cu creşterea temperaturii în sol. „Am demarat lucrările agricole la începutul lunii, pentru că s-au întrunit toate condiţiile. În prima urgenţă am înfiinţat mazărea furajeră, pe o sută de hectare pregătite agrotehnic corespunzător. În două zile am isprăvit lucrarea, pentru că am folosit o singură semănătoare performantă, cu o productivitate de 50 ha/zi. Acum (prima decadă a lunii martie - n.r.) pregătim terenul pentru nişte lucernă şi pentru culturile prăşitoare”, ne-a declarat fermierul călărăşean, Alexandru Baciu.

A apărut primul dăunător la rapiţă
În acelaşi timp, au început şi tratamentele la rapiţă împotriva Ceutorhynchus napi Gyll. (gărgăriţa tulpinilor de rapiţă), dăunător care şi-a făcut apariţia în lan. Alexandru Baciu a făcut tratamentele fitosanitare cu insecticidul Karate Zeon, în doză de 0,15 l/ha, produs prietenos cu albinele. De asemenea, a mai aplicat un îngrăşământ foliar şi un stimulator de creştere Atonik (0,5 l/ha) şi un tratament cu fungicidul Zamir. „Cultura de rapiţă se întinde pe 450 ha şi se prezintă bine. Nu vom întoarce nimic din semănăturile de toamnă. Am fertilizat în prima etapă cu uree, 200 kg/ha, iar către sfârşitul lunii, vom aplica sulfat de amoniu (150 kg/ha). Avem de pus 300 ha de porumb, 280 ha de floarea-soarelui şi 200 ha de soia. Vrem să terminăm în cel mai scurt timp campania de primăvară, iar mecanizatorii pe care mă bazez - Marian Manea, Doru Badea, Ştefan Dumitru - sunt o garanţie că vom reuşi”, a precizat Alexandru Baciu.

Despre starea culturilor de toamnă şi campania agricolă de primăvară la nivelul întregii ţări, citiţi în revista Ferma, ediţia 15-31 martie 2016!

Vizualizat: 2503 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!